Folklorni odbor Đakovačkih vezova, uz podršku Grada Đakova i Turističke zajednice, poziva vas i vašu djecu/učenike da sudjelujete u likovnom natječaju povodom Malih vezova. Do sada su u natječaju sudjelovala samo djeca grada Đakova i Đakovštine. Ovo je peti natječaj i odlučili smo ga ponuditi djeci širom Republike Hrvatske.

Tema je ovogodišnjeg natječaja: IGRAČKE MOJE BAKE / MOGA DJEDA.

Igračke su važan i neizostavan dio odrastanja, a tradicijske su igračke osobito pridonosile razvoju kreativnosti, mašte i motorike. Neke su igračke djeca izrađivala sama sebi od materijala iz svoje okoline (kore drveta, kamenčića, kukuruzovine, šuške, slame, lješnjaka, orasa, kestenja, žireva, tikvica, itd.). Tako su nastajali različiti predmeti: vodenice, topovi, bunari, oruđe i oružje, lutke, jednostavna glazbala i mnoge druge. Složenije igračke izrađivali su odrasli za djecu (od drveta, gline ili šiblja). Najčešće se to odnosilo na umanjene uporabne predmete poput preslice, kola, pokućstva za lutke, posuđa, alatke za obradu zemlje, životinje i drugo.

Krajem 19. i početkom 20. st. u Hrvatskom zagorju, Prigorju i Dalmatinskoj zagori počinje organizirana izrada igračaka za prodaju na sajmovima. Na taj su način tradicijske igračke jednog kraja bile dostupne djeci i iz drugih krajeva Hrvatske.

Danas se drvene igračke s područja Hrvatskog zagorja nalaze na Popisu zaštićenih nematerijalnih kulturnih dobara Republike Hrvatske, a umijeće njihove izrade upisano je na UNESCO-ovu Reprezentativnu listu nematerijalne kulturne baštine čovječanstva.

Likovni natječaj Malih vezova ove će godine prikazati kratku povijest igračaka naših baka i djedova. Na crtežu ili slici prikažite po čemu je njihova igračka posebna. Istražite kako su se uz puno mašte i volje, od onoga što je bilo na dohvat ruke, mogle izraditi zanimljive igračke. Prilikom istraživanja vodite se onime od kojeg je materijala igračka bila izrađena, je li mekana ili tvrda, kakve je teksture, je li oslikana. Obratite pozornost na detalje, ornament, ritam, udubljena i ispupčenja.

U procesu istraživanja i stvaralačkom procesu koristite se ključnim pojmovima: crta, tok i karakter crta, teksturne crte, ploha, ornament, ritam i kontrast boja (toplo-hladni, komplementarni).

Likovne tehnike: olovka, tuš i pero, lavirani tuš, ugljen, pastele, masne boje, kolaž-papir, tempere, gvaš, akvarel, linorez, kartonski tisak, monotipija i kombinacije.

Tehnički podatci:
– plošno oblikovanje / 2D

Likovni radovi vrednuju se prema sljedećim elementima:

  • stvaralačka osobnost, originalnost ideje i motiva (individualni izraz i izbjegavanje
    šablonskih i stereotipnih prikaza)
  • kreiranje nastavnog sadržaja: likovni jezik / jasnoća motiva / primjena ključnih pojmova
  • primjena likovno-vizualne tehnike.

Broj radova iz jedne ustanove nije ograničen. Natječaj je otvoren do 31. svibnja 2022. godine, a prijaviti se mogu samo POJEDINAČNI radovi učenika osnovnih škola i vrtića.

Natječaj će biti proveden u trima kategorijama:

a) vrtići i predškola
b) razredna nastava
c) predmetna nastava.

Propozicije su natječaja sljedeće:

1. Svaka škola i dječji vrtić samostalno organizira sudjelovanje djece i učenika u natječaju.
2. Na poleđini likovnog rada potrebno je naznačiti naziv škole / dječjeg vrtića, ime i prezime mentora, kontakt broj mentora, e-adresu mentora, ime i prezime djeteta, razred/skupinu.
3. Radove je potrebno dostaviti osobno u Turističku zajednicu grada Đakova ili poštom na adresu: TZ grada Đakova, Kralja Tomislava 3, 31400 Đakovo, najkasnije do 31. svibnja 2022. godine.
4. Odluku o najuspješnijim radovima donosi stručno povjerenstvo u sastavu: Dajana Karas, mag. educ. art., predsjednica povjerenstva, Ivana Dević, mag. ethnol. et anthrop., kustosica etnološke zbirke u Muzeju Đakovštine, Maja Nikačević, dipl. uč., organizator i član.
5. Prijavitelji se obvezuju autorska prava prikazivanja ustupiti bez naknade. Radovi se ne vraćaju.
6. Najbolji radovi bit će nagrađeni, a svi radovi bit će izloženi na zajedničkoj izložbi o kojoj ćete biti pravovremeno obaviješteni.

Za dodatna pitanja vezana za likovni natječaj stojimo na raspolaganju putem e-adrese: [email protected] ili telefona: 091 979 3331.