Sudionici 2023.

U nastavku možete pogledati popis svih sudionika 57. Đakovačkih vezova. Sve korištene fotografije ustupljene su fotografije ovogodišnjih sudionika.

1. HKUD Fra Jozo Križić

 • MJESTO: ROŠKO POLJE , TOMISLAVGRAD
 • DRŽAVA: BOSNA I HERCEGOVINA
 • VODITELJICA DRUŠTVA: IVA KRAJINA
 • BROJ SUDIONIKA NA 57. ĐAKOVAČKIM VEZOVIMA: 35
o KUD-u

HKUD „Fra Jozo Križić“ Roško Polje utemeljeno je 2008. godine, u povodu obilježavnja 250. obljetnice spomena župe Roško Polje. Društvo poznato kao organizator manifestacije „Roško kulturno ljeto“ i nositelj svih značajnijih programa i projekata u Roškom Polju od izgradnje Sportskog cnetra do multimedijalne dvorane i Glazbene škole. Nastupili smo na svim značajnijim smotrama folklora u BiH i Hrvatskoj, uprizorili običaj brijanja mladoženje koji je specifičan i jedinstven u svijetu. Njegujemo pjesme i kola Duvanjskog kraja, Zapadne Hercegovine, žensku i mušku gangu i ženski bećarac. Pri KHUD-u djeluju odrasla plesna i pjevačka skupina, dječja skupina, Glazbena škola klavira i gitare. Trenutno brojimo 30 stalnih članova. U sklopu Roškog kulturnog ljeta organiziramo stručne edukacije, predstavljanja knjiga, igrokaze, koncerte te akcije dobrovoljnog darivanja krvi.

Djakovacki_vezovi_galerija_fotografija

2. HFA “Nova nada”

 • MJESTO: MICHIGAN/DETROIT
 • DRŽAVA: SJEDINJENE AMERIČKE DRŽAVE
 • VODITELJ DRUŠTVA: STEVE TALAN
 • BROJ SUDIONIKA NA 57. ĐAKOVAČKIM VEZOVIMA: 17
o KUD-u

Hrvatski folklorni ansambl “Nova Nada” osnovan je 1995. godine za očuvanje i promicanje hrvatske kulture u Detroitu, SAD. Velika i aktivna hrvatska zajednica u Detroitu održava “Novu nadu” okupiranom nastupom tijekom cijele godine! Pod umjetničkim vodstvom Stevea Talana, Nova Nada svojim repetoarom predstavlja Hrvate diljem Hrvatske, ali i manjine u susjednim zemljama. Grupa broji 25 članova. Svake godine Nova Nada je domaćin “Crofesta” manifestacije na kojoj sudjeluje osam gostujućih hrvatskih folklornih skupina. Ovaj vrlo veliki događaj daje Hrvatima u SAD-u da još jednom pokažu svoj hrvatski ponos! Nova Nada je nastupala diljem SAD-a, Kanade, Hrvatske, Mađarske, Austrije i Slovačke.

Djakovacki_vezovi_galerija_fotografija

3. Hrvatska škola “Kardinal Stepinac”

 • MJESTO: CHICAGO
 • DRŽAVA: SJEDINJENE AMERIČKE DRŽAVE
 • VODITELJI DRUŠTVA: DUBRAVKA IVANČIĆ I JOE RICCIO
 • BROJ SUDIONIKA NA 57. ĐAKOVAČKIM VEZOVIMA: 31
o KUD-u

Kolo, tamburica Klub Stepinac utemeljena je pod imenom Hrvatske škole Kardinal Stepinac u siječnju 1973. Godine pri župi Sv, Jeronima u Chicagu I to je bila prva organizirana ustanova Hrvatske škole. Od tada Hrvatska škola djeluje kao aktivna zajednica preko koje se uči hrvatska književnost, povijest, kultura, zemljopis, vjeronauk, hrvatska glazba, kolo i tambura. Rad, žrtva i ljubav za djecu I hrvatsku kulturu povezuje učitelje, odbor I župu u jednu živu cjelinu koja doprinosti životu hrvatske zajednice u Chicagu, životu župe i jačanju naše povezanosti s domovinom Hrvatskom. Opći kontekst zemlje u kojoj živimo govori nam kako Amerika sve više postaje zemlja u kojoj ljudi traže i čuvaju svoje podrijetlo. Hrvatski jezik i škola upravo odgovaraju takvoj potrebi i kontekstu. Hrvatska duša i duga stoljetna povijest u nama stvaraju nove ponose i zanose koje će hrabro i s radošću odgajati nove generacije. Zemljopisne daljine nisu uvijek prepreka nego štoviše razlozi kako sačuvati ono što određuje čovjekov identitet.

Djakovacki_vezovi_galerija_fotografija

4. FS “Krešimir”

 • MJESTO: STUTTGART BAD CANNSTATT I FEUERBACH
 • DRŽAVA: NJEMAČKA
 • VODITELJICA DRUŠTVA: NATAŠA PAVLOVIĆ
 • BROJ SUDIONIKA NA 57. ĐAKOVAČKIM VEZOVIMA: 50
o KUD-u

FS Krešimir, osnovana 1998., djeluje u Hrvatskoj katoličkoj zajednici Stuttgart Bad Cannstadtt i Feuerbach njegujući i čuvajući od zaborava pjesme, plesove, nošnje i običaje iz svih krajeva Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Sadašnji članovi iz skupine djeluju u dvije plesne skupine sa više od stotinu članova. U folklornom programu imaju koreografije Baranje, Bizovca, Posavine, Slavonije, Bosanske Posavine, Mađarske Podravine, Poskočicu Linđo te plesove iz Hercegovine. Svojim nastupima uljepšavaju mnoge župne proslave, a isto tako su česti gosti na raznim proslavama hrvatskih udruga u Stuttgartu i okolici, a nerijetko i na njemačkim priredbama. FS Krešimir nastupa svake godine na smotrama folklora u Frankfurtu, na susretima čuvara hrvatske etno baštine u Filderstadtu te gostuju kod drugih folklornih skupina u Njemačkoj i domovini. Dosada su sudjelovali na Đakovačkim vezovima, Vinkovačkim jesenima, Orahovačkom proljeću, a gostovali su i u Mostaru kod tamošnjeg folklornog društva.

Djakovacki_vezovi_galerija_fotografija

5. KUD “Antun Klasinc”

 • MJESTO: LASINJA
 • DRŽAVA: HRVATSKA
 • VODITELJI DRUŠTVA: DRAŽEN MAKARUN I MATIJA PRIGORAC
 • BROJ SUDIONIKA NA 57. ĐAKOVAČKIM VEZOVIMA: 25
o KUD-u

Počeci kulturnog i javnog života i djelovanja u Lasinji sežu u davnu 1926. Dolaskom župnika Antuna Klasinca, Lasinja doživljava svoj procvat u brojnim sferama društvenog života. Kupnjom instrumenata, formiranjem limene glazbe i pjevačkog zbora te kulturno – umjetničkog društva, pokrenuo je kulturnu notu zajednice. Nakon Drugog svjetskog rata, društvo mijenja naziv u „Ogranak Seljačke sloge“ te proširuje svoj rad na folklornu i tamburašku sekciju. 1974. društvo ponovno mijenja naziv te postaje kulturno umjetničko društvo „Dobrovoljno vatrogasno društvo – Lasinja“. Pod tim nazivom djeluje do 1991. kada su stanovnici Lasinje primorani napustiti svoje domove i ostaviti sve vrijedno. Ratno je vrijeme uvelike utjecalo na rad društva. 1995. ponovno mijenja naziv u kulturno umjetničko društvo „Antun Klasinc“ Lasinja u čast i zahvalu svom osnivatelju. Domovinski je rat odnio puno vrijednosti i uspomena pa se samim time gasi i rad društva. 2010. godine, nakon dulje stanke, veća se skupina ljubitelja folklora ponovno skupila i osnovala društvo pod istim nazivom. Članice i članovi KUD-a njeguju izvornu bogatu tradiciju lasinjskog kraja i rijeke Kupe. Izrađuj nove nošnje, kupuju i nabavljaju nove instrumente te počinju djelovati kroz folklornu, pjevačku, tamburašku i dječju sekciju. Društvo danas broji tridesetak članova. KUD se ponosno može pohvaliti nastupima i nagradama sa smotre izvornog folklora Karlovačke županije „Igra kolo“ u Ogulinu. Ponosno su predstavljali svoj kraj i županiju na Vinkovačkim jesenima, Ljetima valpovačkim i Brodskom kolu, ali i diljem Lijepe Naše i inozemstva. Organizatori su tradicionalnog božićnog koncerta „Narodil nam se Kralj Nebeski“ , folklorne manifestacije „Pokuplje u srcu Lasinje“ i dječje manifestacije „Hopa cupa skoči“.

Djakovacki_vezovi_galerija_fotografija

6. HKUD “Široka kula”

 • MJESTO: ŠIROKA KULA, GOSPIĆ
 • DRŽAVA: HRVATSKA
 • VODITELJI DRUŠTVA: MANDICA RUKAVINA I IVAN STARČEVIĆ
 • BROJ SUDIONIKA NA 57. ĐAKOVAČKIM VEZOVIMA: 30
o KUD-u

Hrvatsko kulturno-umjetničko društvo „Široka Kula“ djeluje od 2013. godine kroz folklornu, tamburašku, dramsku sekciju te etno radionicu. U sklopu folklorne sekcije djeluje dječja skupina te muška i ženska pjevačka skupina. Iako relativno mlado društvo, kontinuiranim radom i zalaganjem članova postigli smo reputaciju i hvale vrijedna priznanja, nagrade i pohvale struke. Sudjelovali smo na svim prestižnim smotrama folklora u RH od kojih izdvajamo 56. Đakovačke vezove, 55. Međunarodnu smotru folklora u Zagrebu, 54. i 56. Vinkovačke jeseni, 37. smotru folklora „Na Neretvu misečina pala“, državna smotra folklora malih vokalnih sastava Hrvatske, smotra muških pjevačkih skupina u Ivanić Gradu te tri puta u programima Brodskog kola. Izdvojiti ćemo i dva puta sudjelovanje u HRT-ovim emisijama „Dobro jutro, Hrvatska“ i Lijepom našom te sudjelovanje na manifestacijama u Dubrovniku, Virovitici, Zadru, Sinju, Slunju, Sincu, Polači, Trnjanima, Zagrebu, Belišću te u Posušju, Bačkom Monoštru i Žepču. Kruna dosadašnjeg rada je izdanje nosača zvuka pod nazivom „Velebite do neba si velik“ sa petnaest glazbenih brojeva, a u tijeku je izdavanje i snimanje drugog nosača zvuka.
Kao organizatori brojnih koncerata i izložbi tradicijskog rukotvorstva postali smo prepoznatljivi kao pravi ambasadori tradicijske baštine Like.

Djakovacki_vezovi_galerija_fotografija

7. KUD “Fijolica”

 • MJESTO: OREHOVICA
 • DRŽAVA: HRVATSKA
 • VODITELJ DRUŠTVA: BRANKO SUŠEC
 • BROJ SUDIONIKA NA 57. ĐAKOVAČKIM VEZOVIMA: 30
o KUD-u

Kulturno umjetničko društvo „Fijolica“ redoviti je sudionik županijskih smotri izvornog i koreografiranog folklornog stvaralaštva gdje ostvaruju zapažene rezultate, te predstavljaju Međimurje na državnim smotrama. Njeguju prijateljstva i suradnju s mnogim društvima iz svih krajeva Hrvatske te s društvima iz susjednih zemalja. Našu regiju predstavljali su na manifestaciji Đakovački vezovi i Vinkovačkim jesenima. Sudjelovali su dva puta na javnom snimanju emisije „Lijepom našom“ u Čakovcu te u Orehovici, kao i na snimanju HRT-ove emisije „Dobro jutro, Hrvatska“ gdje su predstavili međimurske običaje, pjesmu, ples i narodne nošnje kao i tradicionalnu međimursku kuhinju. Nadalje, sudjelovali su i na 48. međunarodnoj smotri folklora u Zagrebu, predstavljali su RH na Međunarodnim festivalima u Makedoniji, Bugarskoj i Crnoj Gori. Također, gostovanja bilježe i u Njemačkoj, Švicarskoj, Sloveniji i Mađarskoj. Od 2014. godine u suradnji s Općinom Orehovica organiziraju manifestaciju pod nazivom „Orehijada – festival oreha i sega ka kcoj ide“ u sklopu koje se održava Međunarodni susret folklornih društava na koji se odazivaju folklorna društva iz raznih krajeva Hrvatske i susjednih zemalja.
Kao organizatori brojnih koncerata i izložbi tradicijskog rukotvorstva postali smo prepoznatljivi kao pravi ambasadori tradicijske baštine Like.

Djakovacki_vezovi_galerija_fotografija

8. HKUD “Bijelo polje”

 • MJESTO: MOSTAR
 • DRŽAVA: BOSNA I HERCEGOVINA
 • VODITELJ DRUŠTVA: JURE ŠUNJIĆ
 • BROJ SUDIONIKA NA 57. ĐAKOVAČKIM VEZOVIMA: 45
o KUD-u

HKUD „Bijelo Polje“ Mostar-Hercegovina, osnovano je 2022. god. i sastavni je dio župe Potoci-Bijelo Polje, a okuplja isključivo mladiće i djevojke bjelopoljske župe. Broji 50 članova. Društvo njeguje, pjeva, pleše, svira, igra i promovira pjesme i običaje Hrvata bjelopoljskog kraja. U Društvu postoje razne sekcije u kojima sudjeluju svi članovi: folklorna, pjevačka, glazbena, športska i ponekad još koja prema potrebi župe. Nastupali su do sada uglavnom po Bosni i Hercegovini, a danas su prvi put na „Đakovačkim vezovima“. Domaćini su velike folklorne manifestacije „Večer folklora“ koju organiziraju za patron župe Srce Isusovo, kad pozivaju i brojna druga društva na ovaj susret.
Kao organizatori brojnih koncerata i izložbi tradicijskog rukotvorstva postali smo prepoznatljivi kao pravi ambasadori tradicijske baštine Like.

