Nakon što je proteklog vikenda na ovogodišnjim Danima hrvatskog turizma u Rovinju 57. Đakovačkim vezovima dodijeljena je Godišnja turistička nagrada u kategoriji Turistički događaj godine, na tu temu održana je konferencija u Maloj vijećnici Grada Đakova. Jer, kako su istaknuli i gradonačelnik i predsjednik Organizacijskog odbora Đakovačkih vezova Marin Mandarić i direktorica Turističke zajednice grada Đakova Marija Burek, ta izuzetno vrijedna nagrada pripada svim Đakovčanka i Đakovčanima, kao i svima onima koji su se kroz proteklih 57 godina ugradili u ovu nadaleko poznatu manifestaciju.

Vezovi su, podsjetio je gradonačelnik Mandarić, pobjednici među čak 86 prijavljenih kandidatura. Još jednom, rekao je, danas želi zahvaliti svima koji su sudjelovali kako u organizaciji Đakovačkih vezova tako i u provedbi, jer program je vrlo obuhvatan i zahtjevan. Od Turističke zajednice, folklornog i tehničkog odbora, djelatnika u Gradu, te svih ostalih koji se svojim radom i ljubavlju prema tradiciji uključuju u Vezove. Gradonačelnik je istaknuo kako se u vrijeme Vezova osjeti posebna energija u Đakovu upravo iz razloga jer svoje Vezove živi svaki stanovnik ovog grada ali i cijele Đakovštine i šire. Osvrnuo se i na program Đakovačkih vezova rekavši kako je organizator tradicionalne sadržaje pokušao što više prilagoditi suvremenim vremenima, gostu koji traži ono nešto više. – Mislim da smo ove godine to uspjeli. To nam je putokaz da nastojim program Vezova podizati na još višu razinu, no čvrsto usidreni u tradiciju, kulturu i ono što Vezovi jesu, izvorna smotra folklora Slavonije, Baranje i Srijema, zaključio je gradonačelnik Mandarić. Zahvalio je i čestitao i Ministarstvu turizma i Hrvatskoj turističkoj zajednici što su prepoznali važnost i značaj Đakovačkih vezova.

Direktorica Turističke grada Đakova Marija Burek rekla je da je još uvijek pod dojmom događanja u Rovinju, jer biti najbolji u najuspješnijoj turističkoj sezoni nije lako, no Vezovima je to uspjelo. Rekla je kako prijava nije bila jednostavna, te kako je obrazac zahtijevao parametre poput ozbiljnosti, održivosti, poslovne vizije, a sve su to Đakovački vezovi činjenično potkrijepili. – U samoj prijavi pokušali smo pokazati ono što su Vezovi za sve Đakovčane i Đakovštinu, tu veliku emociju. Volim reći da su Vezovi utkani u naš genetski kod, kazala je Marija Burek također zahvalivši svima koji su radili i koji će tek raditi u organizaciji i provedbi Vezova. – Tijekom godina smo podigli kvalitetu Đakovačkih vezova i prilagodili je trendovima na tržištu. Prije svega to je digitalizacija i prilagođavanje mlađim dobnim skupinama, tu „leži“ ona održivost, odnosno budućnost Đakovačkih vezova, zaključila je Marija Burek, uz poruku iz kandidature – To se ne organizira, to se živi!

Izvor|Foto: Grad Đakovo