Danas, 21. lipnja, u prostoru Kuće Reichsmann predstavljen je službeni program 56. Đakovačkih vezova. Program su predstavili predsjednik Organizacijskog odbora Đakovačkih vezova gradonačelnik Marin Mandarić, direktorica Turističke zajednice Grada Đakova Marija Burek i predsjednik Folklornog odbora Đakovačkih vezova Tomislav Vuković.

Ovogodišnji Đakovački vezovi traju od 17. lipnja do 3. srpnja, a njihov uvodni dio održan je prošlog vikenda u Mandićevcu i Trnavi programom “Dani otvorenih vinskih podruma Đakovačkog vinogorja”.

Uvodnu riječ uzeo je gradonačelnik Marin Mandarić, naglasivši kako su i ove godine glavni dio Đakovačkih vezova tri završna dana od 1. do 3. srpnja, kada će se održati svečano otvaranje, nastupi folklornih skupina, svečana povorka i završni program pod nazivom “Slavonijo, zemljo plemenita”. Predstavio je i zemlju-partnera, Ukrajinu, kojoj je ova čast pripala po drugi puta, a također je najavio i jedan novi događaj koji će se odviti 30. lipnja – predstavljanje Splitsko-dalmatinske županije, kroz gastro, kulturnu i folklornu ponudu.

Detaljno je zatim kroz program prošla direktorica TZ Grada Đakova Marija Burek. Program je zaista raznolik, od Malih vezova, gdje nas očekuje nastup 25 dječjih skupina, preko Gastrofesta u vezovskom šatoru gdje možemo kušati, fiš, đakovački čobanac, lovački gulaš i kulen do bogatog glazbenog programa također u šatoru gdje će nastupiti Prljavo kazalište, Petar Grašo, Albina i drugi. Sve je popraćeno izložbama, radionicama i naravno brojnim folklornim nastupima. Jedna od novina u programu zove se “Slikajte se s nama u narodnom ruhu” te će se u tri završna dana Đakovačkih vezova svi posjetitelji u Kući Reichsmann moći slikati u narodnom ruhu.

Središnji dio Vezova svakako je svečana povorka, u kojoj će ove godine sudjelovati 50-ak društava s oko 2000 sudionika, 30 konjanika i 30 svatovskih zaprega.

Sam folklorni dio Đakovačkih vezova predstavio je predsjednik Folklornog odbora Đakovačkih vezova Tomislav Vuković. Dio folklornog programa, pučko crkveno pjevanje, već se održao u Crkvi Dobrog Pastira, a večeras su u Strossmayerovom parku na rasporedu “Ivanjski kresovi”. Prvi puta će se u okviru Đakovačkih vezova održati manifestacija “Ajd u kolo šokačko”, gdje će razne skupine predstaviti šokačko kolo kao nematerijalno kulturno dobro zaštićeno od Ministarstva kulture Republike Hrvatske. Uz ovu manifestaciju predstavit će se i gostujuće skupine iz Ukrajine, Bugarske, Srbije, Slovenije i BiH, a također će se održati Smotra folklora Republike Hrvatske i Smotra folklora Slavonije, Baranje i Srijema.

Vezovi će se otvoriti scenskom slikom “Šokačka sanjarenja”, a zatvoriti programom “Slavonijo, zemljo plemenita”, gdje će se održati izbor za najbolje nošeno narodno ruho.

Na kraju je gradonačelnik Mandarić zahvalio svima koji su sudjelovali u kreiranju ovogodišnjeg programa te pozvao sve ljude dobre volje da posjete 56. Đakovačke vezove.

Kompletan program 56. Đakovačkih vezova možete vidjeti ovdje.