Običaj Ivanje jedan je od najpoznatijih ljetnih običaja koji se obilježava povodom blagdana sv. Ivana Krstitelja, uoči ljetnog suncostaja, odnosno najdužeg dana u godini. Običaj Ivanje, Ivanjski kresovi ili Ivanjdan rasprostranjen je diljem Europe, no ponajprije među slavenskim narodima te se najčešće i smatra starim slavenskim običajem.

Glavno obilježje ovog običaja svakako je paljenje vatre u noći, te ples i preskakanje vatre, koja se često naziva „krijes“, uz popratnu glazbu. Vjerovalo se da su običaji vezani uz Ivanje važni za zaštitu zdravlja ljudi i domaćih životinja te plodnost poljoprivrednih usjeva.

“Ivanjski kresovi” dugi se niz godina kao manifestacija pojavljuju u kalendaru Đakovačkih vezova pa je tako bilo i sinoć, 21. lipnja, kada je u Strossmayerovom parku održano njihovo 22. izdanje.

Okupljeno mnoštvo moglo je u programu, koji je trajao oko sat vremena, vidjeti ivanjske običaje našeg kraja, ali i ivanjske običaje iz ostatka Hrvatske.

Ivanjske običaje, pjesme i plesove s područja Đakovštine prikazali su KUD “Sloga” Satnica Đakovačka i KUD “Drenjanac” Drenje, dok su članovi KUD-a “Lipa” iz Semeljaca prikazali običaj lilanja. Kako se Ivanje obilježava u Požeško-slavonskoj županiji pokazali su članovi KUD-a “Bektež”, dok su ivanjske običaje Koprivničko-križevačke županije pokazali KUD “Tomislav” Sv. Ivan Žabno i KUD “Prugovac”. Svi su sudionici za svoje nastupe nagrađeni zahvalnicama i velikim pljeskom okupljene publike.

Foto: Zlatko Mesić