Djakovacki_vezovi_galerija_fotografija

9. HKUD “Koškani”

 • MJESTO: KOŠKA
 • DRŽAVA: HRVATSKA
 • VODITELJI DRUŠTVA: MAJA RIHTER I DANIJEL RIHTER
 • BROJ SUDIONIKA NA 57. ĐAKOVAČKIM VEZOVIMA: 32
o KUD-u

U administrativno pravnom smislu hkud ‘’koškani 1978’’ je novo osnovano društvo , 2021.godine. Nakon covid karantene došlo je do divergencije, odnosno razilaženja, među članstvom kud-a ‘’koškani’’, te smo formirali društvo u čije smo ime implementirali godinu osnutka društva čiji smo članovi bili 30.g. Dakle, formirano je društvo koje i dalje nastavlja evocirati prošlost, naše naslijeđe, kulturnu baštinu naših predaka i konačno potrebu, da sve to što u stvari određuje čovjeka i njegovu pripadnost nekom području, još bolje i temeljitije ispita i sačuva. Četrdeset članova društva radi u tri sekcije. Folklorni segment društva ustrojen je djelovanjem reprezentativnog folklornog ansambla koji se fokusira na izvornost i autentičnost pjesama i plesova, no bavimo se i reproduktivnim koreografiranim folklorom, pazeći da pri tome ostanemo u domeni pravilnog korištenja određenih napjeva i plesova pojedinih regija. Imamo ‘’školu tambure’’ koja radi pod okriljem društva, te unutar društva djeluje tamburaški orkestar koji spaja folklorne motive s koncertnim oblicima, te nastavlja čuvati hrvatske narodne pjesme i plesove, ujedno promičući i nove izraze u tamburaškoj glazbi uz tendenciju da bude spona između pučke glazbene tradicije i glazbenog izraza današnjice. Organizatori smo međunarodnog susreta tamburaških orkestara.
Kao organizatori brojnih koncerata i izložbi tradicijskog rukotvorstva postali smo prepoznatljivi kao pravi ambasadori tradicijske baštine Like.

Djakovacki_vezovi_galerija_fotografija

10. KUD “Gala”

 • MJESTO: GALA
 • DRŽAVA: HRVATSKA
 • VODITELJ DRUŠTVA: NEVEN JELAVIĆ
 • BROJ SUDIONIKA NA 57. ĐAKOVAČKIM VEZOVIMA: 40 – 45
o KUD-u

Počeci djelovanja KUD-a „Krenica“ vezani su za rad tadašnjeg župnika fra Duška Botice. Može se reći da je upravo on osnivanjem župne folkloraške skupine 4. listopada 1997. postavio temelje današnjeg kulturno – umjetničkog društva. Zbog velikog interesa djece u župi se osniva još jedna folkloraška sekcija 4. prosinca 2002. za manju djecu od 2. – 4. razreda. Prvi voditelj župnog folklora bio je Stipe Jelinić, a nakon njega Ivana Pralas. Najdublji trag na rad i funkcioniranje samog KUD-a ostavio je poznati profesor Branko Šegović. Zahvaljujući njemu prvi plesači su stekli korijene za najbitnije i najprepoznatljivije koreografije Cetinske krajine. KUD „Krenica“ je službeno kao kulturno umjetničko društvo osnovano i upisano u registar udruga 2005. godine. Prvi predsjednik je bio Ante Ajdučić. Društvo izvodi prepoznatljivo Cetinsko kolo te Cetinske svatove koreografa pok. Ljubomira Moće Bogdana, KUD „Krenica“ Gala izvodi još i završno kolo iz opere „Eri s onog svijeta“ i stari Splitski ples. Voditelj plesne sekcije je Maja Vukman. Predsjednik društva sada je Neven Jelavić, a dopredsjednica Ljiljana Vojković. Društvo čini dječja plesna sekcija te odrasla plesna sekcija, ženska pjevačka skupina te muški reraši. Društvo čini 50-ak aktivnih članova koji iza sebe imaju mnoštvo nastupa od Hercegovine (Uzarići, Široki Brijeg, Livno, Neum, Čapljina, Jare…), međunarodne smotre folklora u Lukavcu BiH na kojem smo predstavljali Hrvatsku, Slavoniju (Vinkovci), Dalmacije (Katuni, Drniš, Knin, Metković, Imotski, Tijarica: „Dani alke i Velike Gospe“, Vukušić, Split: „Međunarodna smotra glazbene mladeži“, Stankovci: „Dani općine“), Zadra, Šibenika, Zagreba, ali i inozemstva (Ehingen – Njemačka). U Gazu kod Graba 2005. godine pjevačka ženska skupina osvaja prvo, a diplar Ilija Mravak (sada pokojni) drugo mjesto u konkurenciji svirača narodnih instrumenata. Svake godine, zadnji vikend u mjesecu kolovozu, KUD „Krenica“, kao što mu i ime govori održava večer folklora baš na izvoru vode na Krenici, ispod župne crkve Svih Svetih pod nazivom: „Oj Krenico, ko te ni bi pio, kraj tebe me dragi zamirio“. Ove godine ćemo po trinaesti put održati večer folklora, kao i uvijek ugostiti KUD-ove iz BiH i Lijepe naše. Naravno, treba napomenuti kako bez financijske potpore Općine Otok dalmatinski, mještana Gale koji su prepoznali naš trud, teško bismo mogli ostvarivati projekte koji su usmjereni prema zajedničkom cilju, kulturnoj promociji i očuvanju tradicije i identiteta našeg mjesta, zato često s ponosom ističemo i naš moto: „Galo moja dok ti ime traje, čuvat ćemo tvoje običaje.“
Kao organizatori brojnih koncerata i izložbi tradicijskog rukotvorstva postali smo prepoznatljivi kao pravi ambasadori tradicijske baštine Like.

0_djakovacki_vezovi_sudionici

11. HKD “Veseli Gradišćanci”

 • MJESTO: UNDA
 • DRŽAVA: MAĐARSKA
 • VODITELJICA DRUŠTVA: CSILLA PINTER
 • BROJ SUDIONIKA NA 57. ĐAKOVAČKIM VEZOVIMA: 28
o KUD-u

Hrvatska nacionalna skupina HKD ‘Veseli Gradišćanci’ smještena je u selu Unda u Đurskom-Mošonskom-Šopronskom županiji.Ovo malo selo u zapadnoj Mađarskoj ima bogatu kulturu i zanimljivu tradiciju. Kulturna skupina osnovana je 1974. godine, iako je kulturni život u selu bio već u ranim petdesetima godina. U to vrijeme u naselju su djelovale ne samo plesna skupina nego i zbor i kazalište. Trenutno postoje vrtićke, školske i plesne skupine za odrasle, kao i ženski zbor i tamburaški sastav.Njihov najbolji rezultat je nacionalna zlatna ocjena. Kulturna skupina 2005. godine nagrađena je Zlatnom diplomom Hrvatskog sabora za svoje kulturne i tradicionalne aktivnosti tijekom proteklih 30 godina. 2009. godine primili su nagradu „Za manjine“ premijera Republike Mađarske i spomen-ploču „Za mlade“ koju je priznala Nacionalna hrvatska samouprava. U travnju 2013. godine, njima su dodijeljeni zlatni certifikat na državnom natjecanju u organizaciji Udruge narodnih umjetnosti Muharay Elemér za ansamble za tradicionalnu zaštitu. 2019.godine su dobili “Pro Cultura Minoritatum Hungaria” predsjednice Mađarske 2020. godine su doboli „Povelja Republike Hrvatske” odlukom predsjednice Republike Kolinde Grabar-Kitarović Njihov je bend izdao kasetu 1990-ih, a 2006. izdali su CD pod nazivom Blažen Božić koji sadrži božićne pjesme. 2005. godine izdali su DVD koji je napravilo hodočašće Gradišće u Đuri. 2011. godine izdali su DVD od svojih tradicija iz Unde. Svake godine njihova udruga objavljuje zidni kalendar koji bilježi običaje i narodne nošnje Hrvata u Gradišću. Redovito nastupaju na seoskim danima, na balima, domaćim i stranim festivalima. Njihova kulturna skupina posljednjih je godina nastupila u Austriji, Njemačkoj, Slovačkoj, Poljskoj, Rumunjskoj, Crnoj Gori, Sloveniji i u matićnoj zemlji u Hrvatskoj.
Njihove najvažnije nastupe su: 2003. sudjelovali su na međunarodnom folklornom festivalu u njemačkom Bautzenu, gdje su izabrani među 10 najboljih od 54 izvođača
2004. godine sudjelovali su na Međunarodnom festivalu folklora svetog Stjepana u Cluj Napoci. 2007. godine, Hrvati iz Gradistye bili su zastupljeni u Zdynia, u Poljskoj. 2008. godine njihovi tamburaški sastavi pozvani su na 6. međunarodni tamburaški festival u Bijelom Poljunu, u Crnoj Gori. Nastupili su na najvećim folklornim festivalima u Hrvatskoj, u Zagrebu, Varaždinu, Pitomači, Pribislavcu, Pleternici, Vinkovcima, Đakovu i Semeljcima. Imaju bliska prijateljstva s kulturnom skupinom „Hajdenjaki“ (Unterpullendorf), tamburaškim orkestrom „Zelenjaki“ (Kroatisch Geresdorf) i kulturnom skupinom „Graničari“ (Nikitsch) iz Austrije, „Bosiljakom“ (Zagreb-Čučerje), „Slavkom Mađer“ (Slavonia-Cerić) i kulturna skupina „Šokadija“ (Budrovci) iz Hrvatske, kao i tamburaški orkestar Čunovoi iz Slovačke. Svako ljeto imadu svoj hrvatski bal kade samo hrvatska muzika je i ovo ljeto njihovi prijatelji iz Semeljca KUD „Lipa” od Slavonie su otvorili bal. Cilj kulturne skupine je očuvanje hrvatske tradicije i kulture te oživljavanje narodnih običaja. Kao što su novogodišnji doček, karneval, Boga iskanjeu uskrsnu zoru, bjeljenje,duhe, žetva naroda, bubnjanje, predcrkveni plesovi na vjenčanjima, Lucanje i oživljavanje Tri kraljevstva.Kao organizatori brojnih koncerata i izložbi tradicijskog rukotvorstva postali smo prepoznatljivi kao pravi ambasadori tradicijske baštine Like.

0_djakovacki_vezovi_sudionici

12. KUD “Zlatno klasje”

 • MJESTO: OPRISAVCI
 • DRŽAVA: HRVATSKA
 • VODITELJ DRUŠTVA: JOSIP ANDRIĆ
 • BROJ SUDIONIKA NA 57. ĐAKOVAČKIM VEZOVIMA: 30
o KUD-u

Kulturno- umjetničko društvo „Zlatno klasje“ osnovano je 1995.godine. Nakon višegodišnje stanke, na inicijativu mladih, društvo je ponovno počelo s radom 2021.godine. Danas KUD broji 30-ak aktivnih članova te djeluje u tri sekcije: dječja plesna skupina, ženska pjevačka skupina te odrasla plesna skupina. Kulturno-umjetničko društvo „Zlatno klasje“ nastupalo je na brojnim smotrama folklora te smotrama pjevačkih skupina diljem lijepe naše. Od 2021.godine društvo je odradilo je 30-ak nastupa, te su redovni sudionici programa Brodskoga kola. Društvo njeguje izvorni i koreografirani folklor, te rade na očuvanju tradicijske kulture svoga sela Oprisavci. Društvo nosi izvornu narodnu nošnju svoga sela. Predsjednica društva je Maja Kovačević, a voditelj društva Josip Andrić.Njihove najvažnije nastupe su: 2003. sudjelovali su na međunarodnom folklornom festivalu u njemačkom Bautzenu, gdje su izabrani među 10 najboljih od 54 izvođača

0_djakovacki_vezovi_sudionici

13. KUD “Koškani”

 • MJESTO: KOŠKA
 • DRŽAVA: HRVATSKA
 • VODITELJ DRUŠTVA: MIRKO ŠAJKUNIĆ
 • BROJ SUDIONIKA NA 57. ĐAKOVAČKIM VEZOVIMA: 40
o KUD-u

U Koški se 1979. Godine obilježavao značajni jubilej 750 godina od prvog spomena imena Koške, te 126. Godina škole u Koški. Ti su jubileji potaknuli kod skupine entuzijasta promišljanje o prošlosti ,o našem naslijeđu, o kulturnoj baštini naših predaka i konačno, potrebi, da se sve to što u stvari određuje čovjeka i njegovu pripadnost nekom području, još bolje i temeljitije ispita i sačuva. Ime Koške tada pronosimo na svim značajnijim folklornim manifestacijama, te smo redovni gosti na Đakovačkim vezovima, Vinkovačkim jesenima, Orahovačkom proljeću i dr. U zadnjih desetak godina stavljamo akcent na rad s mlađim dobnim skupinama, a ta pomlađena skupina gostuje i van granica Republike Hrvatske. Folklorni segment društva danas je ustrojen u dvije plesne sekcije, starijoj i mlađoj koje intenzivno rade fokusirajući se na izvornost i autetntičnost pjesama i plesova, te svoj rad upotpunjuju s koreografiranim folklornim izričajem, pazeći da pri tom ostane u domeni pravilnog korištenja određenih napjeva i plesova pojedinih regija.

0_djakovacki_vezovi_sudionici

14. KUD “Luka Ilić – Oriovčanin”

 • MJESTO: ORIOVAC
 • DRŽAVA: HRVATSKA
 • VODITELJI DRUŠTVA: NIKOLA KRAMAR I ZRINKA VUČKOVIĆ
 • BROJ SUDIONIKA NA 57. ĐAKOVAČKIM VEZOVIMA: 35
o KUD-u

KUD „Luka Ilić-Oriovčanin „ postoji od 1980. godine. Brojimo 50-ak aktivnih članova plesača i pjevača te svirača. Također, imamo i dječju folklornu skupinu, koja trenutno broji 14 djece te dječju tamburaška skupina sa 12 djece. Ponosimo se predstavljanjima na svim državnim smotrama, kao i u manjim sredinama, te brojnim nagradama u svim segmentima folklora. Njegujemo uglavnom izvorni folklor brodskog Posavlja, po čemu smo prepoznatljivi. Posjedujemo i zbirku narodnih nošnji i tambura, kojima upotpunjujemo cjelokupni dojam. U zbirci uspjeha su i dva nosača zvuka; “Oj Jelas polje zeleno” i “Procvjetala grana jorgovana” a u planu je i snimanje trećeg nosača zvuka. Organizatori smo Žetvenih svečanosti, koje će se ove godine održati 21. puta. Predsjednica KUD-a je gospođa Zrinka Vučković, umjetnički voditelj gospodin Nikola Kramar, folklorni pedagog a voditeljica dječje skupine gospođa Ema Raguž. Školu tambure vodi gospodin Marko Kučinić.

