Proljetni ophod gorjanskih kraljica – ljelja unutar same zajednice ima dugu stoljetnu tradiciju. Poseban značaj dobiva revitalizacijom običaja, odnosno ophoda 2002. godine za scenske nastupe KUD-a „Gorjanac” i obilaske selom na blagdan Duhova, kako je to bilo nekoć. Nakon upisa na Listu zaštićenih nematerijalnih kulturnih dobara MK RH 2007. i 2009. na UNESCO-ovu Reprezentativnu listu nematerijalne kulturne baštine čovječanstva, svjesnost o tradiciji i samom ophodu u društvenoj, turističkoj i kulturnoj zajednici još je više potencirana.

U razdoblju od 2011. do 2021. godine Godišnji proljetni ophod kraljica ili ljelja iz Gorjana predstavljan je svake godine s većom pozornošću unutar samoga mjesta i okolice kao određeni kulturološki fenomen do kojega se drži i na nacionalnoj i na svjetskoj razini, sve do početka 2020. godine i pojave pandemije bolesti COVID-19. U prezentaciju preko KUD-a bili su uključeni mještani, crkva, lokalni i regionalni dužnosnici, gosti mještana i KUD-a iz različitih krajeva, mediji i najmlađi uzrasti, uviđajući i prihvaćajući stečene tradicijske vrijednosti.

Tijekom 2015. godine u Gorjanima je pokrenuta Gajdaško-samičarska skupina svirača tradicijskih glazbala, koja je u prošlosti kao i u godinama prije pandemije koronavirusa pratila ovakve ophode. Sukladno tome organizirane su i radionice izrade i sviranja tradicijskih glazbala, te se uz kraljice ili ljelje iz Gorjana njeguju i drugi fenomeni s nacionalne i UNESCO-ove liste zaštićene kulturne baštine: bećarac, sviranje na tradicijskim glazbalima samici i gajdama, sviranje na tamburama, različiti kulinarski proizvodi i oni medičarskog obrta kao podloga prezentacijama. Posljednjih godina nositelji tradicije i izvođači mlađe su i osobe srednje dobi: učenici osnovnih i srednjih škola, studenti, mlade osamostaljene osobe i starije osobe koje prenose znanja i umijeća. U 2018. i 2019. godini u rad KUD-a bilo je uključeno između 70 i 80 osoba kao nositelja prakse, savjetodavne, podupiruće, stručne osobe, financijeri, predstavnici turizma, gospodarstva, sponzori i donatori.

Godišnji proljetni ophod kraljica ili ljelja iz Gorjana jedan je od najznačajnijih kulturoloških događanja za samu zajednicu iz koje potječe, ali i za okolicu, regiju i samu Hrvatsku. Manifestacija se neizostavno spominje u svim sferama društvenoga i kulturnoga života, u turističkim i medijskim prezentacijama ili kao obrazovno-edukacijska podloga za mlađe naraštaje. Kroz kalendarske godine 2011. – 2019. učestalo se izvode ophodi na sceni, kroz sela Gorjane i Tomašance (općina Gorjani), druga veća i manja mjesta, na respektabilnim smotrama folklora u Zagrebu, Đakovu, Vinkovcima, Busójárás (Pohod bušara) u Mohaču u Mađarskoj i drugdje u inozemstvu. Na primjer, 2011. godine ljelje su predstavljene u Pragu u Češkoj, na humanitarnom koncertu u Đakovu za pomoć Japanu nakon potresa, na manifestaciji Ritam kulturizma u Zadru, obavljena su snimanja tv emisija, postavljena je izložba o ljeljama iz Gorjana i licitarima u Splitu na izložbi Deset fenomena hrvatske kulturne baštine na UNESCO-ovoj listi nematerijalne kulturne baštine, te su se predstavile i nastupom na otoku Krku u mjestu Poljica. U 2012. godini izvedena su trideset tri javna nastupa u Hrvatskoj, jedan nastup u Beču u Austriji te trideset jedan nastup u Južnoj Koreji, ukupno šezdeset četiri nastupa. U 2013. godini održano je trideset jedno predstavljanje ljelja u Hrvatskoj, u 2014. izvedeno je devetnaest nastupa, 2015. dvadeset, u 2016. četrdeset četiri, koliko ih je bilo i u 2017. godini. Na Duhove, 4. lipnja 2017. godine, izveden je 15. Proljetni ophod ljelja kroz selo. Izvođenje ophoda s tradicijskom podlogom u svim segmentima: odijevanje, pjesma, ples, svirka u suglasju je sa suvremenim življenjem.

