Folklorni odbor Đakovačkih vezova, uz podršku Grada Đakova i Turističke zajednice, poziva vas i vašu djecu, odnosno vaše učenike da sudjelujete u likovnom natječaju povodom Malih vezova. Ovim povodom pozivamo vas da sudjelujete sa svojom djecom i svojim učenicima u programu Đakovačkih vezova koji su 2023. godine, na naše veliko zadovoljstvo, proglašeni najboljim turističkim događajem u Republici Hrvatskoj.

Natječaj je organiziran na razini Republike Hrvatske u trima kategorijama:

 1. a) Vrtići/predškola
 2. b) Razredna nastava
 3. c) Predmetna nastava.

Natječaj je otvoren do 1. svibnja 2024. godine, a prijaviti se mogu pojedinačni radovi djece i učenika vrtića i osnovnih škola, koje je potrebno poslati na adresu:

Turistička zajednica grada Đakova

Kralja Tomislava 3

31400 Đakovo

Napomena: Natječaj Malih vezova

Sve pristigle radove ocjenjuje komisija koju čine stručnjaci iz područja likovne kulture, razredne nastave i etnologije. Ostali detalji opisani su u Propozicijama natječaja, koje su sastavni dio ovoga poziva.

Tema ovogodišnjeg natječaja je NARODNE NOŠNJE MOJEGA KRAJA.

 

Obrazloženje teme: Svaki kraj Hrvatske ima specifične narodne nošnje koje se i danas mogu vidjeti na starim fotografijama, na društvenim i folklornim manifestacijama, ali i pažljivo složene u ormarima i ladicama. Sve narodne nošnje obiluju detaljima, apstraktnim motivima, biljnim i životinjskim, koji se ponegdje ritmički izmjenju, ponegdje dominiraju, a u svakom slučaju zajedno sa svim odjevnim predmetima tvore jedinstvenu cjelinu zvanu narodna nošnja.

Cilj natječaja je likovnim izražavanjem prikazati narodnu nošnju kraja iz kojeg dolazite. S obzirom na činjenicu da je Hrvatska jedna od rijetkih zemalja svijeta koja na svojem teritoriju obuhvaća više stotina varijanata narodnih nošnji, zanimljivo je pratiti lokalne i regionalne sličnosti i razlike, odnosno specifičnosti narodne nošnje svakoga kraja Hrvatske. Preporučljivo je potaknuti djecu i učenike da osim vizualnih karakteristika narodne nošnje, prouče i njezine sastavne dijelove te nauče više o njezinoj uporabi u prošlosti, ali i sadašnjosti.

Kroz crtanje i slikanje narodne nošnje prisjetit ćemo se likovnog motiva portreta. Portret u likovnim umjetnostima (slikarstvu, kiparstvu, grafici i fotografiji) označava prikaz određene osobe s njezinim fizičkim obilježjima i psihičkim izrazom. Narodna nošnja može se prikazati kroz lice ili glavu (profil, poluprofil, tri četvrtine profila, en face), poprsje, lik do koljena ili cijelu figuru. U tom smislu potrebno je, sukladno odabiru načina prikaza, obratiti pozornost na ženska oglavlja, koja su puna detalja te komuniciraju društveni status žene. Tu su, također, i različita pokrivala glave kod muškaraca, kao i ukras na njima. Važni su i svi ostali dijelovi nošnje: hlače – gaće…, košulje – rubine, rubače…, prsluci – frosluci, kožusi, kožušci, lajbeki, jaklini…, pregače – zapregovi, traverse, zastori…, cipele – sandale, sandalete, pantafule, šimi… Jednako su važni i stilovi odijevanja koji se razlikuju od regije do regije, a ponegdje i između susjednih sela.

Inspiraciju možete potražiti u izdanjima poput Narodne nošnje Hrvatske, Jelke Radauš Ribarić, u starim fotografijama, u etnografskim zbirkama lokalnih muzeja, na društvenim mrežama i drugim izvorima na internetu ili u suradnji s lokalnim kulturno-umjetničkim društvima i drugim baštinskim ustanovama i inicijativama u vašem kraju.

Likovni pojmovi: točka i crta, karakter crta, proporcija, boje i neboje (kromatske i akromatske), kontrasti boja, simbolička vrijednost boja, simetrija, ritmovi.

 Tehnički podatci:

plošno oblikovanje/2D.

Likovne tehnike: olovka, tuš i pero, lavirani tuš, kreda, ugljen, pastele, masne boje, kolaž papir, tempere, gvaš, akvarel, linorez, karton-tisak, monotipija i kombinacije.

Propozicije natječaja:

 1. Svaki dječji vrtić ili škola samostalno organiziraju sudjelovanje djece, odnosno učenika u natječaju.
 2. Na uratku je potrebno naznačiti naziv vrtića, odnosno škole, ime i prezime mentora, kontakt broj mentora, e-adresu mentora, ime i prezime djeteta ili učenika te godine, odnosno razred.
 3. Svako dijete ili učenik može sudjelovati s jednim likovnim radom.
 4. Odluku o najuspješnijim radovima donosi stručno povjerenstvo u sastavu: Dajana Karas Dragić, mag. educ. art., Maja Nikačević, dipl. uč., Marija Gačić, mag. etnologije i kulturne antropologije.
 5. Prijavom na natječaj prijavitelji se obvezuju autorska prava prikazivanja ustupiti bez naknade.
 6. Nagrađeni i pohvaljeni radovi bit će objavljeni na službenim stranicama Đakovačkih vezova (https://djakovacki-vezovi.hr/) 22. svibnja 2024. godine, a službena dodjela priznanja i nagrada bit će u srijedu, 26. lipnja 2024. godine, o kojoj ćete biti pravodobno obaviješteni.
 7. Odrednice za prosudbu:
 • originalnost ideje i poruke (individualni izraz i izbjegavanje šablonskih i stereotipnih prikaza)
 • likovni jezik / jasnoća poruke / primjena ključnih pojmova
 • primjena likovno-vizualne tehnike.

            Za sva dodatna pitanja vezana za likovni natječaj stojimo na raspolaganju na e-adresi: [email protected].

Stručne suradnice Đakovačkih vezova:

Marija Gačić, mag. ethnol. et cult. anthrop.

Maja Nikačević, dipl. uč.