0_djakovacki_vezovi_sudionici

15. KUD “Hrvatska seljačka sloga”

 • MJESTO: OPATOVAC
 • DRŽAVA: HRVATSKA
 • VODITELJ DRUŠTVA: NIKOLA KRAMAR
 • BROJ SUDIONIKA NA 57. ĐAKOVAČKIM VEZOVIMA: 35
o KUD-u

KUD Seljačka sloga iz Opatovca izvorno je društvo koje već cijelo stoljeće njeguje pjesme i kola svojega mjesta. Opatovac je povijesno pripadao Pauriji. Početkom 20. stoljeća u Društvu su glazbenu pratnju činile gajde, samica i tamburaški sastav. U Opatovcu se nije pjevalo i igralo samo uz glazbenu pratnju, već su mnoge pjesme i mnoga kola izvođena i bez nje. Kulturno umjetničko društvo „Hrvatska seljačka sloga“ Opatovac je osnovano daleke 1923.godine,pod imenom koje i danas nosi. KUD njeguje izvorne pjesme, plesove i običaje sela Opatovac pored Nove Gradiške u sastavu općine Cernik. Učesnici smo brojnih smotri izvornog folklora kao što su: Brodsko kolo, Đakovački vezovi, Vinkovačke jeseni, Međunarodna smotra folklora u Zagrebu te smo gostovali i izvan Lijepe naše u Austriji i Švicarskoj. Posebnost našeg KUD-a su upravo šetana kola, specifičan vokalno- plesni izraz koji je zaštićen kao nematerijalno kulturno dobro pri Ministarstvu kulture Republike Hrvatske. Ove godine s ponosom proslavljamo 100 obljetnicu djelovanja, što nas čini jednim od najstarijih društava u Hrvatskoj.

0_djakovacki_vezovi_sudionici

16. KUD “Matija Gubec”

 • MJESTO: SLAVONSKI KOBAŠ
 • DRŽAVA: HRVATSKA
 • VODITELJ DRUŠTVA: ANTUN BAĆO
 • BROJ SUDIONIKA NA 57. ĐAKOVAČKIM VEZOVIMA: 31
o KUD-u

KUD Matija Gubec iz Slavonskog Kobaša osnovano je prije 55 godina, točnije 1968. godine. Zbog iznimno značajnog geofizičkog položaja, naše mjesto je kao graničarski kraj, imalo burnu povijest kroz koju su njegovi žitelji pronalazili i znalački čuvali bogato kulturno nasljeđe i tradicionalne vrijednosti. Postojanost raznih društava, pjevačkih zborova, dramskih sekcija, čitaonice, glazbenika, zborovođa i likovnih umjetnika godinama je promovirala ljepotu i hranila dušu običnih ljudi umjetnošću koja je izvirala iz njih samih. Zbog toga smo nastavili u budućnosti djelovati kao društvo koje zna cijeniti i promicati naslijeđeno. Glavni nosioci programa su folklorni ansambl, tamburaški sustav i folklorni pjevački zbor. Plesali smo, svirali i pjevali na svim važnijim smotrama i festivalima diljem naše domovine, a nerijetko i na pozornicama u inozemstvu. Osim aktivnosti vezanih za folklor, često smo nosioci etnografskih izložbi, a prepoznatljivi smo po raznolikošću i ljepoti naših narodnih nošnji.

0_djakovacki_vezovi_sudionici

17. COMPANIA INTERNACIONAL DE DANZA FOLKLORICA TIERRA MESTIZA

 • MJESTO: EDO DE MEXICO
 • DRŽAVA: MEXICO
 • VODITELJICA DRUŠTVA: CAROLINA ORDAZ ORTIZ
 • BROJ SUDIONIKA NA 57. ĐAKOVAČKIM VEZOVIMA: 26
o KUD-u

Throughout these years of hard work Tierra Mestiza, results in a rich, varied and profound interpretation of Mexican artistic expression of religious myths and scenes of everyday life, love and tragedy allusions characteristic of people living intensely present and learn the hard lesson of the past, are conveyed by exellent choreography and movement to achieve full identification with initial wishes of those who forged traditions and customs of our country dance performences. Dances and rhythms representing every corner of our country, we present a work based on our roots, which retain the orginality of their costumes, music, tap dancing and choreographic movments, so as Tierra Mestiza includes most representative dances and rhythms of Mexico.

0_djakovacki_vezovi_sudionici

18. KUD “Salinovec”

 • MJESTO: IVANEC
 • DRŽAVA: HRVATSKA
 • VODITELJ DRUŠTVA: TIHOMIR KUKULIĆ
 • BROJ SUDIONIKA NA 57. ĐAKOVAČKIM VEZOVIMA: 30
o KUD-u

Kulturno umjetničko društvo Salinovec osnovano je 1999. godine s ciljem očuvanja i njegovanja kulture, tradicije i običaja ivanečkog kraja, Hrvatskog zagorja i domovine. Prvenstveni ciljevi Društva su poticanje, razvijanje i unapređenje kulture, očuvanje etno-baštine na području Salinovca, grada Ivanca, Varaždinske županije i cijele bednjanske doline u skladu s općim društvenim interesima, očuvanje folklornog plesa, tamburaške glazbe, scenskih izvedbi, ali i ostalih vidova kulturnog izričaja u okviru glazbeno-scenskog amaterizma. Društvo djeluje u tri sekcije – dječja plesna, odrasla plesna i tamburaška sekcija. Voditelj folklora je Tihomir Kukulić, pjevanja Lucija Geček, a sviranja Jurica Žibek i Vjekoslav Ptiček. Od samih početaka odrasla sekcija KUD-a Salinovec redovito sudjeluje u svim lokalnim aktivnostima, manifestacijama, sajmovima, priredbama, ponosni je organizator smotre dječjeg folklora, a ujedno postiže i velike uspjehe na različitim smotrama županijske i državne razine. Mogu se pohvaliti nastupom u Njemačkoj gdje su osvojili 1.mjesto u izvornom folkloru i nagradu za najbolje tamburaše, nastupom na smotri folklora u Metkoviću, nastupom na susretima folklornih društava u Vukovaru i nastupom u Ohridu na XII. International Music and Dance festivalu, pod nazivom „OHRID WAVES“. Ujedno, mogu se pohvaliti višegodišnjim nastupima na Vinkovačkim jesenima i na Međunarodnoj smotri folklora u Zagrebu. Godine 2022. sudjelovali su na županijskoj smotri izvornog folklora sa koreografijom „Ideju težaki“ sa kojom su se plasirali na 57. Đakovačke vezove.

0_djakovacki_vezovi_sudionici

19. KUD “Vrbje”

 • MJESTO: VRBJE
 • DRŽAVA: HRVATSKA
 • VODITELJ DRUŠTVA: ZVONKO ŠANTIĆ
 • BROJ SUDIONIKA NA 57. ĐAKOVAČKIM VEZOVIMA: 30
o KUD-u

KUD „Vrbje“ obnovljen je 2010. godine, a nastao je na temeljima izvorne družine osnovane 50-ih godina prošlog stoljeća. Broji više od 50 članova u tamburaškoj, pjevačkoj, dječjoj i folklornoj sekciji. Nastupima diljem Hrvatske bavi se očuvanjem izvorne baštine, običaja i tradicije sela Vrbje i novogradiškog kraja. Sudionici smo svih većih smotri u RH od kojih se posebno ponosimo sudjelovanjem na Vinkovačkim jesenima, Đakovačkim vezovima, Smotri na Neretvu misečina pala, Međunarodnoj smotri folklora u Zagrebu i brojnim drugim.

0_djakovacki_vezovi_sudionici

20. HKUD “Biloševica”

 • MJESTO: ŠIROKI BRIJEG
 • DRŽAVA: BOSNA I HERCEGOVINA
 • VODITELJ DRUŠTVA: MARIOFIL ČOLAK
 • BROJ SUDIONIKA NA 57. ĐAKOVAČKIM VEZOVIMA: 40
o KUD-u

Hrvatsko kulturno umjetničko društvo „Biloševica“, Široki Brijeg osnovano je 1. veljače 2011. godine i broji 50-ak aktivnih članova podijeljenih u skupine po uzrastu. Njegujemo tradiciju i kulturu Hrvata u BiH, kola Zapadne Hercegovine, gangu, bećarac, brojku. Uz običaje i plesove Hercegovine, njegujemo i tradiciju Hrvata Bosne, Posavine, Međimurja itd. Iza nas su mnogi nastupi diljem BiH, Hrvatske, Mađarske i Austrije. Posebno ističemo nastupe na 48. Đakovačkim vezovima, na 19. međunarodnom festivalu folklora u Mohaču, 4. međunarodnom festivalu folklora u Pečuhu te nastup u Beču kod iseljenih Hrvata Srednje Bosne. Ponosni smo organizator kulturno-zabavne manifestacije „Hercegovina u srcu“, na kojoj smo imali priliku ugostiti veliki broj Društava iz BiH, Hrvatske, Mađarske i Austrije. Značajan smo faktor javnog i kulturnog života našeg Širokog Brijega.

0_djakovacki_vezovi_sudionici

21. HKUD “Rodoč”

 • MJESTO: MOSTAR
 • DRŽAVA: BOSNA I HERCEGOVINA
 • VODITELJI DRUŠTVA: VEDRAN VIDOVIĆ I MARKO ĆAVAR
 • BROJ SUDIONIKA NA 57. ĐAKOVAČKIM VEZOVIMA: 40
o KUD-u

HKUD „Rodoč“, osnovano je u svibnju 2001. godine, s ciljem promicanja i očuvanja nematerijalne kulturne baštine Hrvata Bosne i Hercegovine. Zapaženi smo član UKAKUD-a (Udruge hrvatskih amaterskih kulturno-umjetničkih društava u Bosni i Hercegovini). Društvo broji 150 članova podjeljenih u razne sekcije kao što su: folklorne skupine, mješovita pjevačka skupina, klapsko pjevanje (muška klapa), novinarska sekcija. Također, pokrenuli smo projekt suradnje sa vrtićima grada Mostara gdje djeca (njih cca 450) već u ranoj životnoj dobi ostvaruju svoje prve korake i uče o nematerijalnoj kulturnoj baštini našeg naroda. Naša folklorna skupina, dio HKUD-a „Rodoč“ nosi naziv „fra Bernardin Smoljan“ po istaknutom mještaninu koji je svoj život ugradio u razvoj našega kraja kroz svoje službe: svećeništva, učiteljstva i graditeljstva, a umro je mučeničkom smrću 1945. godine. Društvo je nositelj kulturnih zbivanja Rodoča. Glavni ciljevi su očuvanje kulturne nematerijalne baštine našega kraja i okupljanje mladih ljudi spremnih za rad. Također ciljevi društva su mladima ponuditi kvalitetne sadržaje u kojima će se moći ostvariti kao pojedinci i skupina te odrasti u zdrave ličnosti. Rado smo viđeni gosti na brojnim smotrama folklora diljem Bosne i Hercegovine i šire. U svom radu društvo ima niz projekata koje organizira svake godine: Maskenbal, Korizmeni koncert pučkih i liturgijskih napjeva, Manifestacija Dani sv. Ivana Krstitelja u okviru koje se održava “Dječja smotra folklora Hrvata u BiH“ koju organiziramo po pravilima UHAKUD-a u BiH te cjelovečernji godišnji koncert „Blago naše…“.

0_djakovacki_vezovi_sudionici

22. KUD “Braća Radić”

 • MJESTO: VISOKO
 • DRŽAVA: HRVATSKA
 • VODITELJI DRUŠTVA: JASNA JEŽ I TIBOR MATAN
 • BROJ SUDIONIKA NA 57. ĐAKOVAČKIM VEZOVIMA: 35
o KUD-u

Kulturno-umjetničko društvo „Braća Radić“ iz Visokog (južni dio Varaždinske županije) je kulturno-umjetničko društvo duge tradicije. Osnovano je daleke 1971. godine i svih ovih godina uspješno je radilo na očuvanju tradicijske baštine svoga kraja što potvrđuju brojna gostovanja diljem Hrvatske kao i dugogodišnja organizacija folklorne manifestacija „Lipanjski susreti“. Društvo je ostvarilo i bogatu kulturnu suradnju s Gradišćanskim Hrvatima. Od svojih samih početaka KUD „Braća Radić“ njeguje izvornost i time stvara vlastiti izričaj kroz izvođenje izvornih pjesama, napjeva i plesova svog kraja u izvornoj narodnoj nošnji – belini. Društvo od zaborava čuva jurjevske običaje svog kraja te čestitarski ophod ladarica uoči Ivanja i Petrova. Očuvanje narodne nošnje kao glavnog vizualnog identiteta Općine Visoko zasluga je KUD-a. Jednostavna, bijela, ukrašena nabiranjem i bušenim vezom – šlingom, cvjetnom ornamentikom poculice, plavom svilom prsluka i tamnom surkom nošnju možemo ubrojiti u skupinu najljepših narodnih nošnji Hrvatske. Unutar Društva djeluju tri sekcije: tamburaška, mješovita folklorna sekcija i dramska sekcija “Ozana”. Društvo je također otganizator kulturno-vjerske manifestacije “Ozanino vu Visokom”, a u suradnji s Kulturno-umjetničkom udrugom “Magda i Luisa” iz Madžareva i međunarodnog Festivala kinča – festivala cvijeća od krep papira.

