U sklopu programa ovogodišnjih Đakovačkih vezova, u ponedjeljak 21. lipnja s početkom u 20:00 sati u Kući Reichsman na đakovačkom korzu, održat će se otvorenje 28. samostalne izložbe fotografija Silvije Butković pod nazivom “Poljem ravnim pustit ćemo vrance”.

Ove godine Ergela Đakovo obilježava 515 godina osnutka i 215 godina uzgoja lipicanske pasmine, a ova izložba autoričin je skroman prilog tradiciji koja traje.

“Ljepota, plemenitost, snaga… Tima trima opisnicama moglo bi se vjerojatno najkraće sažeti dojam snimaka Silvije Butković pripremljenih za postav njezine dvadeset osme samostalne izložbe.”, stoji u predgovoru izložbe Tihomira Živića.

Silvija Butković, umjetnička je fotografkinja, književnica, fotoreporterka-dopisnica, licencirana turistička vodičica zaposlena u Državnoj ergeli lipicanaca Đakovo (turizam i marketing). Dosada se vrlo uspješno okušala umjetničkoj fotografiji, poeziji, prozi, haiku pjesništvu i haigu stvaralaštvu.

Od 2005. do danas priredila je 27 samostalnih fotoizložaba. Njezini su fotografski radovi primljeni na 170 skupnih izložaba u zemlji i svijetu (gostovala je u 30-ak gradova u Hrvatskoj, zatim u Austriji, Mađarskoj, Makedoniji i BiH). Kao aktivnoj članici FKK Đakovo dodijeljena joj je plaketa Zajednice tehničke kulture Osječko-baranjske županije za 2010. godinu, 2014. Povelja zahvalnosti Zajednice tehničke kulture Grada Osijeka, a 2015. godine uručena joj je i Godišnja nagrada Grada Đakova za posebna ostvarenja na području kulture.

Iz književnoga stvaralaštva izdvajaju se tri samostalne poetske zbirke: Dotaknuta snom, Oslobođena kap i Zapletena u mreže.

Radovi joj se nalaze u 15 antologija haiku pjesništva u Japanu, u dvjema antologijama haiku pjesništva u Italiji i u dvjema antologijama haiku pjesništva u Hrvatskoj. U Japanu joj je 2007. pripala titula Master Haiga Artist (majstorice umjetničkoga haiga stvaralaštva). Pjesme i prozni uradci nalaze joj se u 100 zbornika diljem Hrvatske. Članica je mnogobrojnih fotografskih i književnih udruga u Hrvatskoj: Foto kino kluba Đakovo i Foto kluba Rijeka, Hrvatskoga sabora kulture Zagreb (HRSK), Ogranka Matice hrvatske u Đakovu, Ogranka Društva hrvatskih književnika slavonsko- baranjsko-srijemskoga, Društva haiku pjesnika iz Zagreba, Svjetskoga haiku društva World Haiku Association u Japanu (WHA), Hrvatskoga književnog društva u Rijeci i Udruge slikara Đakovštine Suncokret.

Fotoreporterka je i vanjska suradnica Pixell Medije d. o. o. Zagreb, Hrvatske matice iseljenika (HMI) Zagreb, web-portala Moje Đakovo i nekoliko časopisa u Hrvatskoj.

U glazbenom dijelu programa nastupit će MVS “Bećarine” KUD-a “Tena” Đakovo.

Izložba će biti otvorena do 5. srpnja.