Đakovčanima, njihovim gostima i sudionicima Đakovačkih vezova će se u subotu, 6. srpnja 2024. u 10:30 u Kući Reichsmann predstaviti novi broj Revije Đakovačkih vezova, časopisa koji od osnivanja prati značajnu folklornu manifestaciju Hrvatske.

Novi broj, uz pozdravne riječi gradonačelnika i glavne urednice, donosi autentične fotografije folklornog bogatstva Zemlje partnera Bugarske, zatim 28 stručno-popularna teksta, 4 prikaza i cjeloviti program 58. Đakovačkih vezova.

Ovogodišnja Revija je na 170 stranica okupila 31-og autora koji su obradili teme pokladnih običaja, ljetnih ophoda, uskršnjih običaja, prehrane i baštine, potom teme o izboru narodnih nošnji, recentnih etnoloških izložbi, edukacije i prenošenja baštine, kao i teme o rekonstrukciji nakita, očuvanja i ukrašavanja, izrade tradicijskog tekstila te vijesti o glazbenom festivalu i stručnim skupovima.

Kao i Vezovi, Revija u srcu Slavonije okuplja brojne suradnike iz cijele Hrvatske koji svojim stručnim radom, iskustvima i novim spoznajama obogaćuju predstavljene tradicijske teme.

Grad Đakovo se, uz Vezove, ponosi i pokladnom manifestacijom Bušari čija je velika 30-a obljetnica posebno predstavljena u Reviji tematskim blokom stručnih tekstova o narodnim običajima, maskama i primjerima prezentacije. Također, u Reviji je s ponosom istaknuto veliko i značajno priznanje prošlogodišnjim Đakovačkim vezovima – nagrada Turističkog događaja 2023. godine. Sve navedeno svakako je poticaj za daljnja istraživanja, pisanja i prezentaciju bogate slavonske baštine.

Uredništvo Revije