0_djakovacki_vezovi_sudionici

23. HKUD “Slavonija”

 • MJESTO: JAKŠIĆ
 • DRŽAVA: HRVATSKA
 • VODITELJI DRUŠTVA: MARIJAN GRUBEŠIĆ I MIROSLAV KINDLER
 • BROJ SUDIONIKA NA 57. ĐAKOVAČKIM VEZOVIMA: 35
o KUD-u

HKUD „SLAVONIJA“ Jakšić u svom dugogodišnjem neprekidnom radu prisutno je na skoro svim značajnijim svečanostima, praznicima i prigodama općine Jakšić i Požeško Slavonske Županije. Sudjelovalo je na mnogim smotrama, humanitarnim koncertima i susretima folklora diljem Hrvatske na ĐAKOVAČKIM VEZOVIMA, VINKOVAČKIM JESENIMA te nekoliko puta na Susretima hrvatskih folklornih ansambala i izvornih skupina. Etnografsko blago društvo prenosi i izvan granica Hrvatske na gostovanjima u Slovačka ,Mađarska, Francuskoj, Srbiji I Bosna I Hercegovina. Danas Društvo broji 50 članova i to u četiri grupe ; folklorna velika skupina, mala
skupina, tamburaška sekcija muška pjevačka skupina.

0_djakovacki_vezovi_sudionici

24. MAKEDONSKO KULTURNO DRUŠTVO „Braća Miladinovci“

 • MJESTO: OSIJEK
 • DRŽAVA: HRVATSKA
 • VODITELJICA DRUŠTVA: MIRTA GALO
 • BROJ SUDIONIKA NA 57. ĐAKOVAČKIM VEZOVIMA: 45
o KUD-u

Makedonsko kulturno društvo „Braća Miladinovci“, Osijek osnovano je 1994. godine, a ime je dobilo po braći Miladinov, piscima iz Struge. Njihov Zbornik pjesama tiskan je 1861. godine zahvaljujući pomoći biskupa J. J. Strossmayera. Njemu u čast, svake godine održava se u Osijeku i Đakovu manifestacija „Dani braće Miladinov“.
Tradicionalne su i manifestacije: Makedonska večer, Ilinden te dani Makedonske kulture i Makedonskog filma. U rad društva uključeni su, osim Makedonaca, građani Hrvatske nacionalnosti te članovi drugih nacionalnih manjina. Društvo djeluje kroz rad nekoliko sekcija i to: folklorna, pjevačka, dječja, instrumentalna te etno i kulinarska i likovna. Društvo se predstavilo brojnim nastupima u cijeloj Hrvatskoj, Srbiji, Bosni i Hercegovini i Makedoniji. Za svoj rad društvo je primilo brojna priznanja, a posebno smo ponosni na „Pečat Grada Osijeka“ 1999. godine i „Priznanje Grada Struge“ 2004. godine. Godina 2022. je bila izuzetno važna za naše društvo kao i za cijelu Sjevernu Makedoniju. Proslavili smo 160 godišnjicu izdavanja prvih Zbornika pjesama braće Miladinov.

0_djakovacki_vezovi_sudionici

25. KUD “Šandrovac”

 • MJESTO: ŠANDROVAC
 • DRŽAVA: HRVATSKA
 • VODITELJICA DRUŠTVA: MARINA BEDEKOVIĆ
 • BROJ SUDIONIKA NA 57. ĐAKOVAČKIM VEZOVIMA: 36
o KUD-u

KUD “Šandrovac“ sredinom 20. stoljeća djeluje pod nazivom “Seljačka sloga“. Godine 1985. mijenja ime u “Aktiv žena“ i svojim radom postiže uspjehe, a početkom Domovinskog rata Društvo prestaje s radom. Po završetku Domovinskog rata 1995. g. Društvo započinje s radom, ali pod novim imenom Kulturno umjetničko društvo “Šandrovac“. Osnivanjem KUD-a željelo se u Šandrovcu stvoriti žarište kulturnih zbivanja, vezanih prije svega uz njegovanje narodnih običaja, pjesama, plesova i etnografskog blaga bilogorskog kraja. U Društvu djeluju dramska, plesna, tamburaška i dječja sekcija te brojimo oko pedesetak članova različite dobi.U dramskom programu KUD njeguje običaje krštenja mošta, svatova, tkanja, košnje žita i razne druge vezane uz bilogorski kraj. Od osnutka Društvo je aktivno diljem Lijepe Naše, na raznim smotrama i susretima folklore I u inozemstvu u Sjevernoj Makedoniji na međunarodnom festival u Ohridu, Mađarskoj I Bosni I Hercegovini. Svake godine sudjelujemo na smotri folklora Bjelovarsko-bilogorske županije. Redovito organizira prijateljske susrete folklora u Šandrovcu u kojima ugošćuje društva iz Republike Hrvatske i inozemstva te se tu stvaraju nova poznanstva i prijateljstva koja se pamte cijeli život.

0_djakovacki_vezovi_sudionici

26. KUD “Veseli šokci”

 • MJESTO: PUNITOVCI
 • DRŽAVA: HRVATSKA
 • VODITELJ DRUŠTVA: MATO RUČEVIĆ
 • BROJ SUDIONIKA NA 57. ĐAKOVAČKIM VEZOVIMA: 25
o KUD-u

KUD „Veseli šokci“ iz Punitovaca kreće s radom 1967. godine i održava se sve do ratnih godina kada se u nekoliko navrata ponovno osnivao. Nakon dugogodišnje stanke, na inicijativu gđe. Jasne Matković, „Veseli šokci“ se ponovo osnivaju u listopadu 2012. godine. KUD broji 50-ak članova podijeljenih u dvije skupine: „Dukati“, za djecu od 6-12 godina te „Biseri“ za djecu i odrasle od 12-65 godina. KUD „Veseli Šokci“ iz Punitovca je kroz dosadašnji rad sudjelovao na mnogim manifestacijama kao što su Đakovački vezovi, Vinkovačke jeseni, večeri folklora u Donjem Miholjcu, na smotrama širom lijepe naše te u Gabeli i Dretelju koji se nalaze u BIH. Ponosni su organizatori manifestacije „Dođi milo, dođi drago“ koja se održava svake godine krajem lipnja. Predsjednik društva je Domagoj Marinović, a voditelj je Mato Ručević.

0_djakovacki_vezovi_sudionici

27. ANSAMBL NARODNIH IGARA I PJESAMA „Orce Nikolov“

 • MJESTO: SKOPJE
 • DRŽAVA: SJEVERNA MAKEDONIJA
 • VODITELJ DRUŠTVA: SASHO KUZAREVSKI
 • BROJ SUDIONIKA NA 57. ĐAKOVAČKIM VEZOVIMA: 34
o KUD-u

Snaga kulture leži u njezinoj sposobnosti da svoje ideje pretoči udjela, te kontakt s drugim kulturama pretvoriti u trenutak stvaranjanove vrijednosti. Narodno stvaralaštvo stalni je pridružnik našeg naroda i uprošlosti i danas. Živi s nama i nastavit će pratitinaše sadašnje i buduće generacije. Folklor je sintezajedne kultureljudi kroz stoljeća, a njegovo predstavljanje je trenutak stvaranja i suočavanje sa samim sobom i cijelim svijetom. U svjetskoj folklornoj riznici, makedonski folklor sa svojima karakteristična meloritmičnost, temperament, raznolikost, šarm…, ima svoje posebno mjesto. Makedonija je s pravom ponosna na svoj folklor, zašto on je “izvor i ušće makedonske duše”. U njemu su utkani tisućljećanašeg postojanja, protkano “nitima” ljubavi, radosti, nade…Ansambl narodnih igara i pjesama “Orce Nikolov” iz Skoplja,Sjeverna Makedonija osnovan je 1945. godine, kako bi njegovao i prikazivao običaje, narodne igre, pjesme, glazbu, instrumente i nošnje Makedonije i šire. Proteklih godina Ansambl „Orce Nikolov“ postigao je zapažene rezultate i uspjehe na polju folklornog stvaralaštva za koje”govori” više od 400 domaćih i međunarodnih nagrada i priznanja, a gostujući na velikom broju festivala u svijetu stekao je visok ugled i svjetsku afirmaciju. Više od 15.000 članova prošlo je kroz Ansambl “Orce Nikolov” koji su održali oko 6800 koncerata u zemlji i svijetu. Koncerte je pratilo više od 10 milijuna gledatelja, pa i više desetaka milijuni gledatelja pratili su nastupe na televizijskim kanalima u zemlji, ali i u SAD-u, Kanadi, Brazilu, Kubi, DNR Koreji, Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Englesku, Belgiji, Francusku, Nizozemsku, Švicarsku, Španjolsku, Švedsku, Njemačku, Italiji, Češku, Slovačku, Poljsku, Portugalu, Rumunjsku, Cipru, Tursku, TR Sjeverni Cipar, Sloveniju, Hrvatsku, Srbiju, Crnoj Gori, Albaniji, Bugarsku, Bosni i Hercegovini…Prateći svjetske trendove i folklorna iskustva, Ansambl “Orce Nikolov” primjenjuje nove obrazovne metode u učenju poučavanje i očuvanje izvornosti i autentičnosti folklornog stvaralaštva, ostavljajući svoj pečat na suvremenom scenskom prikazu, jer Makedonski folklor nije samo kulturna baština, on i dalje živi i postoji Kao sastavni dio bića svakog suvremenog Makedonca. On je njegov identitet, a Ansambl “Orce Nikolov” svojom djelatnošću je njegova legitimacija u svijet. Misija ansambala kao što je “Orce Nikolov” je da ga očuvaju svježinu i izvornosti, jer folklora treba ne samo voljeti, nego i razumjeti.
Samo tako možemo razumjeti sami sebe!

0_djakovacki_vezovi_sudionici

28. KUD “Vrapčanci”

 • MJESTO: ZAGREB
 • DRŽAVA: HRVATSKA
 • VODITELJ DRUŠTVA: JOSIP ŽIVKOVIĆ
 • BROJ SUDIONIKA NA 57. ĐAKOVAČKIM VEZOVIMA: 20
o KUD-u

Kulturno umjetničko društvo Vrapčanci osnovano je 1989. godine. Danas broji oko 30 aktivnih članova plesačke i tamburaške sekcije. KUD s velikom ljubavlju i pažnjom njeguje običaje vrapčanskog kraja kao i cijele Hrvatske. Svojim brojnim nastupima u Hrvatskoj i inozemstvu predstavljaju to narodno blago široj javnosti. Sudjeluju na raznim manifestacijama diljem Hrvatske i u inozemstvu za što su do sada dobili mnoga priznanja. Gostovali smo na međunarodnim festivalima u Češkoj, Crnoj Gori, Poljskoj, Mađarskoj i Sjevernoj Makedoniji. U protekle 34 godine djelovanja KUD Vrapčanci izdao je četiri nosača zvuka. Snimili su i DVD zapis stare vrapčanske svadbe, kao i video zapise starih običaja vrapčanskog kraja, te održao 5 cjelovečernjih koncerata i 3 samostalne izložbe “Očuvano kulturno nasljeđe”.

0_djakovacki_vezovi_sudionici

29. KUD “Hrvatska čitaonica”

 • MJESTO: SELCI ĐAKOVAČKI
 • DRŽAVA: HRVATSKA
 • VODITELJ DRUŠTVA: JURICA ŠERFEZI
 • BROJ SUDIONIKA NA 57. ĐAKOVAČKIM VEZOVIMA: 40
o KUD-u

KUD Hrvatska čitaonica djeluje sa povremenim prekidima od 1988. godine. Trenutno, u KUD-u djeluje oko 70 članova. U KUD-u Hrvatska čitaonica djeluje: dječja skupina, tamburaška skupina, odrasla skupina, skupina žena koje putem radionica prate rad KUD-a i knjižnica u sklopu koje radi i čitaonica po kojoj je nekada KUD dobio ime. KUD u svome radu rekonstruira stare igre, plesove, pjesme u cilju očuvanja kulturne baštine Selaca Đakovačkih i Đakovštine. KUD Hrvatska čitaonica održava kontinuitet povezanosti starine i novih kulturnih događaja te razvija kod mlađih naraštaja cjelokupan etički razvoj u duhu pravilne obiteljske tradicije kraja u kojem su rođeni i provode svoju mladost.
Skupina dječjeg folklora aktivno djeluje 8 godina. U dosadašnjem radu redovito su nastupali na svim važnim događajima u Đakovštini, počevši od Malih Đakovačkih vezova pa do svih dječjih smotri u okolici Đakova: Budrovci, Piškorevci, Kuševac, Satnica Đakovačka, Široko Polje, Vuka i Đakovo. U svom višegodišnjem radu nastupali su na: Vinkovačkim jesenima, Dubrovčaku Lijevom, Kutini, Čepinu, Maloj Subotici, Antunovcu, i drugim mjestima. Odrasla skupina redovito je nastupala na svim važnim događajima u Đakovu, okolnim mjestima u Đakovštini, Vinkovcima, Slavonskom Brodu, Osijeku, Našicama, Miholjcu, Požegi, Kutini, Zagrebu, otoku Pagu, Kljacima. Ostvarena je međunarodna suradnja u nekoliko navrata u Bosni i Hercegovini, Italiji, Rumunjskoj, Mađarskoj, Makedoniji. KUD Hrvatska čitaonica redovito sudjeluje i na Đakovačkim bušarima gdje ostvaruje zapažene rezultate te je tako na više različitih mjesta predstavljao grad Đakovo na uzvratnim Bušarskim manifestacijama.
Skupina žena kroz svoj rad postiže zapažene rezultate jer rekonstruira dijelove narodnih nošnji i obavezno sudjeluje na svim Gastro sajmovima koji se održavaju u gradu Đakovu. KUD Hrvatska čitaonica sudjeluje i na svim radionicama koje prate Đakovačke vezove kao i uređenje izloga u sklopu Vezova. KUD Hrvatska čitaonica uvijek ostavlja dojam vrijednog, marljivog, brižno pripremljenog društva, popunjenog mladošću u kojem se očituje ponos Slavonije.
KUD Hrvatska čitaonica je organizator dječje smotre „U Selcima za Brašančevo.“

0_djakovacki_vezovi_sudionici

30. KUD “Slavonac”

 • MJESTO: FORKUŠEVCI
 • DRŽAVA: HRVATSKA
 • VODITELJICA DRUŠTVA: ZDENKA MIKLEUŠEVIĆ
 • BROJ SUDIONIKA NA 57. ĐAKOVAČKIM VEZOVIMA: 30
o KUD-u

Društvo je osnovano 1974.godine. U svom radu njegujemo izvornu pjesmu i ples. Za svoj rad, očuvanje tradicije i njegovanje običaja našega kraja dobili smo mnoga priznanja i diplome. Nastupali smo diljem Republike Hrvatske. Nastupali smo i na Vinkovačkim jesenima, na Međunarodnoj smotri folklora u Zagrebu, u Metkoviću, Dubrovniku, Rijeci, Valpovu, Donjem Miholjcu, Pitomači i mnogim drugim mjestima. Sudjelovali smo na smotrama pučkog crkvenog pjevanja u Zagrebu u Zagrebačkoj katedrali i u crkvi svete Katarine, u Topolju, Semeljcima, Viškovcima i Đakovu. Snimili smo tri projekta u organizaciji HRT-a i to starinske običaje: čijalo perja, komušanje kukuruza i žetvu. Snimili smo i nekoliko radijskih emisija o svatovskim običajima u Forkuševcima. Posebno bismo istaknuli naša gostovanja i nastupe izvan Republike Hrvatske. Nastupali smo i na međunarodnoj smotri folklora u Češkoj Republici, na smotri folklora u Bugarskoj pod nazivom “Sofijsko proljeće” te u Makedoniji na smotri pod nazivom“ Ilindenski denovi“. Posjetili smo i Italiju, tj. Rimini, zatim Bosnu i Hercegovinu i Mađarsku gdje smo se također predstavili pjesmama i plesovima našega kraja. Ipak, posebno zadovoljstvo nam predstavlja nastup na Đakovačkim vezovima čiji smo sudionici više od 40 godina. Sudjelovali smo i na otvorenju Đakovačkih vezova prikazujući običaje: čijalo perja i vinčac – svatovski običaj. Organizatori smo smotre folklora u našem selu pod nazivom „Jesen stiže, dunjo moja“ . Izvodimo isključivo izvorne pjesme i plesove Slavonije, đakovačkog kraja.

