Ljelje su djevojke iz sela Gorjani kod Đakova koje u proljeće, na blagdan Duhova, obilaze selo odjevene kao kraljice i izvode ritual sastavljen od osobitih pjesama i mačevnog plesa. Seljani ritual smatraju simbolom sela Gorjani i prikazom ljepote i elegancije njihovih mladih.

Nekada su se djevojke okupljale u kući jedne od sudionica, u popodnevnim satima. Kada bi se sve okupile, kretale su u ophod po selu, posjećujući sve kuće gdje su ulazna vrata bila otvorena. Tu su pjevale i plesale, a domaćini su ih darivali. U novije vrijeme uvedene su neke promjene. Zadnjih nekoliko godina, od kad je običaj obnovljen, gorjanske Ljelje na blagdan Duhova idu na sv. Misu nakon koje pred crkvom plešu kolo uz pratnju tamburaša. Iz crkvenog dvorišta kreću u ophod po selu. Posjećuju domove sumještana koji su izrazili želju da ih Ljelje posjete.
Pri vršenju običaja sve su djevojke odjevene jednako svečano u šarenu svilenu odjeću, kostim Ljelja. Stupnjuje ih mjesto koje zauzimaju, a označavaju ih sablje i cvjetne kape kao kraljeve odnosno bijeli vjenčići u kosi kao kraljice.

djakovacki_vezovi_ljelje_foto_maja_muskic_6

U Hrvatskoj je ovaj običaj bio raširen na području Slavonije, Baranje i Srijema. Međutim koncem 19. stoljeća, običaj se u većini mjesta počinje gubiti. U Gorjanima je, uz pauzu od 1956. do 2005. u izvornom obliku zadržan do današnjih dana.

Godišnji proljetni ophod Kraljice u Gorjanima, Slavonske kraljice ili Ljelje je narodni običaj koji je 1966. godine upisan kao hrvatska kulturna baština. Prepoznat je 2007. kao nematerijalna svjetska baština i 2009. upisan je na UNESCO-v popis nematerijalne svjetske baštine u Europi.

Ove godine program počinje u petak u 17.00 sati na mjesnom groblju polaganjem vijenaca na grobu Lucije Karalić, Josipa Vinkeševića i kod centralnog križa za sve preminule članove KUD-a, a u 19.00 sati u Kulturno – turističkom centru „Lucija Karalić“ je predstavljanje knjige „Zapisnice – Tradicijska vizualna kultura Šokaca u panonskoj zoni“ autora Tomislava Livaje.

Subotnji program počinje u 14.00 sati gastronomskim sadržajima, u 16.00 sati je radionica na otvorenom – izrada dijelova narodnih nošnji, odnosno kape za Ljelje, a u 20.00 sati je cjelovečernji koncert KUD-a Tena Slavonske kraljice.

Središnji dio programa, odnosno ophod Ljelja je u nedjelju, a počinje u 11.30 sati, nakon misnog slavlja.

Foto: Maja Muškić