Izbor najboljeg nošenog tradicijskog ruha održava se od prvih Đakovačkih vezova 1967. godine te svoju tradiciju temelji na dobroj volji i aktivnom sudjelovanju pojedinaca i skupina s područja Slavonije, Baranje i Srijema, kao i na angažmanu i suradnji s brojnim stručnjacima etnolozima tijekom ovoga razdoblja. Izbor je utemeljen s ciljem predstavljanja najreprezentativnijih primjeraka narodnih nošnji i očuvanja tradicijskog tekstilnog rukotvorstva na području Slavonije, Baranje i Srijema.

Molimo Vas da pažljivo pročitate pravila natjecanja koja slijede u nastavku.

Natjecanje se sastoji od dva dijela:

– Razgovor sa stručnim žirijem – podrazumijeva individualan razgovor s članovima stručnog žirija prije predstavljanja na glavnoj pozornici.

– Predstavljanje na glavnoj pozornici – odvija se tijekom završnog programa „Slavonijo, zemljo plemenita“ u Strossmayerovom parku.

Cilj natjecanja:

Cilj natjecanja je prezentacija narodnih nošnji iz privatnog vlasništva s područja Slavonije, Baranje i Srijema.

Pri izboru najboljeg nošenog ruha važna su vremenska i stilska usklađenost narodne nošnje (uključujući obuću, češljanje, pokrivalo za glavu, rekvizite i dodatke), ali i ukupna prezentacija i dojam koji natjecatelj ostavlja. Pod time se podrazumijeva i poznavanje narodne nošnje u koju je natjecatelj odjeven te kontekstualizacija narodne nošnje u period ili prigodu za koju je narodna nošnja noš

U natjecanju postoje tri kategorije koje proizlaze iz uobičajenih oblika tradicijskog života na području Slavonije, Baranje i Srijema:

a. djevojka – neudana ženska osoba od 16 godina do udaje
b. snaša – udana ženska osoba do 50 godina
c. momak/baja/bećar – neoženjeni mladić od 16 godina ili oženjeni muškarac

 • Natjecatelji moraju stvarno biti u statusu kategorije za koju su se prijavili.
 • U svakoj od navedenih kategorija dodjeljuju se tri nagrade, a u kategoriji djevojaka dodjeljuje se i dodatna nagrada za fotogeničnost po izboru fotografa koji fotografira natjecatelje.
 • Nagrade natjecateljima dodjeljuju se na kraju završnog programa Đakovačkih vezova.
 • Natjecatelji kojima nisu dodijeljene nagrade, dobit će novčani iznos od 100,00 eura za troškove putovanja i spremanja.
 • Natjecatelji kojima je dodijeljena nagrada za 1. mjesto nemaju pravo prijave na natjecanje sljedeće dvije godine.
 • Narodne nošnje i nastup natjecatelja ocjenjuje stručni žiri, koji se sastoji od tri etnologa. Svi članovi žirija su stručnjaci u području tradicijskog tekstila te su aktivni poznavatelji narodnih nošnji Slavonije, Baranje i Srijema.
 • Natjecatelji su dužni popunjenu Prijavnicu i fotografije narodne nošnje poslati do 2. srpnja 2023. godine. Naknadne prijave se ne uvažavaju.
 • Prijave na natjecanje primaju se putem e-maila na adresu: [email protected] ili poštom na adresu: Đakovački vezovi, Kralja Tomislava 3, 31 400 Đakovo, s naznakom „Izbor za najbolje nošeno ruho“.
 • Uz Prijavnicu, potrebno je poslati i Privolu za prikupljanje i obradu osobnih podataka.
 • Slanjem prijavnice natjecatelji daju dozvolu za fotografiranje i objavu fotografija te imena, prezimena i mjesta na mrežnim stranicama i društvenim mrežama organizatora i suorganizatora.
 • Slanjem prijavnice natjecatelji potvrđuju da prihvaćaju odluku stručnog žirija bez mogućnosti žalbe.
 • Slanjem prijavnice natjecatelji potvrđuju da su pročitali i razumjeli Pravila Revije narodnih nošnji i izbora najboljeg nošenog ruha Slavonije, Baranje i Srijema te da pristaju na njih.
 • Prijedlozi, sugestije, kritike i mišljenja vezana uz reviju narodnih nošnji i izbor najboljeg nošenog ruha moguće je uputiti pisanim putem u roku od 30 dana nakon dodjele nagrada na adresu: Đakovački vezovi, Kralja Tomislava 3, 31 400 Đakovo ili na mail adresu: [email protected] .

Dokumenti:

Privola za prikupljanje i obradu osobnih podataka – Izbor ruho 2023. – Đakovački vezovi

Pravila natjecanja – Izbor ruho 2023. – Đakovački vezovi

Prijavnica – Izbor ruho 2023. – Đakovački vezovi