Prve službene poštanske marke, prigodne marke iz serije „Hrvatski turizam – Đakovo“ s motivima katedrale sv. Petra i Đakovačkih vezova predstavljene su danas u organizacija Grada Đakova i njegove Turističke zajednice u prostoru Kuće Reichsmann. Hrvatska pošta pustila ih je u optjecaj u četvrtak, 2. lipnja. Ovogodišnju seriju prigodnih maraka oblikovao je Dean Roksandić, dizajner iz Zagreba. Autori fotografija su Mario Romulić i Dražen Stojčić, fotografi iz Osijeka.

Na predstavljanju je o markama sa đakovačkim motivima ispred Hrvatske pošte govorila voditeljica Poslovne jedinice Đakovo Natalija Miklaj. Inicijator ideje da grad Đakovo dobije svoje prve službene marke – predsjednik Kulturnog vijeća grada Đakova Robert Francem, koji je tu ideju iznio s Filatelističkim društvom Đakovo, rekao je kako poštanska marka ima višestruku važnost – filatelističku, simboličnu i drugu vrijednost. – Đakovo sada ima svoju službenu marku i ulazi u povijest filatelizma; ovo je vrijedilo čekati, rekao je Francem. Direktorica Turističke zajednice grada Đakova Marija Burek rekla je kako je Đakovo dosad dobilo niz priznanja za svoj turizam, te da su poštanske marke potvrda njegovom turizmu. Dodala je i kako se turistički promet u Đakovu od 2012. nadalje gotovo utrostručio, počevši prije 10 godina s nešto više od 7.000 noćenja, dok je broj turističkih postelja narastao na 400.

Ispred Đakovačko-osječke nadbiskupije govorio je dekan KBF-a u Đakovu prof. dr. Vladimir Dugalić, govoreći o jedinstvenosti đakovačke katedrale što je prepoznala i Pošta, odabravši ju kao motiv za marku. – Strossmayer je u njoj sazdao sve najbolje što je vidio putujući po Europi svoga vremena. Ona je jedno pravo bogatstvo i s pravom je našla svoje mjesto u filateliji, dok biskup Strossmayer, na žalost, još nije – nema svoju novčanicu, rekao je Dugalić, dodavši kako su poštanske marke znak našeg identiteta.

Gradonačelnik Grada Đakova i saborski zastupnik Marin Mandarić rekao je kako je Đakovo ovime ušlo u društvo gradova koji imaju svoju poštansku marku, a gradovi su njihovi ljudi. Zahvalio je i Hrvatskoj pošti. Na predstavljanju je nastupio đakovački KUD Tena.

Izvor: Grad Đakovo
Foto: B. Bunjevac