O manifestaciji

U srcu Slavonije, mjestu prepunom žitnih polja, ravnica i slikovitih mjesta, mjestu u kojemu katedrala sv. Petra stoji kao simbol grada, srce u srcu, a grad kao njezin vjerni čuvar i najveći štovatelj, smjestila se manifestacija Đakovački vezovi. Najveći hrvatski tradicionalni festival, simbol očuvanja tradicijske baštine, svake godine okupi na desetke tisuća sudionika i posjetitelja koji tih dana dišu kao jedno. Kad vam jednom Đakovački vezovi i grad Đakovo uđu u srce, zauvijek tamo ostaju.

Povijest Đakovačkih vezova

Povijest Vezova seže u daleku 1967. godinu. Tada je na proširenoj sjednici tadašnjeg Turističkog društva Općine Đakovo donesena odluka o utemeljenju Vezova. Već više od pola stoljeća svake godine u srpnju, manifestacija okuplja zaljubljenike u tradiciju, folklor, povijest, gastronomiju i glazbu. Zanimljivo je spomenuti kako prvi Đakovački vezovi ne odudaraju puno od programa današnjih Vezova. Ime manifestacije osmislio je Milan Rajković, tadašnji ravnatelj Ekonomske škole. Vezovi su manifestacija izvornog narodnog folklora prije svega Slavonije, Baranje i Srijema koju krasi i međunarodni karakter jer okuplja i izvorne folklorne skupine iz svih dijelova svijeta.

Glavni dio Đakovačkih vezova

Trg ispred najljepše katedrale od Carigrada do Venecije i Ljetna pozornica u prekrasnom Strossmayerovom parku središta su događanja Vezova. Kroz plesne korake folklornih skupina oživljavaju se stare tradicije, upriličuju se prikazi starinskih običaja. Kolo, bećarac, zvuk tambure te raskošno vezene, šlingane i dukatima ukrašene narodne nošnje, mame stanovnike i posjetitelje na ulice grada. Glavni dio Đakovačkih vezova su svečano otvaranje, Međunarodna smotra folklora, Svečana povorka sudionika ulicama Đakova od malog parka do Strossmayerovog parka, Međunarodna smotra folklora, Smotra folklora Hrvatske, Smotra folklora Slavonije i Baranje, i Izbor za najbolje nošeno narodno ruho.

Priredbe, manifestacije i radionice

Razne folklorne priredbe kao što su Mali vezovi, pučko crkveno pjevanje, svečano otvorenje, Đakovština u pjesmi i plesu, gosti u pjesmi i plesu, svečana povorka ulicama Đakova, Međunarodna smotra folklora, Smotra folklora Hrvatske, Smotra folklora Slavonije i Baranje, Bonavita u Trnavi, te program zatvaranja „Slavonijo zemljo plemenita“ uz izbor najbolje nošenog narodnog ruha, dijelovi su Vezova. Još jedna zanimljiva manifestacija su Đakovački rezovi koja predstavlja spoj filma, kazališta, glazbe i plesa. Đakovački vezovi nisu samo revija nošnji i smotra folklora. Oni su puno više. Kroz različite radionice za djecu i odrasle možete barem na trenutak osjetiti duh tradicije.

Zabavno – glazbeni program

Veselja i fešte na Đakovačkim vezovima nikada ne nedostaje. Nakon izvrsno odrađenog dana i nakon što su mladi, a i stari osjetili dašak nostalgije, tu je zabava koja traje do sitnih jutarnjih sati. Bogat zabavno – glazbeni program godinama je jedan od simbola Vezova. Iza „male crkve“ smještena je pozornica na kojoj se za vrijeme trajanja Đakovačkih vezova izmjenjuju brojni vrhunski izvođači. Svatko može pronaći nešto za sebe. Osim tamburaških sastava koji nastupaju u šatoru, posjetitelji mogu poslušati i zabavnu glazbu izvođača kao što su Petar Grašo, Maja Šuput, Hladno pivo, Pravila igre, Miroslav Škoro i brojni drugi.

Gastrofest

Dok odmarate dušu uz lagane zvuke tamburice, vaše nepce može uživati u vrhunskim slavonskim gastro delikatesama pripremljenim po tradicionalnim recepturama. Gastro fest održava se svake godine u sklopu Vezova. Svaki dan kuha se jedno od tradicionalnih jela kao što su: čobanac, lovački gulaš, fiš, šaran na rašljama, kulenova seka i ostale slavonske delikatese stare slavonske kuhinje, kruh, mast, pogače. Svakoga dana na štandovima prodaju se 100% hrvatski proizvodi. U dva šatora, posjetitelji mogu konzumirati slavonska jela i pića, rakije, vino. Osim hrane i pića u šatorima, možete posjetiti i đakovačke restorane i probati jela izvorne slavonske kuhinje.

Konjički program

Kad izdaleka, prilazeći Đakovu začujete topot konja, znajte da ste nam pravom putu prema Đakovačkim vezovima. Usporedno s bilom grada čuje se topot nacionalnog blaga. Đakovački vezovi su i smotra konja iz uzgoja seljačkih domaćinstava udruženih u Konjogojske udruge. Dok kroz povorku prolaze svatovske zaprege, ljubitelji konjičkog sporta svoje zadovoljstvo pronalaze na hipodromu gdje se svake godine održava konjičko natjecanje. Skakanje preko prepona, vožnja dvoprega i četveroprega prilika je da konji pokažu svoju ljepotu, a vlasnici svoj ponos i diku. Posjetitelji grada Đakova mogu u bilo koje doba godine posjetiti Državnu ergelu Đakovo i Ivandvor te uživati u prekrasnim slavonskim ljepotama i pogledu na lipicance.

Zabavni lunapark

Neizostavni dio Đakovačkih vezova, pogotovo najmlađim posjetiteljima je lunapark. Nalazi se u blizini autobusnog kolodvora, a uživati u lunaparku možete više od tri tjedna. Lunapark na Đakovačkim vezovima jedan je od većih u ovom dijelu Slavonije. U blizini lunaparka postavljene su šatorske kućice s više od 70 izlagača te kao i na svakom lunaparku, posjetitelji mogu konzumirati raznu tradicionalnu slavonsku hranu i piće. Na đakovačkim vezovima možete uživati u više od 20 lunapark vožnji koje su izvor adrenalina svim posjetiteljima. U lunaparku se mogu zabaviti svi, kako djeca, tako i odrasli željni adrenalina.

Marin Mandarić

GRADONAČELNIK GRADA ĐAKOVA I PREDSJEDNIK ĐAKOVAČKIH VEZOVA

“Drage sugrađanke i sugrađani, dragi sudionici i gosti, dobro došli na Đakovačke vezove!

Vrijedni čuvari i njegovatelji tradicije i običaja svake godine u srcu Slavonije ponosno predstavljaju bogatstvo našega kraja i naše domovine Hrvatske.

Smotra folklora Đakovački vezovi u neraskidivoj vezi s Gradom Đakovom više od pola stoljeća pokazuje ono što jesmo i ono što možemo biti, a svaka nova generacija, koja pripada bogatom naslijeđu i kojoj to naslijeđe pripada, ima zadatak i dužnost očuvati ga i razvijati.

Kad cikne žica sa slavonskih tamburica, kad zazvone zvona naše katedrale, a šarena rijeka zabljesne na suncu, pa od Malog do Strossmayerova parka poteče, riječi neće biti potrebne da bi poruka svijetu otišla – ovdje je moja domovina, ovdje je njezino srce – Đakovo!”

Dokumenti