O manifestaciji Đakovački vezovi

Pročitajte o manifestaciji Đakovački vezovi, najvećem hrvatskom tradicionalnom festivalu i simbolu očuvanja tradicijske baštine.

Povijest vezova

 

Prvi Đakovački vezovi održani su 2. i 3. srpnja 1967. godine kao specifična prigodna turističko-kulturna manifestacija u povodu Međunarodne godine turizma na inicijativu dr. Zvonimira Benčevića.

Odluka o utemeljenju Đakovačkih vezova donesena je 3. veljače 1967., kada je svoju proširenu sjednicu održalo tadašnje Turističko društvo Općine Đakovo. Odbor Turističkog društva dobio je čast organizirati prve Đakovačke vezove.

Zanimljivo je kako prvi Đakovački vezovi ne odudaraju puno od programa današnjih Vezova. Naime, svi elementi koje je sadržavao Benčevićev prijedlog Vezova, sadržani su i u današnjim Vezovima: smotra i mimohod folklornih skupina, svatovske zaprege i konjanici, izbor najljepše djevojke i snaše u nošnji, prateći kulturni i zabavni sadržaji, ali najvažnije od svega njegovanje i očuvanje izvornog folklora.

Ime Đakovački vezovi osmislio je Milan Rajković, tadašnji ravnatelj Ekonomske škole..

Glavni dio Đakovačkih vezova

 

Glavna manifestacija Đakovački vezovi održava se svake godine u srpnju i traje tri dana. Započinje petkom Svečanim otvorenjem Đakovačkih vezova, a završava nedjeljom programom „Slavonijo, zemljo plemenita“ i njihovim Svečanim zatvaranjem.

U ova tri dana na pozornici u Strossmayerovom parku izvodi se izvorni folklor prije svega Slavonije, Baranje i zapadnog Srijema, ali i drugih krajeva Hrvatske. Od 2018. godine, Đakovački vezovi dobili su i međunarodni karakter kada je na njima nastupila Ukrajina, prva zemlja partner Đakovačkih vezova.

Glavni dio Đakovačkih vezova započinje Svečanim otvorenjem petkom navečer, na pozornici ispred katedrale. Središnji dio Đakovačkih vezova je Svečana povorka sudionika ulicama grada koja se odvija nedjeljom ujutro.

Vezovski program završava nedjeljom navečer na pozornici u Strossmayerovom parku programom ”Slavonijo zemljo plemenita” kada se bira najljepša nošnja u kategoriji djevojaka, snaša i momaka, nakon koje slijedi Svečano zatvaranje Vezova.

Priredbe i manifestacije

Đakovački vezovi u svome programu sadrže razne priredbe i manifestacije od kojih su najznačajnije Bonavita, Đakovači rezovi, Mali vezovi i Đakovština u pjesmi i plesu.

Bonavita je turističko – gospodarska manifestacija vinogradara Slavonije i Baranje koja se svake godine u sklopu Đakovačkih vezova održava u Trnavi.

Manifestaciju Đakovački rezovi organizira istoimena udruga, a manifestacija je spoj filma, kazališta, glazbe i plesa uz brojne radionice zabavnog i edukativnog karaktera za djecu, mlade i sve zainteresirane bez obzira na godine.

Mali vezovi smotra su dječjeg folklora u sklopu Đakovačkih vezova. Održavaju se vikend prije glavnog vezovskog vikenda, a u njihovoj povorci gradom prolaze dječje folklorne skupine i zadaća manifestacije je prenositi ljubav prema tradicijskoj kulturnoj baštini na najmlađe.

Manifestacija Đakovština u pjesmi i plesu također se odvija u sklopu Đakovačkih vezova, a u njoj se kroz pjesmu i ples predstavljaju KUD-ovi s područja Đakovštine.

Zabavno – glazbeni program Đakovačkih vezova

 

Zabavno – glazbeni program Đakovačkih vezova odvija se najviše u Vezovskom šatoru koji bude postavljen iza „Male crkve“, a ponešto događanja odvija se i na Strossmayerovom trgu.

U trajanju Zabavno – glazbenog programa, pozornicom Velikog šatora prođu različiti izvođači, te se tamo može pronaći ponešto za svakoga. Kako bi Vezovi ostali u tradicijskom duhu, u Vezovskom šatoru nastupaju mnogi tamburaški sastavi koji uveseljavaju sve ljubitelje tamburaške glazbe.

Ali, nije samo tamburaška glazba na repertoaru u Vezovskom šatoru, te su kroz dosadašnje Vezove u njemu nastupili i različiti popularni izvođači zabavne glazbe.

Gastrofest Đakovački vezovi

 

Gastrofest Đakovački vezovi održava se svake godine u sklopu Đakovačkih vezova kao promocija tradicionalne slavonske hrane.

Mjesto održavanja Gastrofesta je Vezovski šator, a termin održavanja je posljednji vezovski tjedan u večernjim satima.Za cijelo vrijeme trajanja Đakovačkih vezova na Gastrofestu možete degustirati različita tradicionalna jela kakva su spremali naši stari, a svakoga dana različito jelo je na jelovniku Gastrofesta.

Nekada će se na jelovniku naći fiš paprikaš, nekada čobanac, kulen ili nešto drugo, ovisno o programu Gastrofesta.

Konjički program

 

Svake godine u sklopu Đakovačkih vezova održava se konjički program u organizaciji Državne ergele Đakovo.

U sklopu konjičkog programa organiziraju se razna natjecanja jednoprega i dvoprega, kao i natjecanje u preponskom jahanju.

Sva natjecanja odvijaju se u zatvorenoj jahaonici ergele Đakovo i na hipodromu ergele Đakovo. Natjecanja se obično odvijaju posljednji vezovski vikend.

Razne radionice

 

U sklopu Đakovačkih vezova održavaju se brojne radionice na raznim lokacijama diljem grada.

Radionice su to koje njihove posjetitelje vraćaju u prošlost i pokazuju kako su nekada živjeli naši stari. Razne su to radionice tradicijske kulture koje su ponekad namijenjene djeci, a ponekad odraslima.

Zabavni lunapark

 

Neizostavni dio Đakovačkih vezova, pogotovo onim najmlađima je lunapark. Lunapark radi u vezovskom tjednu, a bude postavljen u dvorištu iza prostorija DVD-a Đakovo. Opremljen je mnogim zabavnim sadržajima i u njemu sreću mogu pronaći djeca, ali i stariji.