2011. godine u Gorjanima je održana 5., prema organizatorima najbolja do tada, Smotra folklora Legenda o ljeljama. U kontinuitetu 2017. održana je 11. po redu Legenda o ljeljama, uz nastupe gorjanskih ljelja, ali i gostujućih skupina te njihova druženja, razmjene iskustava i nova prijateljstva. Duhovski ophodi gorjanskih ljelja povezuju cijelu zajednicu u obilasku oko pet kuća i obitelji, uz prigodne pjesme, ples, svirku i čašćenja tradicijskim delicijama. Nastavak slijedi u „tuđem” gostujućem mjestu u dvorištu mjesne crkve i po obiteljima. Ako uvjeti dopuštaju, u susjedna mjesta odlazi se konjskim zapregama, što je osobita atrakcija.

Članovi KUD-a „Gorjanac” brojnim aktivnostima u 2011. godini obilježili su 45. obljetnicu djelovanja (1966. – 2011.), kao i 50. obljetnicu 5. studenog 2016. godine. Cijela 2016. godina s četrdeset četiri događanja bila je u znaku obljetnice s više kulturno-umjetničkih programa, predstavljanja knjiga, likovnih kolonija, izložbi slika i fotografija te cjelovečernjim koncertom članova društva. Uvijek su u središtu pozornosti bile gorjanske ljelje, što se reflektiralo i kroz 2017. godinu. U 2012. godini, nakon 45. obljetnice Društva i 10. obljetnice obnovljenih ophoda gorjanskih ljelja, izdana je knjiga autora Ivana Lovića, Gorjanske ljelje, financirana sredstvima Ministarstva kulture i lokalne zajednice. Ivan Lović kao član KUD-a, gajdaš i istodobno načelnik općine Gorjani, zapisima u knjizi i fotodokumentacijom zabilježio je za povijest bogatu kulturnu baštinu svoga sela, kroz prošlost i suvremeno doba.

Članovi KUD-a „Gorjanac” organiziraju projekcije filmova o ljeljama snimljenim od 1964., ali i od 2011. godine „Ajd pošeći kralju” i druge u različitim produkcijama do sada. Redovito izdaju godišnje zidne kalendare s motivima ophoda ljelja, promičući i na ovaj način svoju kulturno-povijesnu baštinu.

Nakon predstavljanja gorjanskih ljelja u Tokiju 2008. godine, preko hrvatske sekcije CIOFA od 1. do 14. listopada 2012. godine uspješno su se predstavljali na 4. CIOFF® Folklorijadi u Anseongu, Južna Koreja. Izveli su trideset jedan program: plesne nastupe, mimohode ili gostovanja izvan Anseonga na čak četiri različita folklorna festivala koja su se istodobno odvijala na udaljenosti i do 250 km. Imali su izložbu nošnji, predstavili licitarska srca, podučavali plesnim koracima, pjevanju bećarca, organizirali karakteristične tradicijske narodne igre u kojima je sudjelovao velik broj publike. Uz sam običaj ljelja i karakteristično tradicijsko spremanje, posebnu je pozornost privukla slavonska kuhinja. Uz izvorni folklorni izraz uspjeli su privući pozornost publike i organizatora te je i cjelodnevna zvučna kulisa Folklorijade bila prožeta uvodnom pjesmom ljelja „Mi idemo ljeljo”. O tome svjedoči i stručni sud predsjednika radne grupe CIOFF® za Folklorijadu 2012., prof. Huga Ifrana, profesora tradicijskog plesa na Akademiji u Santa Feu u Argentini, izrečen na 42. Kongresu i Generalnoj skupštini CIOFF®, održanoj u Parizu od 11. do 17. studenog 2012., koji je istaknuo program skupine „Gorjanac” „… folklorno najsadržajnijim i najuspješnijim programom 4. CIOFF® Folklorijade 2012. godine.”

Tijekom 2015. godine iz samoga KUD-a pokrenuta je udruga svirača na tradicijskim glazbalima (gajde, dvojnice, samice…), čiji članovi redovito prate ljelje na nastupima. Osnovana je i folklorna sekcija s osnovnoškolskom djecom, s oko petnaest učenika, koju vode članice KUD-a.