0_djakovacki_vezovi_sudionici

31. KUD “Gorjanac”

 • MJESTO: GORJANI
 • DRŽAVA: HRVATSKA
 • VODITELJI DRUŠTVA: TOMISLAV SEITER I MARIJA ILAKOVAC
 • BROJ SUDIONIKA NA 57. ĐAKOVAČKIM VEZOVIMA: 45
o KUD-u

KUD “Gorjanac” iz Gorjana osnovan je 1966 godine te je time jedno od prvih osnovanih folklornih drušatava u đakovštini. Poticaj osnivanju bio je nastup skupine mještana iz Gorjana na prolavi 100-te godišnjice tadašnje JAZU u Zagrebu. Nakon čega skupina etuzijasta kreće u pisanje gorjanske kulturno-umjetničke povijesti. Društvo njeguje izvorni tradicijski folklor čemu svakako pripada i Proljetni ophod Ljelje ili kraljica koje su novijoj povijesti pronijele ime KUD-a “Gorjanac” diljem Hrvatske i svijeta. Temeljem toga upisani su na listu UNESCO-a kao nositelji svjetske nematerijalne kulturne baštine čovječanstva. Društvo je uz izdane dvije gramofonske ploče te jednog CD-a, 2022 godine povodom 20. obljetnice oživljavanja proljetnog ophoda te kao takvi upisivani na listu svjetske nematerijalne kulturne baštine čovječanstva, a u suradnji sa Hrvatskom poštom izdalo poštansku markicu. Prva je to izdana poštanska markica iz ovoga djela Hvatske pod nazivom “Proljetni ophod u Gorjanima” te kao takva ima posebnu numizmatičku, odnosno filatelističku vrijednost. Još jedna značajna činjenica za KUD “Gorjanac” je i ta da je ovo društvo jedino koje je do sada sudjelovalo na svim đakovačkim vezovoma, dakle 57 puta su Gorjanci pohodili đakovačke vezove te svojom pjesmom i svirkom uveličavali ovu manifestaciju. KUD “Gorjanac” iz Gorjana je društvo velike i snažne povjesne tradicije koje današnji 50-ak članova brižno i maljivo čuva. Kao takvi djeluju u dvije folklorne i dvije tamburaške sekcije. Nabrajati ili izdvojiti gostovanja i nastupe bilo bi predugo, ali pronijeti Hrvatsku, Slavonsku i Gorjansku kulturu i tradiciju čak do dalekog Japana ili Koreje govori dovoljno samo za sebe.

0_djakovacki_vezovi_sudionici

32. KUD “Vesela šokadija”

 • MJESTO: KORITNA
 • DRŽAVA: HRVATSKA
 • VODITELJ DRUŠTVA: JOSIP NERALIĆ
 • BROJ SUDIONIKA NA 57. ĐAKOVAČKIM VEZOVIMA: 36
o KUD-u

Kulturno umjetničko društvo „Vesela šokadija“ iz Koritne osnovano je 1950. Društvo njeguje pjesme, plesove i običaje svoga sela Koritne, te djeluje u folklornoj, tamburaškoj, pjevačkoj i dječjoj skupini. KUD „Vesela šokadija“ Koritna se do sada predstavio na mnogobrojnim smotrama floklora diljem lijepe naše i inozemstva. Od nekih je potrebno napomenuti Međunarodna smotra folklora u Zagrebu, državna smotra folklora u Vinkovcima, državna smotra folklora u Metkoviću, susret hrvatskih foklornih ansambala i izvornih skupina u kategoriji izvorni folklor u Sisiku, međunarodna smotra folklora u Italiji, smotra folklora u Tolisi (Bosna i Hercegovina), međunarodna smotra Balkanski festival u Makedoniji, međunarodni festival folklora i glazbe u Crnoj Gori, Međunarodni susret čuvara hrvatske etno baštine u Stuttgartu-Njemačka te mnogobrojni drugi nastupi. Stalni smo sudionici međunarodne smotre folklora „Đakovački vezovi“ . Tijekom godine društvo organizira Smotru folklora „Poklade su milo janje moje“.

0_djakovacki_vezovi_sudionici

33. KUD “Kondrićani”

 • MJESTO: KONDRIĆ
 • DRŽAVA: HRVATSKA
 • VODITELJ DRUŠTVA: IVAN BOŠNJAK
 • BROJ SUDIONIKA NA 57. ĐAKOVAČKIM VEZOVIMA: 30
o KUD-u

Kud “Kondrićani” dolazi iz malog, prekrasnog, šokačko – slavonskog sela na brdašcu, Kondrića, koje je smješteno na obroncima Dilja, općine Trnava, Osječko – baranjske županije.
Društvo je osnovano 6. siječnja 2001., a djeluje u tri skupine; plesna skupina, pjevačka i tamburaška sekcija.
Kud, danas, broji oko 20-tak aktivnih članova.
Njegujući pjesmu, plesove i običaje svog sela i zavičaja, nastupili smo na svim većim smotrama Slavonije i Baranje (Brodsko kolo, Đakovački vezovi, Miholjačko sijelo, Ljeto Valpovačko, Vinkovačke jeseni), te diljem Jadrana. Osim u RH, nastupali smo i izvan granica Lijepe naše, kao što su prije svega nastupi u Srbiji, BiH, Mađarskoj te Makedoniji…
Izrazito smo ponosni na našu smotru folklora pod nazivom „Lipanjske večeri“, koja ujedno označava početak „Bonavite“.
Osim same smotre organiziramo Božićni koncert “Na Ivanje u Kondriću” koji se svake godine održava 27. prosinca.

0_djakovacki_vezovi_sudionici

34. MATIČNI KLUB HRVATSKI OVČAR

 • MJESTO: ĐAKOVO
 • DRŽAVA: HRVATSKA
 • VODITELJ DRUŠTVA: BLAGO PETRIC
 • BROJ SUDIONIKA NA 57. ĐAKOVAČKIM VEZOVIMA: 25
o KUD-u

Matični Klub Hrvatski ovčar Đakovo je osnovan 1992 te sustavno radi na uzgoju ,promidžbi i očuvanju pasmine Hrvatski ovčar kojoj je kolijevka upravo Slavonija te sama Đakovština. Matični Klub Hrvatski ovčar Đakovo sustavno radi i na promociji Slavonskih običaja te folklora radeći kalendare na kojima su upravo detalji iz svakodnevnog života jedne slavonske obitelji… Želja nam je sačuvati i promicati pasminu u prirodnom okruženju u kojem je i najpoznatija.

0_djakovacki_vezovi_sudionici

35. KUD “Perkovčani”

 • MJESTO: NOVI PERKOVCI
 • DRŽAVA: HRVATSKA
 • VODITELJ DRUŠTVA: ROBERT ADRIĆ
 • BROJ SUDIONIKA NA 57. ĐAKOVAČKIM VEZOVIMA: 35
o KUD-u

Društvo je započelo sa radom u prosincu 2015. godine, a nakon godinu i pol rada, 10. lipnja 2017. godine osniva se KUD „PERKOVČANI“. Društvo danas broji 84 člana, a od toga četrdesetak aktivnih u tri skupine: folklornoj, ženskoj pjevačkoj te muškoj pjevačkoj skupini „Faši“. Iako mlado društvo već broji razna priznanja: 2018. godine proglašen je najizvornijim KUD-om Đakovštine, 2019. Godine također je proglašen jednim od šest najboljih u Đakovštini. KUD je do sada nastupao na mnogim manifestacijama, a posebno za istaknut je nastup u Sisku 2018. godine na 25. Susretima hrvatskih folklornih ansambala i izvornih skupina, 2019. godine u Metkoviću na 35. smotri folklora jadranske Hrvatske „ Na Neretvu misečina pala, 54. Vinkovačkim jesenima, Đakovačkim vezovima te 55. Međunarodnoj smotri folklora u Zagrebu. Društvo s ponosom predstavlja svoje
selo, Đakovo i Slavoniju. 2019. godine smo po prvi puta organizirali svoju manifestaciju po nazivom „Smotru folklora na drumu“ “, a prošle godine drugu, koja nam je ujedno bila proslava pete obljetnice od osnutka. Cilj KUD-a je zaustaviti odumiranje tradicije i običaja svoga kraja te očuvanja nošnje koja je sva privatnog vlasništva pa dočarava
bogatstvo kraja iz kojeg dolazimo.

0_djakovacki_vezovi_sudionici

36. KUD “Tena”

 • MJESTO: ĐAKOVO
 • DRŽAVA: HRVATSKA
 • VODITELJI DRUŠTVA: DR. ENRIH MERDIĆ, IVANA NIKŠI, STJEPAN JURIŠA, PR. LUKA JURIŠA, PR. TOMISLAV RADIČEVIĆ
 • BROJ SUDIONIKA NA 57. ĐAKOVAČKIM VEZOVIMA: 140
o KUD-u

Kulturno umjetničko društvo Tena iz Đakova, osnovana je 21.05.1985.g. U ovih 38. Godina svoga rada zabilježila je značajne uspjehe svojim koreografijama, pjesmom, plesom I prekrasnim nošnjama u domovini hrvatskoj I diljem svijeta. Tena broji oko 180 aktivnih članova u nekoliko sekcija ( folklornih, tamburaški I MVS Bećarine) potvrđuje I čuva pradjedovsko naslijeđe, te svijetu pokazuje postojanje bogate kulturne baštine. Članovi Tene prvenstveno obrađuju pjesme, običaje I plesove svoga zavičaja Đakovštine, ali I folklorno naslijeđe cijelog hrvatskog naroda. Tena njeguje sve ono što je lijepo, plemenito, i skladno u srcu i duši hrvatskog čovjeka od Slavonije, Baranje preko Posavine, Međimurja, Splita, Pokuplja, Mađarska Podravina, Prigorja, Bunjevaca itd. Tena je u proteklih 38. Godina svoga rada obišla cijelu Europu, na međunarodnim festivalima sudjelovala u Meksiku, Egiptu, Kini, Indoneziji, Rusiji, SAD i Turska. Svojim nastupima oduševila publiku sa prekrasnim koreografijama I prekrasnim narodnim nošnjama, što potvrđuje broj poziva na nove festival.

0_djakovacki_vezovi_sudionici

37. KUD “Vesela šokadija”

 • MJESTO: LAPOVCI
 • DRŽAVA: HRVATSKA
 • VODITELJICA DRUŠTVA: MIRA GRGIĆ
 • BROJ SUDIONIKA NA 57. ĐAKOVAČKIM VEZOVIMA: 25
o KUD-u

KUD „Vesela šokadija“, Lapovci osnovani su 2013. godine sa ciljem očuvanja običaja i plesova svoga sela. Broje oko 30-ak aktivnih članova. Snimili smo serijal Običaj šokačkih svatova koje je bio prikazan na SI televiziji u 6 nastavaka. Nastupali su širom Hrvatske i u inozemstvu. Ponosni su na svoje smotre folklora Ljeto u Lapovcima i Božićni koncert na sv. Stjepana. Redovni su sudionici Đakovačkih vezova.

0_djakovacki_vezovi_sudionici

38. KUD “Antun Gustav Matoš”

 • MJESTO: TOVARNIK
 • DRŽAVA: HRVATSKA
 • VODITELJ DRUŠTVA: MARKO FERINAC
 • BROJ SUDIONIKA NA 57. ĐAKOVAČKIM VEZOVIMA: 23
o KUD-u

Kulturno umjetničko društvo «Antun Gustav Matoš» iz Tovarnika, koje nosi ime svog slavnog mještanina po rođenju, poznatog književnika, svojim radom nastoji očuvati tradiciju i običaje prostora u kojem djeluje, a to je hrvatski Srijem ili kako naši stari znaju reći: Srem. Postoje podaci o djelovanju društva iz 30-ih godina 20 stoljeća. 1991. godine društvo prestaje s radom, ali se rad društva ponovno obnavlja 1996. godine u progonstvu. Ponovno se mogla čuti ona stara pjesma, himna društva: «… da zna dika di je staza prika, od Ilače pa do Tovarnika…» Najveći problem je pomanjkanje starih, originalnih nošnji, a kod obnavljanja pjesama, igara, običaja i tradicije pomažu nam naši najstariji članovi i žitelji Tovarnika. Društvo je sudionik brojnih manifestacija u županiji (Vukovarsko-srijemskoj) i izvan nje, a spomenut ćemo samo nekoliko: Vinkovačke jeseni, Đakovački vezovi, Brodsko kolo, Međunarodna smotra folklora u Zagrebu. Od 2011. god. Društvo organizira godišnju folklornu priredbu “Rodom Srijemci” koja ima za cilj s jedne strane očuvanje kulturne baštine, a s druge strane sjećanje na velikog Matoša koji je u svojoj biografiji rekao da je: Bunjevac porijeklom, Srijemac rodom, a Zagrepčanin odgojem.

