Revija Đakovačkih vezova

Ukratko o časopisu

Od 1970. godine izlazi Revija Đakovačkih vezova koja prati međunarodnu smotru izvornog folklora. Revija donosi razne tekstove iz povijesti Đakovštine kao i cijele kontinentalne regije. Predstavlja bogat izvor etnografske građe budući da u Reviji uz brojne druge radove, tekstove „narodne” tematike objavljuju etnolozi, ali i brojni entuzijasti i zaljubljenici u narodne običaje. Ujedno, Revija preuzima ulogu pisanog čuvara brojnih inačica tradicijskih običaja i zapisa naših sela, što stručnjacima etnolozima služi kao osnova u daljnjim istraživanjima. Ovu publikaciju od početaka prate tekstovi vezani za tradiciju i običaje, a potom i tekstovi vezani za povijest Đakova i Đakovštine. Također, u kontinuitetu se objavljuje službeni program događanja koji danas ima dokumentarnu vrijednost razvoja manifestacije.

 

Revija 2019.

Revija 2018.

revija_djakovacki_vezovi_2018

Revija 2017.

Revija 2016.

Revija 2015.

Revija 2014.

Revija 1970.

revija_djakovacki_vezovi_1970

Revija 1969.

revija_djakovacki_vezovi_1969

Revija 1967 - 1971

O časopisu Revija

Revija je dugogodišnja tiskana publikacija koja prati međunarodnu smotru izvornog folklora. U počecima (1967. – 1969.) Đakovačke vezove pratile su programske knjižice („pred-revije”) koje su osim programa sadržavale i fotografske motive tradicijskog tekstila i odjeće te kraće tekstove. Upravo u vezovskoj knjižici iz 1968. godine etnološki tekst pod nazivom Narodna nošnja Đakovštine objavljuje i prva školovana etnologinja u Slavoniji, Baranji i Srijemu Zdenka Lechner, ujedno i prva etnologinja u Muzeju Slavonije u Osijeku.

Od 1970. godine izlazi Revija Đakovačkih vezova na 26 stranica. Donosi razne tekstove iz povijesti Đakovštine kao i cijele kontinentalne regije. U ovoj Reviji tekst objavljuje i đakovačko-srijemski biskup (tada kanonik) Ćiril Kos (1919. – 2003.) pod nazivom Katedrala-bazilika u novom ruhu. Od tada u Reviji, uz brojne druge radove, tekstove „narodne” tematike objavljuju etnolozi, ali i brojni entuzijasti i zaljubljenici u narodne običaje te tako ova publikacija postaje ponajprije bogat izvor etnografske građe. Ujedno, Revija preuzima ulogu pisanog čuvara brojnih inačica tradicijskih običaja i zapisa naših sela, što stručnjacima etnolozima služi kao osnova u daljnjim istraživanjima.

Reviju, dakle, od početaka prate tekstovi vezani za tradiciju i običaje, a potom i tekstovi vezani za povijest Đakova i Đakovštine. U Reviji objavljuju i stručnjaci iz područja arheologije, agronomije, lingvistike, književnosti, povijesti umjetnosti i drugih znanstvenih grana. Također, u kontinuitetu se objavljuje službeni program događanja koji danas ima dokumentarnu vrijednost razvoja manifestacije. Od 2010. godine objavljuju se i osobne karte kulturno-umjetničkih društava koja nastupaju na Vezovima, što daje sažeti pregled folklornih društava i njihova djelovanja.

Revija je danas publikacija financirana i podupirana od strane Ministarstva kulture RH. Nezaobilazan je promidžbeni materijal Đakovačkih vezova.

Dosadašnji urednici
Stjepan Rechner Puba 1970. – 1995.
Željko Lekšić 1996. – 1998.
Mirko Ćurić 1999. – 2017.
Popis autora i njihovih radova objavljenih u publikaciji („pred-reviji“) 1968.
Branka Rauning Đakovo kroz vjekove
Dr. Ivan Kopić Katedrala i biskupski dvor
Josip Gabrić Đakovački vezovi
Zdenka Lechner Narodna nošnja u Đakovštini
Mirko Brođanac Izvorni folklor Slavonije
Dr. Zvonko Benčević Lipicanska ergela Đakovo
Vesna Bućan Mandićevačko vinogorje
Julije Njikoš Slavonija-zemlja plemenita
Ivan Germovšek „Vezovi“ u svijetlu štampe
Stjepan Dvoržak Lovstvo u Đakovštini