Na 1. Festivalu nematerijalne kulturne baštine, turističkih manifestacija, atrakcija i destinacija u Vukovaru od 3. do 6. svibnja 2018. motiv kraljica ili ljelja iz Gorjana bio je na službenom plakatu za HrvatskoNaj, a njihov nastup u Vukovaru održan je 4. svibnja 2018. Već 6. svibnja kraljice ili ljelje sudjelovale su na 31. Smotri folklora Đakovštine u Đakovu, a 12. i 13. svibnja 2018. KUD „Gorjanac” organizirao je u svojim prostorijama KTC Lucije Karalić u Gorjanima Radionicu sviranja tradicijskih instrumenata: gajdi, duda, samice i dvojnica. Godine 2018., 20. svibnja, nakon Svete mise na blagdan Duhova organiziran je i tradicijski Ophod kraljica ili ljelja kroz selo i posjet sedam kućanstava, kao i prigodni sadržaji dan uoči ophoda.

KUD „Gorjanac” iz Gorjana 1. srpnja 2018. predstavio se na 52. Đakovačkim vezovima, a 7. srpnja u Zadru na manifestaciji Svi zajedno HrvatskoNaj. Pred kraj 2018. godine KUD „Gorjanac” i MPS „Bećarine” iz Đakova predstavili su snimljeni videouradak Bijela rubina. Na desetu godišnjicu uvrštavanja na UNESCO-ovu listu svjetske nematerijalne kulturne baštine čovječanstva gorjanske ljelje su 9. lipnja 2019., na blagdan Duhova, bile u svom Proljetnom ophodu. Njima u čast KUD „Gorjanac” priredio je trodnevni bogati program. Nakon završetka Svete mise u gorjanskoj župnoj crkvi sv. Jakova apostola, koja je imala i svoj TV prijenos na državnoj televiziji, prošle su kroz selo i svraćale u kuće gostoljubivih domaćina koji su ih dočekivali uz bogatu trpezu i druge časti.

U povodu 40. obljetnice upisa Dioklecijanove palače i povijesne jezgre Splita na Listu kulturne baštine UNESCO-oa, 6. svibnja 2019. na Peristilu održana je Smotra povijesnih postrojbi i udruga nematerijalne kulturne baštine iz cijele Hrvatske predvođena KUD-om „Jedinstvo”, splitskim stogodišnjakom, na kojemu su nastupile i gorjanske ljelje.

U pandemijskoj 2020. godini ophod ljelja odvio se 31. svibnja nakon Svete mise nastupom pred crkvom. KUD „Gorjanac” iz Gorjana jedino je društvo koje je sudjelovalo na svim dosadašnjim održanim Đakovačkim vezovima, tako i 2021., ali i više puta na Međunarodnoj smotri folklora u Zagrebu, kao i 2021. godine.

Zbog sve veće nezaposlenosti mladih na ovim prostorima – jedina prijetnja održavanju tradicije u budućnosti njihov je odljev i odlazak iz mjesta i Slavonije u potrazi za zaposlenjem izvan ove regije i Hrvatske.

Članovi KUD-a „Gorjanac” brojnim aktivnostima u 2018. i 2019. godini s više kulturno-umjetničkih programa i drugih sadržaja uvijek u središtu pozornosti imaju gorjanske ljelje, što se odrazilo i kroz 2021. godinu, nakon 20. obljetnice obnovljenih ophoda gorjanskih ljelja. Na Duhove, 23. svibnja 2021. godine, izveden je (19.) 20. Proljetni ophod ljelja kroz selo. Strukturiranost izvođača raznolika je prema dobi, spolu, obrazovanju, kao što je raznoliko strukturirana i publika među kojom su zastupljene brojne nacije, vjere i rase.

U kontinuitetu 2021. i uz izraženo pandemijsku 2020. godinu bez ophoda kroz selo, nastupom samo nakon Svete mise pred mjesnom crkvom u Gorjanima, očuvana je legenda o ljeljama uz nastupe gorjanskih ljelja, ali i gostujućih skupina. Duhovski ophodi gorjanskih ljelja povezuju cijelu zajednicu u obilasku oko pet do sedam kuća i obitelji, uz prigodne pjesme, ples, svirku i čašćenja tradicijskim delicijama. Organizirane su izložbe i radionice izrade i prezentacije nošnji, različita tradicijska predstavljanja, podučavanja plesnim koracima, pjevanju bećarca, organiziranje karakterističnih tradicijskih narodnih igara u kojima sudjeluje brojna publika. Uz sam običaj kraljica ili ljelja i njihove kostime, posebnu je pozornost privlačila i slavonska kuhinja. Kako bi pokazali ljepotu svoga stvaralaštva, materijalne i nematerijalne kulture, od gostovanja u Tokiju 2008. Gorjanci prema pozivu sudjeluju u Zagrebu na proslavi rođendana japanskog cara Akihita 23. prosinca, koju organizira japanski veleposlanik u RH.

