Program 58. Đakovačkih vezova za ponedjeljak 1. 7. 2024. godine pogledajte u nastavku, a cjelokupni program 58. Đakovačkih vezova pogledajte ovdje.

„Dani slavonske tradicijske kulture 2024.” – Predavanje „Radio stanica Osijek – istaknuti promotor slavonske tradicijske glazbe”

U organizaciji Glazbene škole Arija iz Đakova doc.dr.sc. Zdravko Drenjančević će održati znanstveno predavanje pod nazivom Radio stanica Osijek – istaknuti promotor slavonske tradicijske glazbe. Svi ljubitelji slavonske tradicijske glazbe imat će priliku upoznati dio povijesti, koji se odnosi na djelovanja tamburaškog orkestra, zbora i vokalnih solista Radio Osijeka. Izdvojit će se repertoar i glavne smjernice djelovanja ansambala, kao i njihov cjelokupan doprinos očuvanju i promociji slavonske tradicijske glazbe.

U glazbenom dijelu programa predstavit će se učenici Arije. Odsvirat će nekoliko prigodnih tamburaških skladbi.

Samostalna izložba fotografija Silvije Butković „Pedeset nijansi sive”

Duga je povezanost ljudi i konja. Ljubav prema konjima duboko nam je urođena. I dok s jedne strane osjećamo veliko strahopoštovanje, blizina konja čini nas spokojnima. Toplina njihovih tijela, odraz u njihovom oku, topot njihovih kopita zaokupljaju sva naša čula. 

Mnogim je Slavoncima konj najbolji prijatelj, dio obitelji, veličanstveno biće. Konji lipicanci, bijele ili vrane boje. Bijeli nasuprot crnom, crni tik uz bijelog. I dok se svi zapravo oždrijebe tamni, konji koje nazivamo sivcima uglavnom su bijeli. Crni, bijeli i sivi; sivi u nebrojenom broju nijansi.

Ljudsko oko privlači jednostavnost crnog i bijelog. Ponekad, oduzimajući boju dobivamo više. Bez boje, motivi poprimaju potpuno novu dimenziju. Igra svjetla i sjene ostavlja više prostora našoj mašti. Crno bijelom fotografijom ne stvara se samo slika, već se njome priča priča; nostalgična, bezvremenska i pomalo mistična. Dok nekim fotografijama nedostatak boje u potpunosti oduzima značenje, druge su jednostavno za to predodređene. Nešto što je u početku fotografije bilo tehničko ograničenje, danas je osobni odabir.

Mnogim je fotografima crno-bijela fotografija izazov, upravo kao i autorici Silviji Butković.

Fotografije Silvije Butković odabrane za izložbu „Pedeset nijansi sive” spoj su dviju velikih ljubavi; ljubavi prema plemenitoj rasi konja i ljubavi prema crno-bijeloj fotografiji. Odabrane fotografije pričaju nam priču o snazi, ljepoti i duhu rase koju s razlogom nazivaju plemenitom. Pričaju nam priču o ljubavi i privrženosti. I ne čudi što su upravo lipicanci glavna tema izložbe jer što može biti bolji motiv od životinje kojoj je u genima određeno da se savršeno uklopi u sklad crne i bijele… i u pedeset nijansi sive. (Vlatka Berc)