Program 57. Đakovačkih vezova za srijedu 5. 7. 2023. godine pogledajte u nastavku, a cjelokupni program 57. Đakovačkih vezova pogledajte ovdje.

Radionica odijevanja narodnih nošnji Đakovštine

Još jedan program namijenjen folklorašima i suradnicima folklornih društava koji osiguravaju ljepotu i bogatstvo svakih Đakovačkih vezova. Na radionici će se s kazivačima s terena proći osnovni stilovi odijevanja nošnji Đakovštine te dobiti korisni savjeti iz prve ruke o tome kako uspješno odjenuti nošnju da svaki puta stoji savršeno.

 

Folklorni program „Đakovština u pjesmi i plesu”

Nastupaju:

KUD „Veseli Šokci” Punitovci
KUD „Slavonac” Forkuševci
KUD „Ivan Tišovˮ Viškovci
ŽPS „Skladovkeˮ KUD-a „Skladˮ
KUD „Zora” Piškorevci
KUD „Drenjanci” Drenje
KUD „Vesela Šokadija” Lapovci
KUD „Hrvatska čitaonica” Selci Đakovački
KUD „Slavonija” Đurđanci

 

Revija narodnih nošnji Đakovštine

Narodne nošnje Đakovštine, a posebno njenog paorskog dijela, jedine su u Hrvatskoj koje imaju zlatovez apliciran na svim svojim dijelovima: od glave do pete. Nije to jedina posebnost nošnji ovoga kraja. Ovom Revijom, koja će se održati na crvenom tepihu na Trgu ispred katedrale, prikazat će se posebne nošnje graničarske i paorske Đakovštine, koje se ne vide na pozornicama i povorkama, nego se ljubomorno čuvaju u ladicama za nasljeđe budućim naraštajima. Revija će prikazati desetak narodnih nošnji tematski povezanih sa svatovskim običajima, tj. temom ovogodišnjih Vezova: Svi se momci oženiše