Ovogodišnja Revija donosi zanimljive etnološke i stručne radove tematski vezane uz Vezove, Đakovštinu i Slavoniju.

Uredništvo je okupilo autore iz Zagreba, Osijeka, Vinkovaca, Vukovara, Slavonskog Broda, Požege, Našica, Bjelovara i Đakova. U Reviji doznajte sve o šokačkom kolu i njegovom uvrštavanju u Registar kulturnih dobara RH, o mimohodu Vezova i mjerama sigurnosti, o čuvanju etnografskih spomenica, o običajima za Spasovo i poklade, o gajdama i o tradicijskoj kulturi vukovarskog kraja. Pročitajte stručna promišljanja o izborima narodnih nošnji, kao i opis odijevanja u našičkom kraju.

Zanimljiv je i prikaz nastanka kulturnog centra u Gorjanima, opis tkalačke škole u Slavonskom Brodu kao i prikaz nematerijalne baštine kroz lokalni govor. Revija također predstavlja i zemlju partnera kroz dva teksta o slovačkoj zajednici u Hrvatskoj. Novost ovogodišnje Revije je rubrika Revija predstavlja u kojoj se čitateljima približava stručni rad etnomuzikologinje Miroslave Hadžihusejnović Valašek.

Osim navedenog možete se slikom i tekstom prisjetiti kako je bilo na prošlogodišnjim Vezovima, ali i koji su ovogodišnji sudionici Malih i Velikih vezova.

Reviju 53. Đakovačkih vezova pogledajte ovdje.

Urednica Jasmina Jurković Petras, prof.