Program 58. Đakovačkih vezova za četvrtak 27. 6. 2024. godine pogledajte u nastavku, a cjelokupni program 58. Đakovačkih vezova pogledajte ovdje.

Živa Đakovština

Uvodni program prije dodjele nagrada za najuspješnije literarne i likovne radove uvodi djecu i sve ostale posjetitelje u svijet tradicijske kulture Đakovštine. Nazivom „Živa Đakovština“ šaljemo poruku da je ta baština još uvijek živa, a likovi koji se djeci predstavljaju zapravo pričaju priču o hrvatskim kulturnim dobrima čiji su nositelji suvremeni stanovnici Đakovštine. I ove godine u programu se pojavljuju zanimljivi likovi koji otkrivaju zanimljive priče i nepoznate detalje o vrijednim elementima kulturne baštine Đakovštine.

Izložba dječjih likovnih radova i promocija literarnih radova „Živa baština Hrvatske”

Svečana dodjela nagrada i priznanja djeci i mentorima za najuspješnije literarne i likovne radove koji su pristigli na natječaje Đakovačkih vezova zanimljivo je događanje koje okuplja velik broj posjetitelja. Sami radovi postaju prekrasna kulisa cijelih Đakovačkih vezova, a djeca i mentori iz cijele Hrvatske dolaze u Đakovo upoznati našu lokalnu kulturu. Cilj naših natječaja je na nacionalnoj razini potaknuti proučavanje baštine i učenje o njoj te kreativno izražavanje inspirarno njome. Sudeći po odazivu i broju prijavljenih radova, na dobrom smo putu, a baština živi i kroz nove naraštaje.

Na likovni natječaj ukupno je pristiglo 693 rada u tri kategorije: vrtići, razredna i predmetna nastava. Sudjelovalo je 18 vrtića i 62 osnovne škole Republike Hrvatske. Na literarni natječaj pristiglo je 58 učeničkih radova iz 19 osnovnih škola.

Rezultate likovnog natječaja 58. Đakovačkih vezova možete vidjeti ovdje.

Rezultate literarnog natječaja 58. Đakovačkih vezova možete vidjeti ovdje.

Godišnji koncert dječjih skupina KUD-a „Tena” Đakovo

Godišnji koncert dječjih skupina KUD-a Tena održava se dugi niz godina kao kruna sezone. U koncertu sudjeluju tri dječje plesne skupine Zvončići i Pčelice čiji je voditelj Stjepan Juriša i skupina Dukati uz voditeljicu Ivanu Nikšić. Skupine okupljaju djecu od 4 do 14 godina, a uz njih će nastupiti i tamburaška škola KUD-a Tena čiji je voditelj Luka Juriša. Skupine njeguju tradicijske igre, pjesme i plesove svoga kraja. Najstarija dječja skupina je i pripremna skupina za FA Kraljice te vezano uz to njeguju tradiciju i drugih krajeva Hrvatske.