Od ponedjeljka 24. lipnja u Centru za kulturu bit će postavljena 24. samostalna izložba fotografija Silvije Butković pod nazivom „Ždrijebe iz Đakova“.

Izložba će biti otvorena do 31. srpnja, a otvorenje će se održati u ponedjeljak s početkom u 20:00 sati. Za glazbeni program pobrinut će se MVS Bećarine KUD-a Tena.

Postav ove izložbe čini 80 fotografija snimljenih na Ivandvoru u proteklih desetak godina, a tema izložbe vidljiva je iz samog naslova, tiče se predivnih đakovačkih lipicanaca.

Za sve koji još ne znaju Silvija Butković rođena je u Osijeku 1964. godine, djetinjstvo je provela na otoku Lošinju, a sada živi i radi u Đakovu u Državnoj ergeli lipicanaca Đakovo (turizam i marketing). Do sada se vrlo uspješno okušala u umjetničkoj fotografiji, poeziji, prozi, haiku pjesništvu i haigama. Od 2005. godine do danas priredila je 24. samostalne foto-izložbe. Njezini su foto-radovi primljeni na 150 skupnih izložbi u zemlji i svijetu. Sa svojim foto-izložbama gostovala je u 30-ak gradova u Hrvatskoj i izvan zemlje, uz Austiju, Mađarsku, Makedoniju i BiH. Kao aktivnoj članici FKK Đakovo dodijeljena joj je i plaketa Zajednice tehničke kulture Osječko-baranjske županije za 2010. Godinu, 2014. godine povelja zahvalnosti Zajednice tehničke kulture Grada Osijeka, a 2015. godine uručena joj je i Godišnja nagrada Grada Đakova za posebna ostvarenja na području kulture.

Iz književnog stvaralaštva izdvajamo tri samostalne poetske zbirke: Dotaknuta snom, Oslobođena kap i Zapletena u mreže. Radovi joj se nalaze u 13 antologija haiku pjesništva u Japanu, u 2 antologije haiku pjesništva u Italiji i u 2 antologije haiku pjesništva u Hrvatskoj. U Japanu 2007. pripala joj je titula Master Haiga Artist (majstor umjetničke haige) kojom su potpisane njene haige sve do danas. Pjesme i prozni uradci nalaze joj se u 100 zbornika diljem Hrvatske. Članica je mnogobrojnih fotografskih i književnih udruga u Hrvatskoj.

O izložbi koja dolazi najbolje je možda rekao Marko Sabljaković, magistar hrvatskog jezika i književnosti: “Silvija Butković jedinstvenim, usudim se kazati, unikatnim fotografijama iznova glorificira ljepotu svoga kraja. Fotografijama koje ponosno, ali i sjetno baš poput autoričine duše žele uzviknuti: Slavonijo, tebi pripadam!“.

20:00 Samostalna izložba fotografija Silvije Butković „Ždrijebe iz Đakova”
Lokacija:Centar za kulturu (Kralja Tomislava 13, Đakovo)

Igor Kretonić