Đakovački vezovi danas su dobro poznata i afirmirana manifestacija izvornog narodnog folklora.

Prvi Đakovački vezovi održani su 2. i 3. srpnja 1967. godine kao specifična prigodna turističko-kulturna manifestacija u povodu Međunarodne godine turizma. Inicijator za osnivanje Đakovačkih vezova bio je dr. Zvonimir Benčević, a već prva manifestacija doživjela je velik uspjeh kod ljudi iz Slavonije, ali i šire.

Glavna manifestacija Đakovački vezovi održava se svake godine u srpnju. Tu se izvodi izvorni folklor prije svega Slavonije, Baranje i zapadnog Srijema te drugih krajeva Hrvatske uz prateće priredbe – otvorenje raznih izložbi, konjičke priredbe te druge kulturne i turističke priredbe. Manifestacija ima i međunarodni karakter, okuplja izvorne folklorne skupine iz svih dijelova svijeta.

Svakog ljeta posebno je živo na Đakovačkim vezovima, najvažnijoj smotri hrvatskoga folklornog stvaralaštva koja okuplja na desetke tisuća sudionika. Održavaju se i razne folklorne priredbe kao što su Mali vezovi, Pučko crkveno pjevanje, Svečano otvorenje, Đakovština u pjesmi i plesu, Gosti u pjesmi i plesu, Svečana povorka ulicama Đakova, Međunarodna smotra folklora, Smotra folklora Hrvatske, Smotra folklora Slavonije i Baranje te program zatvaranja „Slavonijo zemljo plemenita” uz izbor najbolje nošenog narodnog ruha. Izbor djevojke i snaše (izbor momka uvodi se kasnijih godina) u najljepšoj nošnji sastavni je dio Vezova od početka, 1967. godine.

U sklopu Đakovačkih vezova održava se i Bonavita u Trnavi – natjecanje nategača i dodjeljivanje nagrada najboljim vinima, zatim gastrofest: kulinijada, degustacija i konzumacija fiša i čobanca.

Ljubitelji konjičkog sporta zadovoljstvo nalaze na hipodromu gdje se svake godine održava međunarodno konjičko natjecanje.

Manifestacija Đakovački vezovi prvenstveno njeguje i održava tradiciju i izvornost ovoga kraja ali i ostalih krajeva Hrvatske i inozemstva (narodno ruho, narodni ples, tradicijsko češljanje, konjogojstvo, gastronomiju). U manifestaciji sudjeluje čitav grad, svijest o važnosti ove manifestacije i kulturno umjetničkom značaju ukorijenjena je u svim stanovnicima ovoga kraja i ta svijest se ne smanjuje, na što smo vrlo ponosni. Kao sastavni dio programa pojavljuje se još i Međunarodni etno film festival „Srce Slavonije”.

Centralni događaji su svečano otvaranje, nastupi folklornih skupina i kao najvažniji –svečana povorka ulicama grada te ceremonija zatvaranja manifestacije pod nazivom „Slavonijo, zemljo plemenita” sa bogatim glazbenim programom i Izborom za najbolje nošeno narodno ruho. Sva događanja na Đakovačkim vezovima predstavljena su u „Reviji Đakovačkih vezova” koja izlazi od 1970. godine.

U Đakovačkim vezovima sudjeluje cijeli grad, a manifestacija je dobila međunarodnu turističku Povelju FEST-a (Europske federacije turističkih novinara sa sjedištem u Rimu) Zasluge za turizam u 2005., godišnju turističku nagradu „Anton Štifanić” za 2007. godinu i 2016.godinu, 2013. godine je proglašena za najboljom kulturnom manifestacijom na području Republike Hrvatske „Doživi Hrvatsku – Experience Croatia” od strane Ministarstva turizma, Ministarstva kulture i Hrvatske turističke zajednice, u 2017./2018. godini manifestacija je nositelj oznake EFFE Label koja predstavlja izvrsnost i nudi međunarodnu prepoznatljivost jedinstvenosti pojedinoga festivala u cijeloj Europi. Riječ je o oznaci koja je dodijeljena od strane Međunarodnog žirija Europskog udruženja festivala te je, također u 2017. godini, manifestacija dobila nagradu „Simply the best” dodijeljenu od strane Udruge hrvatskih putničkih agencija (UHPA) i turističkog časopisa Way to Croatia.

Od 2018. godine manifestacija ima službenu zemlju partnera te je uspostavljena i Internet stranica manifestacije www.djakovacki-vezovi.hr. Uz bogatu izdavačku djelatnost do današnjih dana Đakovački vezovi prerasli su u jednu od najvećih manifestacija ovakve vrste u Hrvatskoj.

Đakovo se oduvijek zove i jest „Srce Slavonije”. Grad bogate povijesti, kontinentalnog turizma uz prirodne ljepote srca Slavonije…čarolija gastronomije, zvuka i običaja…što upravo ovom manifestacijom obuhvaćamo i slavimo i čuvamo od zaborava.

Glavna završna tri dana manifestacije su:

5.7.2019. (petak)
21:00
 – Svečano otvaranje 53. Đakovačkih vezova
Lokacija: – Trg Josipa Jurja Strossmayera (ispred katedrale)

22:30 – Glazbeni program
Lokacija: –  Vezovski šator (Vijenac kardinala Alozija Stepinca)

6.7.2019. (subota)
18:30
 – Međunarodna smotra folklora / Nastup gostujućih skupina
Lokacija – Pozornica u Strossmayerovom parku

22:00 – Glazbeni program
Lokacija – Vezovski šator (Vijenac kardinala Alozija Stepinca)

7.7.2019. (nedjelja)
8:30
 – Svečana povorka sudionika ulicama Đakova (folklorne skupine, svatovske zaprege i jahači)
Lokacija – Od Malog parka do Strossmayerovog parka 

10:30 – Međunarodna smotra folklora
Lokacija – Pozornica u Strossmayerovu parku

11:30 – Smotra folklora Hrvatske
Lokacija – Pozornica u Strossmayerovu parku

17:00 – Smotra folklora Slavonije i Baranje
Lokacija – Pozornica u Strossmayerovu parku

20:00 – „Slavonijo, zemljo plemenita” – Izbor za najbolje nošeno narodno ruho (djevojke, snaše, momci i bećari)
Lokacija – Pozornica u Strossmayerovu parku

23:00 – Glazbeni program
Lokacija –  Vezovski šator (Vijenac kardinala Alozija Stepinca)

Foto: Marko Milas Mrky – photography