Da je Đakovo srce hrvatske tradicijske kulture, pokazala je svečana povorka 3.000 sudionika 52. Đakovačkih vezova, koja je jutros poput rijeke “potekla” gradskim ulicama. Među gostujućim su skupinama pred velebnom Strossmayerovom katedralom prošli hrvatski iseljenici, koji svoje nacionalne kulturne korijene čuvaju okupljeni u kulturno-umjetničke ansamble u Australiji, Sjedinjenim Američkim Državama, Srbiji, Bosni i Hercegovini, ali i gosti iz najveće europske zemlje Ukrajine, zemlje partnera ovogodišnjih Vezova. Predstavnici svih skupina na koncu su na središnjem trgu zaplesali veliko šokačko kolo.

Brojni Đakovčani i njihovi gosti, pozdravljajući pljeskom sve sudionike mimohoda cijelom trasom od Malog parka do Strossmayerovog perivoja, posebno toplo goste iz Kijeva, osim folklora istoka Hrvatske i ostalih krajeva Lijepe Naše, mogli su doživjeti nošnje, pjesme i plesove Hrvata iz bosanske Posavine, Hercegovine i Vojvodine, makedonski, slovački i ukrajinski folklor, kruševačke kandžijaše i maruševačke kuburaše. Na čelo drugog dijela povorke stali su četveropreg i dvopreg Državne ergele Đakovo, dok je u defileu ukrašenih svatovskih zaprega bilo njih čak 40. Dvosatni je mimohod zatvorilo na desetke jahača i jahačica koji su zauzdali i u topotu Strossmayerovim Đakovom proveli gizdave lipicanske konje.

Među brojnim poznatim licima, koja su povorku pratila ispred katedrale, našla i hrvatska europarlamentarka Marijana Petir.

Program 52. Đakovačkih vezova nastavljen je u hladu stabala Strossmayerovog perivoja gotovo cjelodnevnim folklornim nastupima gostujućih skupina i Smotrom folklora Slavonije, Baranje i Zapadnog Srijema. Živo je i na hipodromu Ergele, gdje se održavaju konjička sportska natjecanja, a sve završava po običaju na ljetnoj pozornici Velikog parka priredbom “Slavonijo, zemljo plemenita” i izborom najbolje nošenog narodnog ruha.