Folklorni odbor Đakovačkih vezova, uz podršku Grada Đakova i Turističke zajednice, poziva vas i vašu djecu/učenike da sudjelujete u likovnom natječaju povodom Malih vezova. Natječaj je organiziran na razini Republike Hrvatske u trima kategorijama:

 1. Vrtići i predškola
 2. Razredna nastava
 3. Predmetna nastava.

Natječaj je otvoren do 9. lipnja 2023. godine, a prijaviti se mogu pojedinačni radovi djece/učenika vrtića i osnovnih škola, koje je potrebno poslati na adresu:

Turistička zajednica grada Đakova
Kralja Tomislava 3
31400 Đakovo
uz napomenu za Likovni natječaj Malih vezova.

Sve pristigle radove ocjenjuje komisija koju čine stručnjaci iz područja likovne kulture, razredne nastave i etnologije. Ostali detalji opisani su u Propozicijama natječaja, koje su sastavni dio ovoga poziva.

 

Tema ovogodišnjeg natječaja je: TRADICIJSKA SVADBA / SVATOVI MOGA KRAJA.

 

Svadbeni običaji iznimno su bogati i zauzimaju značajno mjesto u lokalnoj kulturi svakoga kraja. Njihova ritualna dimenzija očituje se u činjenici da je svadba prijelomni događaj u životu mladenaca. Mladenka na svojoj svadbi postaje udana žena, a mladoženja postaje muž. Njihovi roditelji postaju svekar i svekrva, odnosno punac i punica. S druge strane, svadba je važan događaj za zajednicu koja je angažirana na razne načine. Tradicijska svadba/svatovi/pir, obiluju elementima poput svatovskih napjeva u formi svatovca[1], bećarcem u ključnim trenutcima svadbenog slavlja, kolom i ostalim plesovima, kao i pjesmama kod blagoslova mladenaca u roditeljskom domu i slično. Angažman zajednice vidljiv je bio posebno u dijelu pripreme svatovskih specijaliteta koji su specifični za svaki kraj Hrvatske. Svaka svadba imala je svoju jasnu strukturu svadbenih odličnika poput kuma, kume, starog svata, čaje/čave/čauša, djevera, djeveruša, barjaktara i ostalih.

Svi vole ići u svatove jer oni pršte veseljem, slavljem, pjesmom i hranom, a danas, baš kao i nekada, glavni likovi su mladenci. Mlada/mladenka posebno se uređuje i plijeni pozornost svih prisutnih svojom odjećom i frizurom. Svirači su neizostavan element svake svadbe. Oni svojom pjesmom prate sve važne trenutke poput dolaska kuma, dolaska mladoženje po mladu, izlaska mladenke, odlaska na vjenčanje, izlaska s vjenčanja, prvog plesa, plesa s mladom i ispraćaja kuma na samom kraju svadbe.

Uloga djece na tradicijskim svadbama bila je uglavnom promatračka, ali je samo sudjelovanje na svadbi imalo značajan utjecaj na dječje učenje i usvajanje običaja, pjesama i plesova. Djeca su na svadbama imala dodatnu dozu slobode, jer su odrasli bili zaokupljeni obvezama ili veseljem. Te trenutke djeca su koristila za istraživanje, promatranje, igranje… O važnosti svatova za cjelokupnu zajednicu, uključujući i djecu, svjedoči činjenica da su se djeca često sama igrala svatova, što je opisano i u djelima hrvatske dječje književnosti[2].

 

Obrazloženje teme: Obradi teme moguće je pristupiti kroz različite aspekte tradicijske svadbe: kroz svatovske uloge, kumstvo, izgled mladenke, kroz koncept miraza, ukrašavanje sudionika svadbe, svatovske konjske zaprege, hranu itd. Likovnom izražavanju trebalo bi prethoditi istraživanje svadbe vašega kraja kroz razgovore sa starijim članovima zajednice, kroz stare fotografije ili videozapise[3]. Kroz svoj likovni rad pokažite bogatstvo narodnog ruha, svih pratećih detalja i drugih običaja.

U samom procesu istraživanja i stvaralačkom procesu koristite se ključnim pojmovima: crte po toku i karakteru, boja (kolorističko i tonsko slikanje, kontrasti boja, simbolička i asocijativna vrijednost boje), ploha (pozitiv i negativ), ritam ili ornament.

Zadane likovne tehnike: tuš i pero, lavirani tuš, pastele, masne boje, kolaž-papir, tempere, gvaš, akvarel, linorez, kartonski tisak, monotipija i kombinacije.

Tehnički podatci:

 • plošno oblikovanje/2D

 

Propozicije natječaja:

 1. Svaka ustanova samostalno organizira sudjelovanje djece/učenika u natječaju.
 2. Na poleđini likovnog rada potrebno je naznačiti naziv škole, ime i prezime mentora, kontakt broj mentora, e-adresu mentora, ime i prezime djeteta/učenika te dob ili razred.
 3. Svaki učenik može sudjelovati s jednim likovnim radom.
 4. Radove je potrebno dostaviti na gore navedenu adresu najkasnije do 9. lipnja 2023. godine.
 5. Odluku o najuspješnijim radovima donosi stručno povjerenstvo u sastavu: Dajana Karas Dragić, mag. educ. art.; Maja Nikačević, dipl. uč. i Ivana Dević, mag. ethnol. et anthrop. Prijavom na natječaj prijavitelji se obvezuju autorska prava prikazivanja ustupiti bez naknade.
 6. Dodjela priznanja i nagrada učenicima te njihovim mentorima bit će održana na svečanoj priredbi o kojoj ćete biti pravodobno obaviješteni.
 7.  Odrednice za prosudbu:
 • stvaralačka osobnost,
 • originalnost ideje i motiva,
 • izbjegavanje šablonskih i stereotipa na razini izraza,
 • kreiranje likovnog sadržaja: likovni jezik /jasnoća motiva/primjena ključnih pojmova,
 • primjena likovno-vizualne tehnike.

 

Za sva dodatna pitanja vezana za likovni natječaj stojimo na raspolaganju putem e-pošte: [email protected] ili telefona: 091/979-33-31.

 

[1] Svatovac je deseterački napjev upisan u Registar nematerijalnih kulturnih dobara Republike Hrvatske.

[2] Npr. Vlak u snijegu Mate Lovraka

[3] Dio svadbenih običaja iz Zagrađa (Slavonija), 1975. god. https://www.youtube.com/watch?v=MoQEI0Lr77M