0_djakovacki_vezovi_sudionici

39. MAŽORETKINJE KUDA SKLAD

 • MJESTO: ĐAKOVO
 • DRŽAVA: HRVATSKA
 • VODITELJICE DRUŠTVA: DANIJELA KREKOVIĆ I KRISTINA SVALINA
 • BROJ SUDIONIKA NA 57. ĐAKOVAČKIM VEZOVIMA: 35
o KUD-u

Đakovačke mažoretkinje KUD-a „Sklad“ neprekidno djeluju već 29 godina. Članice su Hrvatskog mažoret saveza i jedan su od najstarijih mažoret timova u Hrvatskoj. Godišnje održe pedesetak nastupa. Nastupaju na svim važnijim priredbama u Đakovu i okolici, sportskim događanjima i na drugim kulturnim događanjima. Često gostuju na različitim humanitarnim koncertima i priredbama, vatrogasnim natjecanjima, smotrama folklora i sl. Mažoretkinje sudjeluju i na regionalnim i državnim prvenstvima Hrvatskog mažoret saveza predstavljajući grad Đakovo i svoj KUD. Ovogodišnje Regionalno prvenstvo mažoretkinja istočne Hrvatske pod nazivom Prvi i viši korak održano je u Našicama. Naše su članice osvojile 44 zlatne, 16 srebrenih i 4 brončane medalje. U mažoretkinjama ukupno pleše 80 djevojčica i djevojaka od 4 do 18 godina koje su podijeljene u četiri skupina: početnice, dječji sastav, kadetkinje te seniorke. U Vezovskoj povorci nastupaju kadetkinje i seniorke.

0_djakovacki_vezovi_sudionici

40. SKUD “Braća Banas”

 • MJESTO: JOSIPOVAC PUNITOVAČKI
 • DRŽAVA: HRVATSKA
 • VODITELJ DRUŠTVA: MARIJAN BATOREK
 • BROJ SUDIONIKA NA 57. ĐAKOVAČKIM VEZOVIMA: 40
o KUD-u

Društvo je osnovano 1967. godine usporedno s utemeljenjem Đakovačkih vezova i kontinuirano djeluje do danas, u posljednjih 29 godina pod okriljem Matice slovačke Josipovac. U radu udruge djeluje nekoliko skupina: mlađa i starija dječja plesna skupina koja je najbrojnija sa 50-tak članova, odrasla plesna skupina, pjevačka i glazbena skupina te tradicijska i likovna skupina.Društvo je orijentirano na njegovanje tradicije koju su razvili u vlastitoj, ovdašnjoj sredini, ali i tradicije iz Slovačke, posebice s područja Kysuca odakle Josipovčani vuku svoje podrijetlo. Svoj program predstavljaju u čitavoj Republici Hrvatskoj, sudjelujući na brojnim manifestacijama i smotrama folklora lokalnog, regionalnog i međunarodnog karaktera, te u susjednim državama: Mađarskoj, Srbiji, Bosni i Hercegovini, Sloveniji, Rumunjskoj, a najdraža destinacija im je Republika Slovačka. Organizatori su dvodnevne, folklorne, etno – gastro i umjetničke manifestacije pod nazivom „Slovaci do Drlaku“ koja se održava posljednji vikend u kolovozu, a koja okuplja veliki broj sudionika i gledatelja. Folklorni program društva dodatno se obogaćuje običajima, koji su dio kulturne baštine Josipovca Punitovačkog, a njeguju se još i danas.

0_djakovacki_vezovi_sudionici

41. PRVA KANDŽIJAŠKA UDRUGA KRUŠEVICA 2010

 • MJESTO: KRUŠEVICA 
 • DRŽAVA: HRVATSKA
 • VODITELJ DRUŠTVA: IVAN ZUBOVIĆ
 • BROJ SUDIONIKA NA 57. ĐAKOVAČKIM VEZOVIMA: 30
o KUD-u

Prva kandžijaška udruga Kruševica 2010. Prva i jedina u Republici Hrvatskoj. Osnovana je u Kruševici 2010. godine što znači da je ušla u drugo desetljeće svoga djelovanja. Članovi ove udruge promoviraju svinjarsku kandžiju i sada već možemo reći da su od nje napravili prepoznatljiv slavonski suvenir. Od osnutka udruge članovi aktivno sudjeluju u kulturnom životu svoje lokalne zajednice, ali isto tako se rado odazivaju na manifestacije diljem Slavonije kad god su u mogućnosti. Broj članova u udruzi varira. U 13 godina postojanja, kroz udrugu je prošlo preko 100 članova od kojih je velika većina izvještila ovu nimalo zahtjevnu tehniku. Članovi udruge uspjeli su sačuvati od zaborava svinjarsku kandžiju, prenijeti ju mlađim naraštajima, na što su vrlo ponosi i kao što se možete i sami uvjeriti, kandžiju više nije rijetkost vidjeti na folklornim manifestacijama što je i bio primarni cilj.

0_djakovacki_vezovi_sudionici

42. KUD “Drenjanci”

 • MJESTO: DRENJE
 • DRŽAVA: HRVATSKA
 • VODITELJICA DRUŠTVA: KRISTINA FILAKOVIĆ
 • BROJ SUDIONIKA NA 57. ĐAKOVAČKIM VEZOVIMA: 55
o KUD-u

Društvo je osnovano 6.1.1979. godine i u svome postojanju djelovalo je na području očuvanja i zaštite kulturnih nematerijalnih dobara izvodeći izvorni folklor Đakovštine na raznim smotrama izvornog folklora u Republici Hrvatskoj (Međunarodna smotra folklora u Zagrebu, Đakovački vezovi, Vinkovačke jeseni, Na Neretvu misečina pala, Međunarodni festival kulture Proljetni zvuci Jana Vlašimskog Virovitica itd.) i međunarodnim smotrama u Njemačkoj, Italiji, Francuskoj, Češkoj, Austriji, Bosni i Hercegovini i dr.). Društvo broji stotinjak članova u tri folklorne grupe, dvije pjevačke (ženska i muška) i grupe svirača. Pjevačke skupine sudjelovale su na raznim smotrama izvornog folklora diljem Republike Hrvatske, bilo samostalno ili s folklornom grupom.

0_djakovacki_vezovi_sudionici

43. KUD “Ivan Tišov”

 • MJESTO: VIŠKOVCI
 • DRŽAVA: HRVATSKA
 • VODITELJ DRUŠTVA: MATO RUČEVIĆ
 • BROJ SUDIONIKA NA 57. ĐAKOVAČKIM VEZOVIMA: 30
o KUD-u

KUD Ivan Tišov, Viškovci osnovan je 1993. godine. Kroz društvo je prošlo stotinjak članova, a danas broji oko 40 aktivnih članova. Društvo djeluje u 4 sekcije. Mlađa, srednja i starija plesna sekcija te tamburaška sekcija. Djelatnost društva je očuvanje i prezentiranje izvornog folklora; pjesama, plesova i narodnih običaja. Isto tako njeguju i pučko crkveno pjevanje koje članovi rado prihvaćaju. Društvo ima i svoju smotru „U Viškovce prid žetvu“ koja se ove godine održava po 13. put. te dječju smotru „Malo kolo na Utvaju“ koju smo ove godine održali prvi puta. Sudjelovali su na brojnim smotrama folklora diljem lijepe naše te u inozemstvu, Subotica, Sombor, Livno, Gradačac i dr.

0_djakovacki_vezovi_sudionici

44. KUD “Sklad”

 • MJESTO: ĐAKOVO
 • DRŽAVA: HRVATSKA
 • VODITELJ DRUŠTVA: NIKOLA ŠUĆA
 • BROJ SUDIONIKA NA 57. ĐAKOVAČKIM VEZOVIMA: 35
o KUD-u

KUD „Sklad“ Đakovo osnovan je 1863. godine kao pjevačko društvo, a isto društvo osnivaju đakovački obrtnici, trgovci i intelektualci. Od kraja 19. stoljeću u Društvu djeluju kazališna družina i tamburaški orkestar. Prvi mecena Društva je bio biskup J. J. Strossmayer. KUD „Sklad“ je bio organizator i sudionik mnogobrojnih koncerata, zabava, kostimiranih zabava, a izvodili su mjuzikle, operete i opere. 1981. godine se na inicijativu pok. Mije Ergotić osnivaju folklorna, tamburaška, a kasnije i dramska skupina pri KUD-u “Sklad”, budući je društvo 1979. godine promijenilo Statut i postojala je mogućnost proširivanja društva. Suorganizatori smo „Ivanjskih krijesova“ i „Smotre građanskih plesova i starogradskih pjesama“, uz organizatore Grada Đakovo i SAKUD-a Grada Đakova, a od 2019. godine samostalno organiziramo manifestaciju “Uskrsni stol”, s tim da je posebnost ovakve manifestacije u činjenici da se priređivanjem najboljeg i najljepšeg stola sa delicijama njihova kraja za Uskrs predstavljaju članovi KUD-ova, što manifestaciju čini i iznimno edukativnom, ali i ruši stereotipe o tome kako je samo mlado i moderno lijepo. Društvo je nastupilo na svim značajnim smotrama u zemlji („Međunarodna smotra folklora“ Zagreb, „Špancir fest“ Varaždin, „Aurea fest“ Požega….), mnogobrojnim događanjima lokalnog značaja, te u Bosni i Hercegovini, Austriji, Makedoniji i Crnoj Gori. Među prvima u RH osnivamo mažoretkinje, a nešto kasnije i suvremene oblike kulturnog izričaja (ritmika, jazz dance). U sklopu KUD-a „Sklad“ 2013. godine, povodom obilježavanja 150-te godišnjice KUD-a, osniva se ženska pjevačka skupina „Skladovke“, na inicijativu Tihomira Ivanetić. Tijekom ovih deset godina „Skladovke“ su imale veliki broj zapaženih nastupa, te su snimile 7 autorskih pjesmama, a u pripremi su još dvije. Društvo danas broji 200-tinjak članova u nekoliko sekcija (Mažoretkinje, Ritmika, Jazz dance, Tamburaši, Folklor i ŽPS „Skladovke“), s naglaskom da su članovi mahom djeca i mladi. Kako je gore i navedeno, “Sklad” je osnovan 1863. godine, te je jedno od najstarijih Udruga u Republici Hrvatskoj, dakle ove 2023. godine slavimo 160 godina postojanja KUD-a.

0_djakovacki_vezovi_sudionici

45. KUD “Milko Cepelić”

 • MJESTO: VUKA
 • DRŽAVA: HRVATSKA
 • VODITELJICA DRUŠTVA: MARTINA SABO
 • BROJ SUDIONIKA NA 57. ĐAKOVAČKIM VEZOVIMA: 20
o KUD-u

Kud “Milko Cepelić osnovan je 2017. godine, a nosi ime jednog od najvećih svećenika, povjesničara i etnologa na području Đakovštine koji je rođen i odrastao u Vuki. Cepelić se kao tajnik biskupa J.J.Strossmayera posebno zalagao za očuvanje narodnog života i običaja ovih prostora što je i jedan od ciljeva ovoga društva.
Društvo broji 40-ak članova odrasle i dječje skupine. Do sada je društvo nastupalo na raznim manifestacijama, a posebno se ponosi prošlogodišnjim nastupom u Kninu povodom Dana pobjede, domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja . Kud “Milko Cepelić” je organizator dječje Smotre folklora “Ringe raja sa Utvaja” te kulturne manifestacije “Blago čuvam, blagom se dičim” koja će se ove godine održati krajem rujna.

0_djakovacki_vezovi_sudionici

46. KUD “Stjepan Radić”

 • MJESTO: KONAVLE
 • DRŽAVA: HRVATSKA
 • VODITELJICA DRUŠTVA: VLAHO MUJO
 • BROJ SUDIONIKA NA 57. ĐAKOVAČKIM VEZOVIMA: 35
o KUD-u

Kulturno-umjetničko društvo „Stjepan Radić“ iz Pridvorja osnovano je 1996. godine no folklorno stvaralaštvo i djelatnost u Pridvorju ima stoljetnu tradiciju. Službeno osnivanje KUD-a, značilo je i obnovu i povratak folklornog stvaralaštva nakon Domovinskog rata. Od svog osnutka, KUD kontinuirano djeluje te bilježi sudjelovanje na svim većim manifestacijama u Hrvatskoj poput Vinkovačkih jeseni, Đakovačkih vezova, Brodskog kola, itd., ali i brojne prijateljske posjete te domaća i inozemna gostovanja (Mađarska, Rim, Kosovo, Makedonija…). Kao značajniji povijesni nastupi pridvorskog folklora mogu se istaknuti onaj u Beču godine 1908. i onaj na Međunarodnoj smotri folklora u Zagrebu godine 1977. KUD okuplja 70ak članova svih uzrasta. U KUD-u djeluju: plesna, glazbena (mandoline, tradicionalni instrumenti i klapa), tradicijska i zdravičarska sekcija. Plesna sekcija kao okosnica folklornog djelovanja KUD-a, uvježbava i izvodi tradicionalne plesove poput ”potkola”, ”poskočica”, ”čička”, ”marice”, ”denči”, ”seljančice”. Iako unutar dinarske zone po broju i izvođenju plesova, svi plesovi bliski su mediteranskom načinu plesanja osim ”potkola” koje kao najstariji konavoski ples u otvorenom kolu podsjeća na ugođaj makedonskih plesova. Glazbena sekcija izvodi tradicijske pjesme pučkim stilom pjevanja pri čemu se posebno ističu napjevi svatovskih običaja. Mandolinisti sviraju tradicionalne pjesme dubrovačkog kraja dok se tradicionalni instrumenti kao što su lijerica i mijeh sviraju solo i kao pratnja uz plesove.
Zdravičarska sekcija njeguje umijeće govorenja ”zdravice”, svečanog svadbenog govora koje je 2021. zaštićeno kao nematerijalno kulturno dobro RH i održavanje njegovih nositelja. Tradicijska sekcija djeluje kroz održavanja tradicionalnih vještina poput izrade konavoskog veza koji je 2015. uvršten kao kulturno dobro RH, ali i svakodnevni život i običaje te očuvanje i obnovu fonda narodne nošnje koja kao dio kulturne baštine i povijesti i danas iskazuje identitet ljudi i prostra. Konavoska narodna nošnja, usred iznimno bogate hrvatske narodne nošnje, posebice ona ženska, možda ostaje i njezinim najlijepšim reprezentom. KUD „Stjepan Radić“ iz Pridvorja nastupiti će s dva izvorna konavoska plesa. Izvornim kolom „potkolo“ te plesom „poskočica“.

