Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović dodijelila je jučer odlikovanja i priznanja pojedincima, udrugama i ustanovama koji svojim radom pridonose očuvanju hrvatske kulture i identiteta, te razvoju i ugledu Republike Hrvatske. Povelja Republike Hrvatske, za izniman doprinos očuvanju i njegovanju slavonske tradicijske baštine te promicanju hrvatske nacionalne kulture i identiteta, dodijeljena je Đakovačkim vezovima.

Na svečanoj ceremoniji održanoj na Pantovčaku Povelja je uručena predsjedniku Organizacijskog odbora Đakovačkih vezova gradonačelniku Grada Đakova Marinu Mandariću u čijoj pratnji je bio i suorganizator manifestacije TZG Đakova, direktorica Marija Burek.

U ovoj svečanoj prigodi na kraju svojega mandata dodjeljujem odlikovanja i priznanja pojedincima, udrugama i ustanovama kao izraz zahvalnosti za djela i umijeća koja pridonose razvoju i ugledu naše domovine. Priznanja su izraz poštovanja prema vašim osobnim uspjesima i angažmanima u područjima vašeg profesionalnog rada i posebnih napora u poticanju izvrsnosti u vašim profesijama. To su i priznanja humanitarnom radu, kao i stvaranju novih vrijednosti u našem društvu”, rekla je predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović koja je jučer dodijelila 40-ak priznanja.

Predsjednica je izrazila ponos na osobne uspjehe umjetnika i djelatnika u kulturi, nazvavši ih nositeljima ukupnih društvenih i duhovnih vrijednosti jer su univerzalnim jezikom umjetnosti povezali ljude i predstavljaju našu domovinu kao zemlju darovitih umjetnika.

Naše manifestacije tradicijske kulture čuvari su povijesnog nasljeđa i običaja koji se generacijama s uspjehom prenose s koljena na koljeno, a posebno me veseli što se mladi ljudi sa zadovoljstvom uključuju u promicanje tih temeljnih nacionalnih vrijednosti“, dodala je.

Na odlikovanjima i priznanjima na kraju svečane dodjele zahvalio je vinkovački župnik Tadija Pranjić, odlikovan Redom kneza Domagoja s ogrlicom, za hrabrost i junaštvo u izravnoj ratnoj opasnosti, pružanju pastoralne i humanitarne pomoći hrvatskim braniteljima, prognanicima i obiteljima poginulih, zatočenih i nestalih tijekom i nakon Domovinskog rata.

Izvor: Grad Đakovo