Hrvatska pošta (HP) izdala je poštansku marku Godišnji proljetni ophod kraljica ili ljelja iz Gorjana, čija je promocija bila 30. lipnja 2021. u Kulturno-turističkom centru Lucija Karalić u Gorjanima, a u prometu je bila 1. srpnja sa svečanim žigom. Zahtjev HP-u od strane KUD-a za tiskanje marke upućen je 2019., a 2020. godine zahtjev je i prihvaćen. Poštanska marka ilustrirana je skupinom ljelja u prepoznatljivom bogatom ruhu, s bogato kićenim kapama na glavi i sabljama u rukama, a dvije djevojčice simboliziraju budućnost ovoga običaja. Autor izdanja je Orsat Franković, dizajner iz Zagreba, a autor fotografije je Ivo Pervan.

Lokalna zajdnica svoje zaštićeno kulturno dobro Godišnji proljetni ophod kraljica ili ljelja iz Gorjana smatra izrazito respektabilnim za svoju sredinu i samu Hrvatsku. Svake godine svojim sredstvima, uz pomoć sponzora i donatora, nastoji osigurati i poboljšati uvjete rada za što kvalitetniju prezentaciju. U tom pogledu za KUD je najznačajnija 2016. godina kada su nakon 50 godina podstanarstva dobili prostor, stari seoski mlin koji su prilagodili svojim potrebama, uredili ga i uselili se u zgradu koja je danas Kulturno-turistički centar Lucija Karalić, u kojem su održana brojna događanja i izložbe o gorjanskim kraljicama ili ljeljama.

Sam projekt uređenja zgrade za potrebe KUD-a realiziran je sredstvima Ministarstva turizma, Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije, Osječko-baranjske županije, općine Gorjani i velikim angažmanom uprave i svih članova KUD-a „Gorjanac”. U oko 500 kvadratnih metara na gotovo četiri etaže u zgradu je uloženo preko 1.400.000,00 kuna. Zgrada je stavljena u funkciju i predana na uporabu Društvu i njegovim članovima kao dar za 50. rođendan KUD-a „Gorjanac”, krajem 2016. godine. U funkciji je sve ove godine, na veliki ponos mještana i njihovih gostiju. Od 13. do 14. srpnja 2018. u Gorjanima je na proputovanju iz Turske u Francusku boravila folklorna skupina iz Meksika Grupo folklórico de México Alianza, kada su uz druženje izveli i svoj atraktivni program za mještane Gorjana i Đakova.

U svojim prostorijama Gorjanci su 18. i 19. rujna 2021. ugostili članove Hrvatskog kulturno-umjetničkog društva „Široka Kula” iz okolice Gospića, koji su nastupali na 56. Vinkovačkim jesenima.

Godišnji proljetni ophod kraljica ili ljelja iz Gorjana zaštićeno je kulturno dobro na nacionalnoj i UNESCO-ovoj razini. O sustavu mjera zaštite skrbi nadležno Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske, primarno putem Konzervatorskog odjela MKM u Osijeku, ali i u sklopu Odjela za etnografsku i nematerijalnu kulturnu baštinu istog Ministarstva. U institucionalnom okviru lokalne i regionalne zajednice su općina Gorjani, Đakovačko-osječka nadbiskupija i Osječko-baranjska županija. U svim aktivnostima KUD-a „Gorjanac” i predstavljanju ljelja postoji velika suradnja sa svim mještanima, Župnim uredom i Osnovnom školom Gorjani, Lovačkim društvom „Lisica” iz Gorjana, DVD-om Gorjani i NK-om Budućnost Gorjani. U određenim realizacijama korišteni su prostori župne crkve i Osnovne škole Gorjani, Vatrogasnog doma i kućanstva mještana Gorjana i susjednih sela.

Iz Revije Đakovačkih vezova 2022./autorica: mr. sc. Ljubica Gligorević
Foto: Ljubica Gligorević