0_djakovacki_vezovi_sudionici

47. KUD “Šokadija”

 • MJESTO: BUDROVCI
 • DRŽAVA: HRVATSKA
 • VODITELJICA DRUŠTVA: MARIJA ILAKOVAC
 • BROJ SUDIONIKA NA 57. ĐAKOVAČKIM VEZOVIMA: 38
o KUD-u

Kulturno-umjetničko društvo „Šokadija“ Budrovci postoji i djeluje neprekidno od 1983. godine i ove godine slavi 40. obljetnicu. Nastupalo je na svim važnijim smotrama u Republici Hrvatskoj, a Budrovce, Đakovo, Đakovštinu, Slavoniju i Hrvatsku predstavilo je u Austriji, Njemačkoj, Mađarskoj, Vojvodini, Bosni i Hercegovini te Makedoniji.
Domaćin je Folklorne manifestacije „U Budrovci, na Nedilju bilu“ i Dječje smotre folklora „Rubina zlatne jeseni“ a sudionik je i „Đakovačkih bušara“ te sudjeluje na karnevalskim smotra u raznim krajevima Hrvatske. Društvo djeluje kroz rad dječje folklorne skupine, folklorne skupine odraslih i tamburaškog sastava.

0_djakovacki_vezovi_sudionici

48. KUD “Ledina”

 • MJESTO: GAŠINCI
 • DRŽAVA: HRVATSKA
 • VODITELJICE DRUŠTVA: IVANA ČIK I IVANA KOČET
 • BROJ SUDIONIKA NA 57. ĐAKOVAČKIM VEZOVIMA: 35
o KUD-u

Društvo je osnovano 1997. godine. U svom radu njegujemo tradicijske običaje Đakovštine. 60-ak aktivnih članova koji djeluju u društvu podjeljeno je u 4 skupine: mala, srednja i odrasla folklorna skupina te pjevačka skupina. Nastupali smo na mnogim smotrama diljem lijepe naše, a možemo se pohvaliti i inozemnim nastupima (Republika Češka, tri puta Republika Sjeverna Makedonija, te više od deset nastupa širom BiH). Osim nastupa organiziramo i mnoga događanja u selu.

0_djakovacki_vezovi_sudionici

49. HKUD “Radost”

 • MJESTO: SELA
 • DRŽAVA: HRVATSKA
 • VODITELJICA DRUŠTVA: MARA PRIBILOVIĆ
 • BROJ SUDIONIKA NA 57. ĐAKOVAČKIM VEZOVIMA: 35
o KUD-u

HKUD „RADOST“ SELA je društvo sa vrlo dugom tradicijom folklornog djelovanja koja je započela još davne 1922. godine. Uz nekoliko kraćih prekida i promjena naziva, današnje društvo djeluje kontinuirano od 1981. godine. Broji oko 40 članova različite životne dobi, od učenika do umirovljenika. Njeguje izvorni folklor Sisačke Posavine i Pokuplja, najčešće obrađuje svećane ili radne običaje, a posebna pažnja posvećuje se izvornom načinu odijevanja. Svi članovi nastupaju u izvornim nošnjama. Bilježi brojne nastupe na svim važnim smotrama i manifestacijama u Hrvatskoj, a nastupa i u inozemstvu( Njemačka i B i H). Kao najveće uspjehe može se izdvojiti titula najljepše Hrvatice u narodnoj nošnji na Brodskom kolu 2013., te drugo mjesto na državnoj smotri izvornog folklora u organizaciji Hrvatskog Sabora Kulture 2019. god. Nositelj je diplome Hrvatskog sabora kulture za 40 godina neprekidnog promicanja i očuvanje tradicije. Već 26 godina organizira folklorne susrete prigodom blagdana Sv. Marije Magdalene, kao i smotru šetanih kola pod nazivom„GRLO MOJE, DAJ ZAORI BOLJE“ koja je ove godine održana 3. put

0_djakovacki_vezovi_sudionici

50. KUD “Lipa”

 • MJESTO: SEMELJCI
 • DRŽAVA: HRVATSKA
 • VODITELJ DRUŠTVA: MIRKO MIHALJEVIĆ
 • BROJ SUDIONIKA NA 57. ĐAKOVAČKIM VEZOVIMA: 30
o KUD-u

Bogatstvo folklornee tradicije, pjesme, plesa i mnoštvo različitih nošnji pretočeno je u KUD: “Lipa” iz Semeljaca, čija bogata povijest seže još u 1892. godinu kada su bili
podatci folklornog amaterskog djelovanja u sklopu seljačkog društva, iako je društvo službeno osnovano I 8.5. I 966.godine. Na brojnim gostovanjima u zemlji i inozemstvu” Lipa” je privukla pozornost gledatelja izvornim folklorom običajima i ,,lipim ruvom” svojih baka brižno čuvanim u starim hrastovim Škrinjama otrgnutim od zuba vremena. Bitno je naglasiti da društvo i danas, poslije toliko vremena kontinuiranog rada posebnu pažnju pridodaje tradicionalnom spremanju, jer je u Semeljcima neizrecivo bogatstvo narodnog ruha, pa ne dudi da se Semeljačke predstavljaju na razliditim smotrama tradicionalnog odijevanja i postižu zavidne rezultate. Društvo je organizator smotre folklora,,Kolo na Vrbaku”, koja se održava u lipnju oko blagdana sv. Antuna, gdje okupljamo kulturnoo-umjetničkih društava. Semeljčani svake godine okite svoje kude,prozore i kapije različitim rukotvorinama: ponjavcima, otarcima, rubinama i maramama,i tako makar jedanput godišnje iznesu na svije tlo dana sve bogatstvo koje su naslijedili od svojih baka i mama. Društvo broji pedesetak aktivnih dlanova podijeljenih u nekoliko sekcija, a osim tradicionalnih pjesama, igara semeljačkog kraja, društvo se predstavlja sa Bunjevačkim, Baranjskim, Slovačkim i Posavskim plesovima, na taj način njeguje veliki spektar tradicijskog Života sa različitih područja Hrvatske. Velika volja, visoki ciljevi a nadasve ljubav prema tradiciji i kulturi čvrsti su temelji ovog društva koji će se njegovati onoliko dugo koliko ih budemo znali cijeniti.

0_djakovacki_vezovi_sudionici

51. KUD “Sloga”

 • MJESTO: SATNICA ĐAKOVAČKA
 • DRŽAVA: HRVATSKA
 • VODITELJICA DRUŠTVA: MARIJA ILAKOVAC
 • BROJ SUDIONIKA NA 57. ĐAKOVAČKIM VEZOVIMA: 40
o KUD-u

Kulturno umjetničko društvo ”Sloga” Satnica Đakovačka osnovano 1996.godine sa ciljem očuvanja i njegovanja izvornoga folklora, nošnje i običaja našega kraja.
Ponosni smo čuvari naše kulturne baštine i tradicije koju prenosimo na djecu. Društvo broji 80-ak članova koji aktivno rade u dječjoj i odrasloj skupini, skupini
mažoretkinja i tamburaškoj školi. Kroz dugogodišnji rad i postojanje društva, Kud ”Sloga” je postao prepoznatljiv po svojoj izvornosti i kvaliteti programa koji izvodi. Čuvari smo zaštićene nematerijalne kulturne baštine „Šokačko kolo“ , “ Bećarac “ i običaja „Ivanja“ s čime se ponosimo. Svoj rad predstavili smo na svim značajnijim smotrama folklora u zemlji Vinkovačke jeseni, Brodsko kolo, Županjsko sijelo, Miholjačko ljeto i županijskim smotrama i međunarodnoj smotri u Zagrebu. Posebno ponosni na sudjelovanje na svim, najdražim nam Đakovačkim vezovima. Nastupali smo u susjednoj BiH , u Mađarskoj, Njemačkoj ,Litvi, Španjolskoj i Švicarskoj. Nagrađeni brojnim zahvalnicama i priznanjima. Snimili smo i naš prvi CD s izvornim i autorskim pjesmama. Ponosni smo organizatori smotre folklora za djecu i odrasle „Satnica u igri pjesmi i plesu“ koja se ove godine održala 15- i put.

0_djakovacki_vezovi_sudionici

52. KUD “Obreška”

 • MJESTO: DONJA OBREŠKA
 • DRŽAVA: HRVATSKA
 • VODITELJICA DRUŠTVA: VALENTINA ŠEPAK MOLNAR
 • BROJ SUDIONIKA NA 57. ĐAKOVAČKIM VEZOVIMA: 45
o KUD-u

Kulturno-umjetničko društvo ”Obreška1′ osnovano je IO. lipnja 1999.g. s ciljem očuvanja kulturne baštine sjeverno-zapadne Moslavine i samog sela Obreške. U svom sastavu imaju mješovitu plesnu skupinu, koju čine plesači rame dobi, žensku vokalnu skupinu, mušku vokalnu skupinu, tamburaše ”Obreščanske bećare” i male tamburaše.
Bilježe brojne nastupe u televizijskim i radio emisijama. HRT je s njima snimila emisiju ‘Dobra večer lepa Maro” o običaju čestitarenja .
Nastupali su na svim važnim smotrama u Republici Hrvatskoj i ostvarili brojna priznanja a kruna njihovog uspjeha je osvojeno prvo mjesto na državnoj smotri izvornog folklora održanoj u Koprivnici 24.10. 2015. Ostvarili su i brojne nastupe diljem Europe gdje su promovirali ljepotu kulturnog blaga svojega kraja i cijele Hrvatske.
Prije 6 godine osnovana je skupina malih tamburaša koju čine 7 mladića i jedna djevojka u dobi od 16 do 20 godina. U to vrijeme dva puta su osvojili prvo mjesto na županijskoj smotri tamburaša u Samoboru. Također bilježe mnoštvo nastupa na tamburaškim susretima.
2019. godine KUD je proslavio 20-ti rođendan i tim su povodom tiskali monografiju “Oj, Obreško pokraj Žirovnaka” na koju su jako ponosni.

0_djakovacki_vezovi_sudionici

53. UDRUGA “Prekodravski zvon”

 • MJESTO: GOLA
 • DRŽAVA: HRVATSKA
 • VODITELJ DRUŠTVA: DAVOR CVETANOVIĆ
 • BROJ SUDIONIKA NA 57. ĐAKOVAČKIM VEZOVIMA: 30
o KUD-u

Udruga „Prekodravski zvon“ Gola osnovana je 1996. godine, u selu Gola koje je dio Općine Gola u Koprivničko-križevačkoj županiji. Predsjednik Udruge je gđa. Milka Novaković. Udruga ima četrdesetak aktivnih članova, a njeguje narodne običaje i kulturnu baštinu Prekodravlja i Podravine. Svoje aktivnosti provodi kroz tri sekcije:
– tamburaška,
– folklorna
– pjevački zbor
U sklopu Općine Gola, Udruga sudjeluje u svim kulturnim manifestacijama i događajima. Od svojeg nastanka Udruga samostalno organizira folklorne manifestacije dva puta godišnje, „Večer folklora, pjesme i plesa“ (lipanj), „Advent u Goli“ (prosinac). Na isti način, od zaborava, Udruga čuva običaj maskiranja za fašnik kao i tradicionalne igre vezane uz Uskrs kao što su bincanje i kotačanje. Udruga je tijekom svojih 27 godina rada sudjelovala u brojnim folklornim manifestacijama na području Koprivničko-križevačke županije i gotovo cijele kontinentalne Hrvatske. Izdvajamo „Podravske motive“, Županijske smotre folklora Koprivničko-križevačke županije, „Đakovačke vezove“ (2003., 2014., 2017.), „Vinkovačke jeseni“ (2013.). Osim što Udruga „Prekodravski zvon“ redovito sudjeluje u manifestaciji „Izbor najuzornije hrvatske žene“, sudjeluju i na izboru najoriginalnije nošnje Podravine i Prigorja. Udruga je sudjelovala u brojnim televizijskim i radijskim emisijama kao što su „Lijepom našom“ (1997., 2012.), „Dobro jutro Hrvatska“ (2017.). Izuzev toga, Udruga je nekoliko puta bila suorganizator i domaći folklorne manifestacije „Iz bakine škrinje“. Tu je Udruga ugostila folklorne skupine iz raznih dijelova Hrvatske i Europe. Članovi Udruge su imali čast sudjelovati u emisiji „Lijepom našom“ u Đurđevcu (1997.) i u Goli (2012.). Udruga „Prekodravski zvon“ se posebno ponosi svojim izvrsnim tamburašima, koji su svoju kvalitetu, nekoliko puta dokazali na razini Republike Hrvatske, jednim trećim mjestom, te dva druga mjesta.

