Ovogodišnji Đakovački vezovi su 53. su po redu, a njihova povijest seže do 1967. godine, kada su pokrenuti na inicijativu dr. Zvonimira Benčevića.

Prvi Đakovački vezovi održani su 2. i 3. srpnja 1967. godine kao specifična prigodna turističko-kulturna manifestacija u povodu Međunarodne godine turizma na inicijativu dr. Zvonimira Benčevića. Odluka o utemeljenju Đakovačkih vezova donesena je 3. veljače 1967., kada je svoju proširenu sjednicu održalo tadašnje Turističko društvo Općine Đakovo. Odbor Turističkog društva dobio je čast organizirati prve Đakovačke vezove. Zanimljivo je kako prvi Vezovi ne odudaraju puno od programa današnjih. Naime, svi elementi koje je sadržavao Benčevićev prijedlog, sadržani su i u današnjim Vezovima: smotra i mimohod folklornih skupina, svatovske zaprege i konjanici, izbor najljepše djevojke i snaše u nošnji, prateći kulturni i zabavni sadržaji, ali najvažnije od svega, njegovanje i očuvanje izvornog folklora. Ime Đakovački vezovi osmislio je Milan Rajković, tadašnji ravnatelj Ekonomske škole.

Kroz godine program je samo napredovao pa danas imamo manifestaciju koja traje po nekoliko tjedana, bogata je različitim popratnim manifestacijama te je postala jedna od najvećih ove vrste u Hrvatskoj.

Program se obogaćuje iz godine u godinu, a najveći novitet dogodio se prošle godine kada su Vezovi prvi puta imali zemlju-partnera. Zemlja-partner prošlogodišnje manifestacije bila, je Ukrajina, dok će ove godine tu čast imati Slovačka.

Igor Kretonić
Foto: Marko Milas Weddings