Od 2018. godine kao novost na Đakovačkim vezovima uveden je model zemlje partnera, a prvi puta tu ulogu ponijela je Ukrajina. Kasnije je tu ulogu preuzela Slovačka, a budući da se ovakav model, gdje se jedna zemlja predstavlja sa svojim gastro i kulturnim programom, prikazao vrlo uspješnim, ovogodišnji Đakovački vezovi također će imati zemlju partnera, a to će biti Mađarska.

Povodom toga, gradonačelnik Marin Mandarić i direktorica Turističke zajednice Grada Đakova Marija Borko, primili su generalnog konzula Mađarske u Hrvatskoj Janosa Sandora Fuzika i konzula Belu Gardoša.

Susreli su se u Maloj vijećnici, a tema susreta bilo je sudjelovanje mađarskih predstavnika u folklornim i gastronomskim programima 55. Đakovačkih vezova.

Mađarska će se kao zemlja partner na ovogodišnjim vezovima predstaviti sa šest kulturno-umjetničkih društava iz Hrvatske koja njeguju mađarski folklor i običaje te jedinim društvo iz Mađarske.

Predstavnici Mađarske sudjelovat će u finalnom vezovskom vikendu, gdje će prisustvovati samom otvaranju Vezova ispred katedrale. Sutradan će predstaviti svoju gastronomiju te izvesti folklorni program na pozornici u Strossmayerovom parku. Završni dio predstavljanja bit će sudjelovanje mađarskih kulturno-umjetničkih društava u nedjeljnoj vezovskoj povorci.