Tradicionalna manifestacija Smotra folklornog pjevanja Đakovštine u organizaciji Saveza kulturno-umjetničkih društava Đakovštine i suorganizaciji KUD-a Zora Piškorevci održana je protekle nedjelje, 12. studenoga u Piškorevcima.

Ovogodišnja smotra okupila je devet pjevačkih skupina i to 5 muških, 3 ženske i jednu mješovitu koji su sudjelovali u natjecateljskom dijelu smotre dok su Bocanjevački pajdaši iz Bocanjevaca bili gosti ovogodišnje smotre.

Prosudbena komisija u sastavu etnomuzikologinje Zdenke Ivanković, glazbenog producenta Tihomira Ivanetića te Nikole Kramara, umjetničkog voditelja folklornih programa Zlatne žice Slavonije izabrali su dobitnike nagrada u 6 kategorija.

Ružica Damjanović iz strizivojnačkih „Druga“ odnijela je nagradu najuspješnije počimalje, dok je Bartol Adrić (MPS „Faši“ Novi Perkovci) ponio titulu najuspješnijeg počimatelja. Osim navedenih, uručene su nagrade za najbolju izvedbu deseteračkog napjeva, izvorne pjesme, autorske pjesme te je dodijeljena nagrada za opći (vokalno-vizualni) dojam. MVS Bećarine izvedenim bećarcem odnijeli su nagradu za najbolju izvedbu deseterca, ŽPS Skladovke izvele su najbolju izvedbu izvorne pjesme „Oj, jablane“ dok je MPS KUD-a Šokadija iz Budrovaca nagrađena najboljom izvedbom autorske pjesme “Oj, Budrovci, selo moje” čiji je tekst i glazbu napisao upravo Budrovčanin Željko Vurm. Nagrada za vokalno-vizualni dojam otišla je u Strizivojnu ženskoj pjevačkog skupini Druge.

„Ovogodišnja smotra pokazala je sinergiju u radu starijih i mlađih generacija što nam je iznimno drago. Time još jednom pokazujemo kako našu tradiciju njeguju sve generacije te kako je upravo Đakovština sa svim svojim selima područje gdje su najčvršći vezovi između ljudi i tradicije.“ – rekla nam je tajnica SAKUD-a Đakovštine Ana – Marija Sarić.