0_djakovacki_vezovi_sudionici

54. KUD “Milan Begović”

 • MJESTO: VRLIKA
 • DRŽAVA: HRVATSKA
 • VODITELJICA DRUŠTVA: MARINA TURUDIĆ
 • BROJ SUDIONIKA NA 57. ĐAKOVAČKIM VEZOVIMA: 30
o KUD-u

Osnovano 1964 godine kulturno umjetničko društvo djeluje je pod imenom KUD „Gradina“. Pod vodstvom Stipe Jakelića te nakon njega Bože Žeravice KUD „Gradina“ sudjeluje na mnogobrojnim lokalnim i regionalnim nastupima čime su potvrdili svoju kvalitetu te dobili brojna priznanja za očuvanje narodne baštine. Izdvojiti bi sudjelovanje na Prvoj međunarodnoj smotri folklora Zagreb 1966 godine. Godine 1982 KUD „Gradina“ mijenja naziv u Kulturno umjetnička udruga „Milan Begović“ Vrlika.
Devedesetih godina 20. stoljeća tijekom Domovinskog rata udruga je djelovala u progonstvu. Svojim nastupima širili su optimizam i nadu u skori povratak u rodni kraj te dokazivali da su tradicija i kultura bili oduvijek važni za očuvanje naše samobitnosti u čemu nas ni ratna stradanja nisu mogla uništiti. Vrijedne ruke naših baka i mama , i velika želja i ljubav prema rodnom kraju obnovile su našu kulturnu baštinu koja je tijekom rata otuđena od strane agresora !
Gorak je i tužan prognanički kruh ! Sjećanje na rodni zavičaj unosilo je 4 godine bol koju nije mogla izbrisati udobnost hotela, ljepota primorski prostora, niti šetnje uz plavetnilo mora. Odjeci grmljavine neprijateljski topova zagorčavali su svakodnevicu. Sudjelovanje u KUU „Milan Begović“ pomoglo je zaboravljanju tuge. Kola, pjevanje, glumački nastupi ublažavali su nostalgiju…
„ Hvala Tebi lipi grade Splite
Ali ja sam iz Vrlike dite „
Želja za rodnim krajem bila je veća od plavetnila mora i šetnji po rivi. Te iste želje su nam se ostvarile 05. 08. 1995 godine kad je Vrlika oslobođena od agresora . Povratak u rodni kraj pobudio je u nama još veću želju i ljubav prema očuvanju našim običajima
Kroz svoju povijest KUU „Milan Begović“ nastupio je na mnogobrojnim međunarodnim i regionalnim nastupima:
– Mađarska, Njemačka, Poljska, Češka, Austrija, Slovenija , BiH, Italija, Litva
– Đakovački vezovi, Vinkovačke jeseni, Smotre folklora u Zagrebu, Splitu, Metkoviću, Velikoj Gorici, Seoska olimpijada Brođanci, Brodsko kolo, doček Pape Ivana Pavla II, Splitsko ljeto, Organizacija Vrličkog ljeta i opere „Ero s onoga svijeta“.
Nijemo kolo s područja Dalmatinske zagore jedinstveno je po načinu izvođenja. Bez glazbene pratnje iIi neovisno o njoj, kad ona postoji (svirka u tradicijski instrument diple, mijeh, ili specifičan način pjevanja u malim skupinama potresanjem glasa – ojkanje), jedino se na području Dalmatinske zagore izvodi u kolu koje se povremeno razbija u parove iIi se tijekom cijeloga plesa izvodi u parovima koji se kreću po krugu iIi slobodno po plesnom prostoru.
U nijemom kolu svaki plesač izvodi svoj korak, poskakujući u zatvorenom kolu iIi hvatajući se u par, šećući neko vrijeme i vodeći svoje partnerice, po jednu iIi dvije, da ih svi prisutni mogu dobro pogledati. Zatim opet snažno poskakujući s jedne noge na drugu, povlači istovremeno partnerice, isprobavajući javno njihovu vještinu, naizgled bez određenih pravila, spontano, ovisno o raspoloženju i trenutnoj želji za isticanjem pred drugima ili želji za zajedničkim snažnim i impresivnim kretanjem kola kad se hvata s ostalima u to “šuplje kolo”. U studenom 2011. UNESCO je uvrstio nijemo kolo u svoj popis nematerijalne kulturne baštine čovječanstva. Glazbeni izričaj ojkanje s područja Dalmatinskog zaleđa pripada tipu tradicijskog načina pjevanja za koji se može tvrditi da je najstariji sloj arhaičnih, tradicijskih pjevanja na hrvatskim područjima koja po etnografskoj podjeli spadaju u područje dinarskog areala. Ojkanje je arhaičko pjevanje za koje je karakteristično potresanje glasom, posebnim načinom pjevanja “iz grla”. Tu vrstu pjevanja, koju danas u većini krajeva nazivaju starovinskim, starinskim pjevanjem, izvodi pojedinac solo ili mnogo češće pojedinac uz pratnju drugoga glasa koji u trenutku potresanja leži na duljem pratećem tonu.
2013 godine, na 3. festivalu ojkavice u Miljevcima, pjevači KUU “Milan Begović” Vrlika osvojili su prvo mjesto.
Danas Udruga broji oko 70 članova te djeluje u dvije sekcije, dječja i odrasla folklorna skupina.

0_djakovacki_vezovi_sudionici

55. KUBURAŠKA UDRUGA MARUŠEVEC

 • MJESTO: MARUŠEVEC
 • DRŽAVA: HRVATSKA
 • VODITELJ DRUŠTVA: MARIJAN FATIGA
 • BROJ SUDIONIKA NA 57. ĐAKOVAČKIM VEZOVIMA: 14
o KUD-u

Kuburaška udruga Maruševec osnovana je 2006. godine te nastavlja tradiciju pucanja iz mužara i kubura u svom kraju, a i šire. Najstariji vjerodostojni podatak o tradiciji pucanja u Maruševcu datira iz 1862. godine, a nalazi se u crkvenim knjigama Župe Maruševec, gdje je zabilježen izdatak kupnje baruta za pucanje na dan Sv. Roka, 16. kolovoza kod Kapelice tog sveca u mjestu Druškovec, u Općini Maruševec. U daljnjim godinama taj pradavni običaj najčešće se spominje uz Uskrsno vrijeme, ali i za druge crkvene svečanosti. S obzirom na rudarsku tradiciju maruševečkog kraja pucači su najčešće bili rudari tako da su i današnje odore Kuburaške udruge prepoznatljive crne boje. Kuburaška udruga Maruševec danas ima 32 člana s 25 registriranih kubura i dva topa. „Kumovi“ se mogu pohvaliti s nastupima širom lijepe naše, a bili su sudionici u programima Šokačkog sijela u Županji, Đakovački vezovi, Vinkovačke jeseni, „Dunav svome gradu“ Vukovar, dani Općine Nijemci, dani Općine Bošnjaci, Maratona lađa u Metkoviću, Križevečkog spravišća, Špancir festa u Varaždinu, Dani Općine Sračinec, Srakarski Fašnik, motorijade na Vinici, Zeljarijade u Vidovcu i tako dalje.
S istorodnim udrugama zagorskog kraja redoviti su sudionici obilježavanja blagdana u matičnoj Općini te prijateljskih okolnih Općina. Sudionici su smotre kuburaških udruga te svih događaja vezanih za promociju pucanja iz kubura i nastavak ove lijepe tradicije. Od 2012. godine obilježavajući Čiselsku nedelu, proštenje sa stoljetnom tradicijom te su organizatori sajma v Maruševcu gdje se predstavljaju udruge, poljoprivredna gospodarstva i pojedinci sa svojim proizvodima te narodnim blagom i rukotvorinama ovog kraja. Od iste godine organizatori su i kićenja Božićne jelke uz župnu crkvu te uz općinu od 2013. godine organizatori programa adventa u Maruševcu. Prosječno imaju više od 30 nastupa godišnje i jedna su od najaktivnijih udruga u Varaždinskoj županiji.

0_djakovacki_vezovi_sudionici

55. KUD “Šokadija”

 • MJESTO: STRIZIVOJNA
 • DRŽAVA: HRVATSKA
 • VODITELJ DRUŠTVA: MIRKO DAMJANOVIĆ
 • BROJ SUDIONIKA NA 57. ĐAKOVAČKIM VEZOVIMA: 55
o KUD-u

Registrirani 1974.god. Njeguje isključivo izvorni folklor svoga kraja. Poseban naglasak u radu je pjesma te u sklopu društva djeluju i tri pjevačke sekcije; dive, druge i Strossmayer. Već druga godina kako u sklopu društva aktivno radi i tamburaška sekcija koja prati nastupe folklora i pjevača po nastupima, te nastupaju i kao manji tamburaški orkestar. Voditelj tamburaša je Tomislav seiter. Nošnja koju društvo nosi je isključivo privatna iz vlastitih škrinja i ormara.

0_djakovacki_vezovi_sudionici

56. KUD “Slavonija”

 • MJESTO: ĐURĐANCI
 • DRŽAVA: HRVATSKA
 • VODITELJICA DRUŠTVA: ANICA LEKIĆ
 • BROJ SUDIONIKA NA 57. ĐAKOVAČKIM VEZOVIMA: 30
o KUD-u

Kud je osnovan 2008 godine i radi na očuvanju tradicije,pjesme i plesa svoga kraja .kud djeluje u dvije sekcije plesnoj i pjevačkoj.nastupali smo na brojnim pozornicama lijepe naše a tako i u inozemstvu. Bilježimo nastupe na vinkovačkim jesenima,na Neretvu misečina pala u Metkoviću te mnogim drugim krajevima lijepe naše.

0_djakovacki_vezovi_sudionici

57. KUD “Zora”

 • MJESTO: PIŠKOREVCI
 • DRŽAVA: HRVATSKA
 • VODITELJ DRUŠTVA: MATO RUČEVIĆ
 • BROJ SUDIONIKA NA 57. ĐAKOVAČKIM VEZOVIMA: 30
o KUD-u

Bogatstvo folklorne tradicije, pjesme, plesa i mnoštvo različitih nošnji pretočeno je u KUD „Zora” iz Piškorevaca, čija bogata povijest seže još u 1927. godinu kada društvo započinje s radom kao pjevačka skupina, a s vremenom su stvoreni uvjeti za rad plesne i tamburaške sekcije. „Zora“ je jedno od najstarijih društava na području Đakovštine, a svojim radom i upornošću iz naraštaja u naraštaj prenose višestoljetnu kulturu, tradiciju i običaje svoga mjesta. Baš zbog upornosti u očuvanju kulturnog nasljeđa svojih djedova i pradjedova, društvo je prepoznatljivo po izvornosti svoga kraja, Đakovštine i ovog dijela Slavonije. Društvo trenutno broji pedesetak članova podijeljenih u prvu plesnu sekciju, pjevačku sekciju te dječju sekciju. „Zora“ veliku pozornost pridaje najmlađim uzrastima koji će vremenom kroz rad nastaviti tradiciju i opstojnost već postignutih tekovina društva. „Zora“ je domaćin dvije kulturno-folklorne manifestacije i to Piškorevački sokaci – smotre folklora za odrasle folklorne skupine koja se održava krajem mjeseca kolovoza i dječje smotre Sv. Lucija koja se održava uoči blagdana sv. Lucije te gastro-manifestacije Rakijada koja se održava početkom mjeseca rujna.

0_djakovacki_vezovi_sudionici

58. PUHAČKI ORKESTAR DVD-a ĐAKOVO I GOSTI OSJEČKI PUHAČKI ORKESTAR

 • MJESTO: ĐAKOVO
 • DRŽAVA: HRVATSKA
 • VODITELJ DRUŠTVA: TOMISLAV KRULJAC
 • BROJ SUDIONIKA NA 57. ĐAKOVAČKIM VEZOVIMA: 35
o KUD-u

Puhački orkestar osnovalo je DVD Đakovo 1882. godine. Prvi kapelnik bio je Josip Keller, iza njega slijedili su Mijo Matajs stariji i Josip Faletić, a zatim do 1947. godine Hinko Šroubek. Poslije Drugog svjetskog rata kapelnik je Antun Šroubeg do 1982. godine., a iza njega Miroslav Kirhmajer do 1992. godi. Kada je za dirigenta doveden prof. Branko Meden, koji je vodio orkestar do 2002. god. Kada se vraća Miroslav Kirhmajer. Dužnost kapelnika – dirigenta od početka 2012. godine preuzima Tomislav Kruljac.
Puhački orkestar od svog osnutka pa sve do danas, kroz razdoblja dva svjetska rata i Domovinskog rata radi bez prekida.
Najveći uspjeh postiže od 1924. god do 1936. kada je bio najbrojniji. Orkestar je tada imao preko 100 glazbenika te nije bio isključivo puhački već simfonijski, a upošljavao je više profesionalnih glazbenika. Bio je određeno vrijeme najveći orkestar u tadašnjoj Kraljevini Jugoslaviji sve do uredbe da mora otpustiti iz članstva 2 člana kako bi ga brojem članova prestigao tadašnji Beogradski Kraljevski orkestar.
Od važnijih nastupa orkestra, treba istaknuti:
• 1925. 1000. obljetnica Hrvatskog kraljevstva; 50. godišnjica Hrvatsko – Slavonske vatrogasne zajednice
• 1929. – sudjeluje na proslavi zaslužnog radnika na polju vatrogastva u Hrvatskoj Mirka Kolarića u Zagrebu
• 1930. – sudjeluje na Sveslavenskom kongresu vatrogastva u Ljubljani, a iste godine gostuje i u Budimpešti
• Od 1950. gostuje u Varaždinu, Križevcima, Korčuli, Aranđelovcu, Makarskoj, Šibeniku i mnogim drugim mjestima
• 1994. – orkestar sudjeluje na otvaranju prve Skupštine Hrvatske Vatrogasne Zajednice
• Sudjeluje na svim smotrama puhačkih orkestara Slavonije i Baranje te na smotrama vatrogasnih orkestara RH
• U Domovinskom ratu orkestar je nastupao na svim značajnijim manifestacijama, kao i na sahranama poginulih u Domovinskom ratu.
• Za sudjelovanje u Domovinskom ratu ratu 14 članova orkestra nositelji su Spomenica Domovinskog rata
• Za svoj rad orkestar je primio više priznanja i odlikovanja:
• 1973. godine Orden zasluga za narod sa srebrnim zracima
• 1986. godine Nagradu oslobođenja Grada Đakova
• 1994. godine Povelju kulturno-prosvjetnog vijeća Sabora RH i niz drugih priznanja i odlikovanja
• 2017. godine – godišnja skupna nagrada Grada Đakova za promicanje puhačke glazbe
Orkestar 2022. slavi 140 godina postojanja.
Danas orkestar broji 30 članova. Sudjeluje na svim gradskim i regionalnim manifestacijama te ostvaruje uspješnu suradnju s drugim ansamblima.

OSJEČKI PUHAČKI ORKESTAR
2019. godine službeno je osnovana udruga Osječki puhački orkestar, s ciljem poticanja, pomaganja, razvitka i unapređenja amaterske puhačke glazbe, popularizacije puhačke glazbe, organizacije koncerata i manifestacija, suradnje i povezivanja s drugim sličnim udrugama, ustanovama i organizacijama u Republici Hrvatskoj i u inozemstvu.
Orkestar broji 15 članova. Voditelji orkestra su Željko Batrnek, Denis Ravlić i Domagoj Pećar.

0_djakovacki_vezovi_sudionici