Program 58. Đakovačkih vezova za srijedu 26. 6. 2024. godine pogledajte u nastavku, a cjelokupni program 58. Đakovačkih vezova pogledajte ovdje.

  • 11:00 sati – Pričaonica tradicijskih bajki – program za djecu vrtićke dobi – Kuća Reichsmann
  • 19:00 sati – Djeca u svijetu tambure samice – Kuća Reichsmann

Pričaonica tradicijskih bajki

Ove godine, po prvi puta, u sklopu programa Malih vezova organizirana je radionica pripovijedanja tradicijskih bajki. Pričaonica je namijenjena predškolcima đakovačkih vrtića, a cilj je upoznati djecu s bajkama iz lokalne tradicijske kulture.

Pričaonicu vodi i bajke interpretira Margareta Perišić. Svojim pristupom, odabranu narodnu bajku podiže na razinu zasebnog, specifičnog scenskog izričaja. U svojoj izvedbi kombinira elemente pripovijedanja (storytelling), pantomime i teatra. Pripovjedna izvedba počiva na tradicijskim pripovjednim znanjima, a često koristi animacijske i minimalne scenske elemente kako bi zvukom ili bojom doprinijela izravnijem stvaranju mentalne slike kod publike. Ovo je izuzetno ekspresivna forma, autorskog, jedinstvenog potpisa u kojem  se oslanja na mimiku, geste, posturu i govor tijela te glasovne varijacije. Kroz svoju ulogu pripovjedačice upravlja i oživljuje sve likove u priči i publiku pretvara u aktere iste.

Djeca u svijetu tambure samice

Glazbena radionica Klasan u sklopu svojih aktivnosti organizira radionicu za polaznike škole tambure samice osnovnoškolske i starije dobi te odraslih s ciljem stjecanja znanja i vještine sviranja tambure samice po grupnom programu te promocije ovog tradicijskog instrumenta. Polaznici programa predstavit će se koncertom jedinstvenog dječjeg orkestra samičara, gdje će prezentirati vještinu sviranja tambure samice. Kao gosti pridružit će im se Art Voice.